LUPIGA U ARGENTINI: Superclasico ili kako su europski nogometni konkvistadori pokrali i posljednje južnoameričko blago

LUPIGA U ARGENTINI: Superclasico ili kako su europski nogometni konkvistadori pokrali i posljednje južnoameričko blago

Ako mislite da je teško nabaviti ulaznice za Ligu prvaka, raritetne europske izlete Hajduka ili velike dvoboje na svjetskim smotrama hrvatske reprezentacije, onda niste pokušali doći do karte za Superclasico - jedan od najvećih nogometnih derbija na zemaljskoj kugli, kojeg su ugledni svjetski časopisi uvrstili u kategoriju "TOP 100 things to see before you die". Taj strogo čuvani cirkus zavodljivo rasplesane i raspjevane argentinske nacije praktički je zaključan daleko od očiju turista i inih došljaka, a raskošni video clipovi koji na YouTubeu skupljaju milijune klikova, figuriraju kao provokacija, jedan brižno smišljeni predmet pomame.
LUPIGA U PODMORNICI KLASE 'HEROJ' (FOTO): Čudo tehnike sa splitskih navoza!

LUPIGA U PODMORNICI KLASE 'HEROJ' (FOTO): Čudo tehnike sa splitskih navoza!

Lutajući reporter Lupige donosi vam fotografije iz unutrašnjosti napadne podmornice P-821, klase "Heroj". Ova podmornica izgrađena je u razdoblju od 1968. do 1970. godine u Brodogradilištu specijalnih objekata u Splitu, za potrebe Jugoslavenske ratne mornarice. U svoje vrijeme važila je kao čudo tehnike i smatrana je jednom od najsuvremenijih podmornica toga tipa na Mediteranu. Danas je kao muzejski eksponat izložena u Tivtu, ispred zgrade u kojoj se nalazi Zbirka pomorskog nasljeđa. Vlasništvo je kompanije Adriatic Marinas d.o.o., odnosno marine Porto Montenegro. Podmornica P-821 Heroj nikad nije upotrijebljena u ratnim operacijama.
BRATSTVO I UBISTVO: Kosovo - mrvicu bliže od Azerbejdžana

BRATSTVO I UBISTVO: Kosovo - mrvicu bliže od Azerbejdžana

„Jedan Prizrenac mi je sarkastično kazao da se na Kosovu bratstvo i jedinstvo ispostavilo kao 'bratstvo i ubistvo'. Zvučalo je kao precizan opis dojma Mitrovice, koja je, nekako, dok smo se tumbali po makadamskoj cesti za Prištinu - autoput je u izgradnji - nužno ostavila okus ljudskog poraza“, piše Jerko Bakotin u drugom dijelu reportaže koju iz Kosovske Mitrovice donosi Lupiginim čitateljima. Razmišljajući o Kosovu s kojim smo nekada bili u istoj državi i vremenima kada je radniku iz Mitrovice bilo sasvim normalno da si priušti ljetovanje u Dubrovniku, zaključuje kako je Kosovo danas hrvatskim klincima tek mrvicu bliže od Azerbejdžana.
PROŽVAKANI I ISPLJUNUTI: Živjeti u Kosovskoj Mitrovici

PROŽVAKANI I ISPLJUNUTI: Živjeti u Kosovskoj Mitrovici

„Ne odlučuje se ovdje o sudbini svijeta, nego se samo ispisuju nova poglavlja jugoslavenske katastrofe u zabačenom kutiću Balkana, koja više ne zanima skoro nikog osim njenih žrtava“, sukus je to reportaže koju za Lupigu iz Kosovske Mitrovice donosi Jerko Bakotin. Ovaj odličan materijal, nastao u gradu gdje su dva kraja mosta počeci dva radikalno suprotstavljena svijeta te u obližnjim rudnicima Trepče, najpoznatijim po velikom štrajku rudara 1989. godine, Lupiga će u narednim danima objaviti u tri nastavka. Lupigini rezignirani sugovornici, uništenih života, posve pomireni sa sudbinom, u ovom će dijelu za sve kriviti Zapad, Ameriku i Njemačku, sasvim nesvjesni pravih uzroka katastrofe u koju su gurnuti.
U SVETIŠTU FAŠIZMA: Umjesto hordi skinheadsa, ovdje dolaze sretne obitelji s djecom - „Duče, vrati se, čekamo te“

U SVETIŠTU FAŠIZMA: Umjesto hordi skinheadsa, ovdje dolaze sretne obitelji s djecom - „Duče, vrati se, čekamo te“

U talijanskom gradiću Predappio vikendom je gužva. Štovatelji fašizma tih se dana dolaze pokloniti Benitu Mussoliniju, čije su kosti pohranjene na središnjem mjestu lokalnog groblja. Neprirodno velika glava od bijelog mramora šutke gleda kroz zatamnjeno svjetlo prema posjetiteljima, a ispod nje je sarkofag ukrašen trobojnicama, snopovima sijena (fašio) i krunicama. Iako bi se tu očekivalo skinheadse, realnost je drugačija - najveći dio posjetitelja obitelji su s malom djecom. Izbjegavaju fotoaparate i na pitanje zbog čega su tu odgovaraju tek smiješkom. Metalni kukasti križ ovdje stoji samo pet, upaljači dva, a kalendar s Mussolinijem šest eura.
NA BIRALIŠTIMA S BRAĆOM UKRAJINCIMA: Tamo je Putin od čokolade

