Ako je Djed Božićnjak i postojao, sada je mrtav!

Ivor Car

7. prosinca 2003.

Ako je Djed Božićnjak i postojao, sada je mrtav!

Vrijeme Božića, ili bolje rečeno darivanja kao takvog, neumitno nam se približava, stoga bi bilo u redu na određeni način barem malo prilagoditi naše novice predstojećem razdoblju. A gdje da počnemo? Pa najlakše bi bilo početi od onoga koji nas dariva, a to je Djed Mraz alias Djed Božićnjak o kojem govori fenomenalni tekst koji je promakao i najbudnijim Lupežima skrivši se na našem "podsajtu" Tupi kit

POJTOJI LI DJED BOZHICHNJAK !? - iz perspektive jednog inžinjera

piše: dr. TEHNIQ

 

Danas na zemlji živi otprilike dvije miljarde djece. Dakako, Djed Božicnjak ne posjecuje djecu muslimanske, židovske, hinduisticke ili budisticke vjeroispovjesti, što smanjuje njegovo radno opterecenje tijekom Božicne noci za 81,1%, dakle opslužuje cca. 378 milijuna ljudskih bica (podatak svjetskog ureda za populacijsku ststistiku), mladih od 18 godina životne starosti. Uz prosjek od 3,5 djeteta u kucanstvu, izracunavamo dakle 108 milijuna domova, pod pretpostavkom da je barem jedno od djece tokom godine bilo dobro.

 

Djed Božicnjak ima otprilike 31 božicni sat na raspolaganju, zahvaljujuci razlicitim vremenskim zonama i rotaciji zemlje. Ukupno dolazimo do 967,7 posjeta u sekundi.

 

Dakle, za svako kršcansko kucanstvo, sa barem jednim dobrim djetetom, Djed Božicnjak ima na raspolaganju 1/1000 (tisucinku) sekunde tijekom kojih mora: parkirati saonice, iskociti iz istih sa teretom (darovima) na ledima, kliznuti niz dimnjak, napuniti carape s darovima, a ostale raspodijeliti ispod jelke, pocastiti se kolacima, popeti se natrag uz dimnjak, uskociti u saonice i nastaviti dalje do slijedece kuce.

 

Pretpostavimo da je svako od potrebnih 108 milijuna zaustavljanja podjednako rasporedeno preko citavog globusa (što znamo da nije tocno, ali za potrebe ovog proracuna izvršiti cemo aproksimaciju), govorimo o otprilike 1255 metara izmedu kuca, što znaci da ce prevaliti put od 135,54 milijuna kilometara. I sve to bez ikakvih zaustavljanja za obavljanje nužde.

 

Nadalje, njegove se saonice krecu brzinom od 1215 km/s - tri tisuce šeststotina i osamdeset puta brže od zvuka. Usporedbe radi, najbrže vozilo izradeno ljudskom rukom je svemirska sonda Ulysses, koja se krece brzinom od slabašnih 44 km/s ( da, 158.400 kilometara na sat), a konvencionalni sob trci u najboljem slucaju 24 km na sat. Još jedan zanimljiv faktor je težina koju saonice moraju podnjeti. Recimo da u prosjeku svako dijete dobije kutiju Lego kockica koja su teške 900 grama. Saonice tako moraju nositi preko 340.200 tona, ne racunajuci samog Djeda Božicnjaka.

 

Na kopnu, konvencionalni sob je u stanju povuci maksimalno 154 kilograma. Ako i dozvolimo mogucnost "leteceg" soba te da je u stanju povuci barem deset puta više, nije dovoljno imati osam do deset životinja vec 220.909 sobova. To povecava težinu samo po sebi za dodatnih 34.000 tona, okvirno sedam puta više od Queen Elizabeth (govorimo o brodu, a ne osobi).

 

595.109 tisuca tona koje putuju brzinom od 1215 kilometara u sekundi dovodi, zahvaljujuci otporu zraka, do enormnog zagrijavanja sobova, otprilike kao i svemirska letjelica koja ulazi u zemljinu atmosferu. Prednji par sobova bi tako apsorbirao 14,3 kvintilijuna joula energije u sekundi, svaki od njih. Ukratko, eksplodirali bi stvarajuci zaglušujucu buku. Cijela skupina sobova bi bila vaporizirana (pretvorena u prah i pepeo) unutar 4,26 tisucinki sekunde ili taman onda kada bi Djed Božicnjak došao do pete kuce. Divota.

 

Nije da je to bitno, ali Djed Božicnjak bi kao rezultat ubrzanja, od potpunog stanja mirovanja do 1215 kilometara u sekundi, bio izložen sili koja bi mu trenutno polomila sve kosti, svodeci ga na mrlju crvene kaše.

 

I stoga, ako je Djed Božicnjak i postojao, sada je mrtav.

 

P.S.

Ovaj mali tehnicko - sarkasticni prikaz života i rada Djeda Božicnjaka se temelji na fizikalno dokazanim velicinama i njihovim posljedicma. Nije pisan s namjerom vrijedanja i omalovažavanja, te odaje pocast natprirodnim i neobjašnjivim aktima institucije Djeda Božicnjaka.




Ukoliko niste znali Tupog kita možete posjetiti klikom na našu slavnu i nekoliko puta opjevanu lignju ili možete jednostavno otići na tupikit.lupiga.com.