Ante Gotovina tema dvaju filmova?

Ivor Car

28. ožujka 2006.

Ante Gotovina tema dvaju filmova?

Nije Čikolom trebalo proteći puno vode dok se, otkako je Ante Gotovina završio u haškom pritvoru, netko nije dosjetio snimiti film o njemu. Naravno, pretpostavljate, ako nije Antun Vrdoljak, onda je Jakov Sedlar, a možda će istu stvar napraviti i obojica, s time da bi u Vrdoljakovoj verziji, kako piše današnji "Večernjak", u ekranizaciji bivšeg generala želio sudjelovati i redateljev zet, Goran Višnjić

Kako navodi današnji Večernji list, nakon projekcije filma "Duga mračna noć" Antuna Vrdoljaka u okviru programa "Novog hrvatskog filma" u sklopu Silver Lake filmskog festivala u Los Angelesu, glavni glumac i producent tog uratka, Goran Višnjić, u razgovoru s gledateljima otkrio je svoju "veliku želju i plan da njegov idući projekt s Vrdoljakom bude film o Anti Gotovini" i tako ostavio prostora nagađanju da bi baš on mogao odglumiti Gotovinu.

No, ono što je kod Vrdoljakovom zetu tek "velika želja i plan", kod Jakova Sedlara već se realizira. Priču s naslovom "Sedlar snima film o generalu Gotovini" donosi današnji Jutarnji list ...


Priča o generalu Anti Gotovini okosnica je dokumentarne drame “Hrvatska, ljubavi moja” redatelja Jakova Sedlara čija se premijera očekuje u svibnju.

Film je, naime, financirala, otkriva Sedlar, jedna izraelska kompanija te pojedinci iz Amerike i Hrvatske.

O Gotovini s najvećim poštovanjem

 - U filmu se radi o branitelju koji je ostao bez svega i ogorčen je situacijom u Hrvatskoj kakvu vidi oko sebe. No, dobar dio priče odnosi se na Haag, generala Gotovinu i hrvatske medije - priča Sedlar koji se ovih dana sprema napraviti intervju s američkim pukovnikom Robertom Brownom.

- On je prije i tijekom operacije Oluja bio kontakt-osoba između SAD-a i Hrvatske i autentični je svjedok događaja iz tog vremena - istaknuo je redatelj Sedlar.

Nastavlja da je već snimio razgovor s jordanskim generalom A. Ghazijem Tayyebom  koji je 1995. godine bio šef UNPROFOR-a.

- On govori kako je tada kontaktirao s generalom Gotovinom o kojem govori uz najveće moguće poštovanje. Smatra ga vrhunskim zapovjednikom i čovjekom. Kaže da je bio zgranut kada je čuo da je Haag podigao optužnicu protiv njega. Ponudio se da se, ako bude trebalo, odazove pozivu suda kao svjedok i govori o južnom sektoru - priča Sedlar.

U filmu se ne pojavljuje nitko iz Gotovinine obitelji jer je tema filma cjelokupna situacija u Hrvatskoj danas, a ne samo život generala.

Prognana djevojčica iz Vukovara

Film će trajati 90 minuta, a osim snimljenih razgovora, redatelj se, kaže, koristio i dokumentarnim materijalima, primjerice snimkama iz haaške sudnice.

U filmu će se pojaviti i Željka Jurić, djevojčica u plavom kaputiću iz Vukovara, Armand Assante, Pascal Bruckner, Alan Finkielkraut te Žarko Potočnjak i Dunja Bogner -Sepčić.

Sedlar: Mesić i Sanader nisu se odazvali
Prije dva mjeseca uputili smo pismo predsjedniku Stipi Mesiću i premijeru Ivi Sanaderu da sudjeluju u filmu, ali nikakav odgovor od njih nismo dobili - govori Sedlar i dodaje da je s njima želio razgovarati kao kreatorima cijele te situacije u Hrvatskoj.