NA BIRALIŠTIMA S BRAĆOM UKRAJINCIMA: Tamo je Putin od čokolade

"Prije godinu dana nisam ni pomišljala na rat. Danas, iako se u Lavovu ne događa ništa, sa strahom se pripremam na otvaranje portalâ, čitanje vijesti. Prošloga mjeseca moji su prijatelji počeli pohađati kursove hitne pomoći, jer ne znamo što će biti sutra", priča nam studentica Marjana Mazurak iz Lavova, nakon što smo se sklonile od kiše koja se sručila na taj, po veličini i arhitekturi centra, Zagrebu vrlo sličan grad, a po nepredvidivosti padalina sličniji Londonu. Lokalni vic dan nakon izbora u Ukrajini, koje je već u prvom krugu dobio, po pisanju Guardiana, "najbolji među najgorim oligarsima" - Petro Porošenko, kaže: "To nije kiša, to su suze Julije Timošenko"
STREPNJA NA KRIMSKOM BISERU: „Doći će Rusi, oni ionako plaćaju puno bolje nego Ukrajinci“

STREPNJA NA KRIMSKOM BISERU: „Doći će Rusi, oni ionako plaćaju puno bolje nego Ukrajinci“

Dva tjedna uoči sezone, slavna Jalta, najelitnije turističko mjesto na krimskom poluotoku, gdje se prije gotovo 70 godina dijelilo Europu na blokove, neuobičajeno je tiho. „Mirno je, no ljudi su zabrinuti. Vi ste prvi stranac u posljednjih mjesec dana“, govori nam zaposlenik lokalnog turističkog ureda smještenog na šetalištu uz more. Zbog sukoba u Ukrajini, kaže, otkazan je dolazak 270 brodova, uglavnom kruzera. Na ulicama ipak vlada posve drugačija atmosfera. S nestrpljenjem se očekuje dolazak ruskih turista. „Doći će Rusi, a oni ionako plaćaju puno bolje nego Ukrajinci“, jedan je od stavova koje smo čuli za boravka na Krimu.
NE VJERUJTE PROSPEKTIMA: Madrid kakav nismo očekivali

NE VJERUJTE PROSPEKTIMA: Madrid kakav nismo očekivali

Kada sam se zaputio na Pirinejski poluotok, u španjolsku prijestolnicu, s namjerom da sudjelujem u radu jedne konferencije, ni u snu nisam mogao zamisliti da će mi se uobičajena slika južnoeuropskih prijestolnica, koju sam izgradio u svom umu, u temelju izmijenit. Stoga valja putovati. Ne vjerujte fotografijama iz prospekata, kao ni dokumentarcima u kojima ih često prikazuju, provizornim zamišljanjima u svom umu, i pogotovo ne kad ih vidite na Luxe TV; uvijek otiđite u grad koji vas privlači jer samo na taj način barem zakratko možete osjetiti ono što on otprilike jest. Stara životna mudrost kaže: svake godine otiđi na mjesto na kojem dosada nisi bio…
ZIMI SVAKI OTOK PRIČA SVOJU PRIČU: „Čoviče, ovo nema ni u Njujorku!“

ZIMI SVAKI OTOK PRIČA SVOJU PRIČU: „Čoviče, ovo nema ni u Njujorku!“

Čim smo prošli Splitska vrata, olujno jugo nas je počelo valjati takvom silinom da sam do Visa stigla napola živa, zaklinjući se da više nikad nogom neću stupiti na taj otok. Taj dan ništa od onoga što je slijedilo nisam očekivala. Nisam otišla sutradan. Ni prekosutra., a zadnji dan sam molila Boga da udari olujno jugo i da trajekt ne može isploviti. Preseliti na Vis, biti dijelom Visa i u dugim zimskim mjesecima, koji znaju biti teški, pusti, mračni i hladni, kako je to? Ne znam, ali sam poželjela. Jer, preseljenje na Vis nije seljenje, nego prelazak. Prelazak na drugu stranu, u zaseban svemir. Zimi svaki otok priča svoju priču. Na kopnu je tišina samo izostanak zvuka. Na otoku zimi, tišina je background za zvukove koje smo zaboravili.
NAKON POVRATKA POŽELIŠ OTIĆI: Šangaj izgleda kao scenografija filma Blade Runner, a tako će izgledati gradovi budućnosti

NAKON POVRATKA POŽELIŠ OTIĆI: Šangaj izgleda kao scenografija filma Blade Runner, a tako će izgledati gradovi budućnosti

Landramo po Šangaju i testiramo hranu i pive. Izlasci ovdje počinju i nerijetko završavaju hranom. Naišli smo i na oazu zapadnjaka - male ulice s terasama na kojima se pije kava i njemačka piva, pokazuje se nova moda, strana i kineska. Tu je promenada skupih torbica i swarowski dodataka, mjesto gdje se miješaju turisti i neka nova dinastija bogatih mladih Kineza sa stilom otetim od nogometaša Premier lige. Louis Vuitton torbice, šarene tenisice i vrćenje ključeva Lamborghinija. Kad smo kod robnih marki, posjetili smo i 'fake market'. Četiri kata "lažnjaka" gdje su početne cijene onolike kolike su za originalnu robu, koja ovdje to naravno nije.

Anketa

Novi Dnevnik HTV-a mi je

Kolumne

 1. Bitka oko biste na Pantovčaku

  27.02.2015.

  Igor Mandić

  Bitka oko biste na Pantovčaku

 2. Dvije pjesme za vječnost

  21.01.2015.

  Dragan Markovina

  Dvije pjesme za vječnost

 3. Košmar iz kojeg se nismo probudili

  21.01.2015.

  Dinko Gruhonjić

  Košmar iz kojeg se nismo probudili

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 2. Japanske čestitke i razglednice
 3. Russellov čajnik
 4. Tolerantia - film
 5. Povijesni put Hitlerove 'klonje'

Recepti

 1. Piletina u košuljici od sezama
 2. Kobasice na studentski
 3. Voćna salata od jagoda i avokada
 4. Slani muffini
 5. Pijani čaj
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije