Novice

FETIŠ RASTA: BDP na kokainu i kurvama

FETIŠ RASTA: BDP na kokainu i kurvama

Zapanjujuća je lakoća kojom se mediji, političari i, možda najgore - ekonomisti, koriste BDP-om kao magičnom brojkom, svetim gralom uspješnosti koji maltene liječi sve... Od nezaposlenosti i siromaštva preko depresije i općeg nezadovoljstva do konjunktivitisa i ravnih tabana. Realni BDP o kojem slušamo svakodnevno iz usta premijera, blogera, novinara... zuji u hrvatskom medijskom prostoru poput komarca. A nitko da kaže kako je riječ o običnom narkomanu. Tko god spominjao ova tri magična slova, ona su gotovo uvijek identificirana sa stanjem nacije, do te mjere da su prerasla u sinonim napretka, blagostanja i kvalitete života. Posebno to vrijedi za fetišiste slobodnog tržišta koji će vam rado pod nos gurnuti graf rasta BDP-a, recimo, tržišno vrlo slobodne Estonije.
PROMJENE U SPORTU: Nogometaši će zarađivati manje od konobara

PROMJENE U SPORTU: Nogometaši će zarađivati manje od konobara

Mislili o predstečajnim nagodbama da su one pljačka stoljeća, kako kaže sudac Mislav Kolakušić, ili spas za hrvatsku ekonomiju, kako je zborio ražalovani potpredsjednik Vlade Slavko Linić, jedno je nepobitno. Dokumentacija o predstečajnim nagodbama, javno dostupna i temeljita unatoč mogućim falsificiranjima i kraćenjima, razotkriva utrobu naših ekonomskih i društvenih tokova i odnosa bolje nego ijedna građa dosada dostupna zainteresiranom oku javnosti. Posebno to vrijedi za sportske klubove koji su pohrlili u predstečajne nagodbe kako bi izbjegli najgore, a nakon što su godinama, desetljećima skrivali koliko plaćaju svoje igrače novcem koji je uglavnom poticao iz džepova poreznih obveznika.
ŽIVIM ZIDOM PROTIV DELOŽACIJA: Ne priznajemo zakone koji stvaraju beskućnike!

ŽIVIM ZIDOM PROTIV DELOŽACIJA: Ne priznajemo zakone koji stvaraju beskućnike!

Aktivističko udruženje građana koje sebe naziva "Živi zid", a pod se ovim imenom nedavno registriralo i kao politička stranka, za cilj ima sprječavanje deložacija u Hrvatskoj. Najmanje dvadesetak puta aktivisti Živog zida stajali su pre kordonima specijalne policije, nastojeći spriječiti deložacije dužnika koji ne mogu otplatiti bankovne kredite ili platiti režije. Ponekad uspiju spriječiti deložacije, a ponekad završavaju u policijskim maricama, odnosno policijskim postajama. Dnevno zaprimaju po pet do šest poziva u pomoć. O Živom zidu za Lupigu piše Dušan Cvetanović, apsolvent Pravnog fakulteta i jedan od osnivača spomenutog aktivističkog udruženja.

Arhiva

D&K

PRIČA IZ ZAGREBNOG ŽIVOTA BOBE ĐUDERIJE: Šta će dite u Zagrebu

PRIČA IZ ZAGREBNOG ŽIVOTA BOBE ĐUDERIJE: Šta će dite u Zagrebu

Mali Markiša iz igre je uvijek dolazio razbijenih koljena. Njegova majka ljeti za to nije previše marila, jer su štetu trpjela samo Markišina koljena, ali zimi su stradavale i hlače. Sam Bog zna gdje se taj sve verao, uvlačio i provlačio; u novijoj šibenskoj povijesti nije bilo zabilježenoga tako temeljitog i upornog derača hlača. Pričalo se čak da od dana kad je prohodao, pa do svoje pete godine, Markiša niti jedan jedini put iz igre nije došao bez rupa na hlačama i bez ogrebotina na koljenima. Napokon je i njegovom ocu, čovjeku blage naravi i nesklonom strožim pedagoškim mjerama, dojadilo slušati jadikovke svoje žene, te jednog dana ozbiljno posjedne Markišu ispred sebe.
LUPIGA U ARGENTINI: Superclasico ili kako su europski nogometni konkvistadori pokrali i posljednje južnoameričko blago

LUPIGA U ARGENTINI: Superclasico ili kako su europski nogometni konkvistadori pokrali i posljednje južnoameričko blago

Ako mislite da je teško nabaviti ulaznice za Ligu prvaka, raritetne europske izlete Hajduka ili velike dvoboje na svjetskim smotrama hrvatske reprezentacije, onda niste pokušali doći do karte za Superclasico - jedan od najvećih nogometnih derbija na zemaljskoj kugli, kojeg su ugledni svjetski časopisi uvrstili u kategoriju "TOP 100 things to see before you die". Taj strogo čuvani cirkus zavodljivo rasplesane i raspjevane argentinske nacije praktički je zaključan daleko od očiju turista i inih došljaka, a raskošni video clipovi koji na YouTubeu skupljaju milijune klikova, figuriraju kao provokacija, jedan brižno smišljeni predmet pomame.
ZAOKRET U HNK: Nova intendantica uvodi toliko potrebnu herezu i subverziju!

ZAOKRET U HNK: Nova intendantica uvodi toliko potrebnu herezu i subverziju!

"Ideja Filozofskog teatra je da jednom mjesečno dovedemo nekoga od velikih svjetskih umjetnika od kojih možemo čuti i naučiti kako promišljaju bitne suvremene ideje svijeta u kojemu jesmo", reći će nova intendantica zagrebačkog HNK, Dubravka Vrgoč, koja je odlučila ovim zaokretom vratiti filozofiju u kazalište i kazalište filozofiji. Već sljedeći mjesec predviđen je susret sa talijanskim piscem Niccolom Ammanitijem, a na popisu gostujućih zvučnih imena europske i svjetske filozofske, spisateljske pa tako i kazališne misli su: Slavoj Žižek, Tariq Ali, Alain Badiou, Elfriede Jelinek, Howard Zinn...

Arhiva

Lupiga TV

KAKO SE ZACRVENILA TREŠNJEVKA: Vrijeme je da se dogodi napokon čovjek!

KAKO SE ZACRVENILA TREŠNJEVKA: Vrijeme je da se dogodi napokon čovjek!

Ukoliko niste marširali trešnjevačkim ulicama u subotu, dozvolite da vam pokažemo djelić onoga što ste propustili. Sedmi po redu dvosatni Marš solidarnosti pod parolom "Trešnja je crvena!" započeo je u podne na Zapadnom kolodvoru - prometnom čvoru oko kojega se kvart gradio. U edukativno-revolucionarnoj šetnji na potezu do CKT-a, mogli ste se informirati o novom nogometnom kubu koji će uskoro dobiti Zagreb, o tome gdje su se skupljali ilegalci za vrijeme Drugog svjetskog rata i gdje su tiskali svoje pamflete, o okršajima skvotera i policije te skinheadsa 90-ih godina u Bubari, o uništenju tvrtke Vesna, kući u kojoj su književnici dobivali povoljne stanove i pisali naše lektire... Istovremeno, na terasi birca No sikiriki krčkao se grah.
TREŠNJA JE CRVENA: Antun Šoljan u novom ruhu poziva na marš!

TREŠNJA JE CRVENA: Antun Šoljan u novom ruhu poziva na marš!

Sedmi po redu Marš solidarnosti Mreže antifašistkinja Zagreba (MAZ), održava se ove subote na zagrebačkoj Trešnjevci. Ovaj kvart zvijezda je ovogodišnje antifašističke šetnje zbog nekadašnjeg statusa pravog radničkog kvarta. U šetnji pod parolom "Trešnja je crvena!" sudionici će se osvrnuti na mjesta značajna za ilegalnu aktivnost pokreta otpora na Trešnjevci za vrijeme Drugog svjetskog rata, neke od preživjelih spomenika tome dobu, nekadašnji skvot i poprište borbi između punkera i skinsa krajem 90-ih, mjesta uništene industrije kao što je bivša tvornica Vesna. Kreće se točno u podne sa Zapadnog kolodvora.
PUT U KINU: Dozvolite da vam oduzmemo dah kadrovima Diva s Istoka

PUT U KINU: Dozvolite da vam oduzmemo dah kadrovima Diva s Istoka

Kruna serije putopisa iz Kine Lupiginog suradnika, videografa Tomislava Brdjanovića, zasigurno je video razglednica koju je napravio služeći se "vrhnjem" snimljenim njegovom neumornom video-kamerom. Iako je ovu razglednicu napravio za privatnu arhivu, uspjeli smo je iskamčiti kako bi čitateljima još jednom približili Daleki Istok, blizak nam ponajviše po tom što smo u našim domovima okruženi aparatima i drangulijama izrađenim vrijednim rukama prekarnih kineskih radnika. Zavalite se i zavirite u košnicu šangajskog Blade Runnera, čudo Kineskoga zida i Zabranjenog grada, krčkanje gastronomske ponude hutonga... Sarma je najbolja podgrijana, veli nam Brdjanović.
URBANO, SAMO URBANO: Pupovac optužio vlasti u Glini za poricanje genocida

URBANO, SAMO URBANO: Pupovac optužio vlasti u Glini za poricanje genocida

Milorad Pupovac (SDSS) u Saboru je postavio pitanje premijeru Zoranu Milanoviću o zabrani obilježavanja stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu u Glini 1941. godine, koja je bila poprištem jednog od najsvirepijih masovnih ubojstava počinjenih od strane ustaške NDH. Na ovakvu odluku Gradskog vijeća Gline reagirao je prozivkom vlasti tog grada za proizvodnju zaborava i neznanja, ali i poricanje genocida. Premijer mu je preporučio da se obrati Ministarstvu uprave i Ustavnom sudu, a za sam čin je rekao da je to "ružno i tužno" te da se Hrvatska Ustavom ogradila od NDH, dok su zastranjivanja od toga pitanje "građanske kulture, pristojnosti i ljudske duše". Ustvrdio je i da ne može pozvati na građanski neposluh.
TKO JE TU KOME ŠEF: Ministra Vargu ušutkao njegov - glasnogovornik

TKO JE TU KOME ŠEF: Ministra Vargu ušutkao njegov - glasnogovornik

Za početak, malo o internim izrazima. Kada novinar ode u PR ili među glasnogovornike državnih institucija, to se kolokvijalno među radnicima sedme sile naziva "prelaskom na mračnu stranu". Kako to izgleda pokazale su kamere Hrvatske uživo. Josipa Jagića, koji je do prije par mjeseci bio novinar te emisije (i to solidan), toliko je "ujeo Darth Vader" da je izveo nešto bizarno. Svog je novog šefa, ministra zdravlja Sinišu Vargu, laganom primjenom sile - povlačenjem za nadlakticu - odvukao od dojučerašnjih kolega. Ministra je pripustio mikrofonima tek kad je shvatio da pitanje nije tako strašno, odnosno da neće reći ništa o temama koje zbilja interesiraju javnost.

Arhiva

Misao dana

“Ako prihvatiš izgladnjela psa i nahraniš ga, on te neće ugristi. To je glavna razlika između psa i čovjeka”

Mark Twain (1835 - 1910)

Anketa

Smatram da su prosvjedi branitelja u Savskoj ulici u Zagrebu

Kolumne

 1. Homo faber

  27.10.2014.

  Marko Pogačar

  Homo faber

 2. Živi i mrtvi

  24.10.2014.

  Igor Mandić

  Živi i mrtvi

 3. Šamaranje mrtvog magarca

  23.10.2014.

  Dragan Markovina

  Šamaranje mrtvog magarca

E-ciklopedija

 1. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 2. Japanske čestitke i razglednice
 3. Russellov čajnik
 4. Tolerantia - film
 5. Povijesni put Hitlerove 'klonje'

Recepti

 1. Piletina u košuljici od sezama
 2. Kobasice na studentski
 3. Voćna salata od jagoda i avokada
 4. Slani muffini
 5. Pijani čaj
Projekt se provodi uz pomoć: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije