Crna udovica

14.03.2002.
Crna udovica

Latrodectus mactans iliti jezikom hrvatskim crna udovica iliti hrvatskim narodnim jezikom baba, premda po svojoj prirodi neagresivan ovaj pauk često može biti krajnje neugodan. Osim po reprezentativnom otrovu ovi pauci poznati su i po svom ljubavnom žaru. Naime, nakon spolnog odnosa, za koji je nadam se da znate potrebno dvoje, kod crnih udovica ostaje samo jedno i to ženka koja u "ljubavnom žaru" pojede svog partnera. No, ne radi ženka to mužjaku samo nakon parenja. Nekada se ista stvar dogodi i prije parenja, ukoliko ženka nije zainteresirana za "barenje". Kako bilo da bilo, mužjaci ovaj svijet napuštaju već u srpnju kada se dogodi parenje. Upravo zbog te činjenice ove pauke ne zovu crni udovac nego crna udovica. Mladi pauci na svijet dolaze u svibnju, a u početku svog života su kanibali, što će reći da se hrane onim najslabijim paucima iz legla.
Crne udovice se mogu lako prepoznati. Imaju osam nogu, prošarani su pjegama (najčešće 13 pjega), a neke vrste kao što je ova s naše slike na leđima imaju uočljiv križ crvene boje. Sve u svemu riječ je o najotrovnijem pauku s kojim se možete susresti u Hrvatskoj, ali i u Europi. Otrov crne udovice se po svojoj jakosti može usporediti s otrovom još jedne najotrovnije životinje u svojoj "klasi", s otrovom poskoka. Primjerice otrov crne udovice jači je četrnaest puta od otrova čegrtuše.
Najčešće žrtve crne udovice su poljoprivrednici koji se na polju susreću s ovom opasnosti, ali najugroženija su nejaka djeca jer u slučaju da pauk ugrize dijete lakše od 15 kilograma, ishod je obično smrtonosan. U Hrvatskoj na crnu udovicu možete naletjeti u Istri i Dalmaciji od sredine lipnja do rane jeseni i to uglavnom na mjestima pri tlu. Njen otrov počinje djelovati najranije pola sata, a najkasnije dva sata nakon ugriza koji je obično zadan u ruku ili nogu. U tom slučaju pomoći vam može serum, koji baš i nije najčešća oprema naših zdravstvenih ustanova, naravno zbog skupoće njegove proizvodnje. Ugriženi osjeća, kažu, nevjerojatne bolove u mišićima i udovima, koji traju koliko i liječenje, pet do šest dana, dok oporavak traje tjednima. Srećom ugriz kod izlječenog ne ostavlja nikakve trajne posljedice. Kod nekih slučajeva kod ugriženog se pojavljuje i gubitak sposobnosti govora. Otrov djeluje i na psihu stradalog, pa se tako ovaj osjeća zbunjenim, vjerojatno i zbog halucinacija koje doživljava. Eto dakle rješenja uživaocima raznoraznih droga u nedostatku novčanih poticaja, znanih kao pare.
Više o crnoj udovici pročitajte:
ovdje (hrvatski) i
ovdje (engleski)

Anketa

Novi Dnevnik HTV-a mi je

Kolumne

 1. Bitka oko biste na Pantovčaku

  27.02.2015.

  Igor Mandić

  Bitka oko biste na Pantovčaku

 2. Dvije pjesme za vječnost

  21.01.2015.

  Dragan Markovina

  Dvije pjesme za vječnost

 3. Košmar iz kojeg se nismo probudili

  21.01.2015.

  Dinko Gruhonjić

  Košmar iz kojeg se nismo probudili

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 2. Japanske čestitke i razglednice
 3. Russellov čajnik
 4. Tolerantia - film
 5. Povijesni put Hitlerove 'klonje'

Recepti

 1. Piletina u košuljici od sezama
 2. Kobasice na studentski
 3. Voćna salata od jagoda i avokada
 4. Slani muffini
 5. Pijani čaj
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije