BAKICA NA FEJSU: Neodgovorno lajkanje

Vladimir Vuleta

9. veljače 2011.

BAKICA NA FEJSU: Neodgovorno lajkanje

Na ovom mjestu donosimo vam šokantnu i nadasve ekskluzivnu priču o bakici koja je preko Facebooka ostavljajući buntovničke statuse širila socijalnu pravdu, ukazivala na težak položaj starijih osoba u društvu, s prorijeđenim drugaricama prisjećala se RIP profila upokojenih im drugova i komentirala novousložnjenu situaciju u svijetu, da bi joj jednog dana na vrata zakucao gost koji ni vas neće zaobići. Bakica je brzo uključila kompjuter skočila na fejs i tamo ostavila status koji je dobio stotinu lajkova, ali avaj

Zamislimo situaciju: Jedna starica je u svom stanu. Sama je, to je valjda jasno. Oni s kojima dijeli svoj dan su TV i fejs. Tako ona, nakon pregledanih dnevnika, sjeda na fejs kako bi sa svojim prorijeđenim drugaricama iz razreda prokomentirala novousložnjenu situaciju u svijetu, naročito se osvrćući na val prosvjeda u zemljama sjeverne Afrike. Čak ostavlja statuse poput: "Ipak smo doživjeli! Dolje diktatori! Dubokom starosti protiv duge vladavine…"

Drugarice, otkako im drugovi imaju R.I.P. profile, jako su solidarne te jedna drugoj lajkaju svaku objavu. Dodaju čak i smješka, dakako nešto skučenijeg, jer još nije smišljen smješko s iskoraknutom protezom, mada se u e-svijetu i na tome užurbano radi i u svojoj beta verziji izgleda otprilike ovako :€)


Solidarne bakice jedna drugoj lajkaju svaku objavu (FOTO: Ilustracija)

No, vratimo se našoj starici. Ona pored brige za cjelokupna svjetska zbivanja ima duboko ukorijenjene aspiracije i za naše socijalne probleme. Svojim objavama na zidu: "Umrli smo od gladi netom prije smrti; Dajte nam malo – ionako ne možemo pojesti puno; To što još imate mi smo vam sagradili…" - pokušava podići svijest o lošem položaju starijih osoba, naravno i drugih koji se tako osjećaju, ali u prvom redu naša starica nastoji uzburkati domaću javnost te podstaknuti promjene koje će dovesti do podizanja razine kvalitete življenja kao i ujednačenije raspodjele sredstava.

Ali, ovdje nije riječ o socijalnim temama već o opasnostima koje vrebaju na internetu i koje mogu proizići iz lošeg tumačenja pojedine objave. Svjedoci smo da u našoj Europi i Americi, za razliku od ovih staromodnih ginjenja po sjevernom rubu Afrike, čitavog niza nemilih događaja kao što su masovna ubistva u školama ili drugim uobičajenim javnim mjestima. Ono što odmah upada u oči jeste nešto zajedničko svim tim nedajbože događajima, a to je da nikome odmah ne upada u oči ono što je sumanuti počinitelj objavio na svom profilu. Obično bi taj zločesti i neodgovorni lik najavio svoju osvetu ili ne baš biranim riječima zaprijetio biranim sredstvima.


Nije ona prijetnja i od nje nas ne treba hvatati strah i trepet (FOTO: Ilustracija)

Ne, nemojmo se plašiti naše stare bakice. Nije ona prijetnja i od nje nas ne treba hvatati strah i trepet, niti strava i užas. Bez obzira kako se ona ono izražavala, ovdje bi jedini strah trebao biti strah za nju samu. Jer, ako se ona nastavi ovako oglašavati veliki je rizik da će, možda nekome i logičan slijed gradacije  naprijed rečenog, jednoga skorog dana jedan od statusa biti: "Umirem, dajte pomozite više!"  S nevjerojatnih, za tu dobnu društvenu skupinu, prikupljenih preko 100 lajkova, naša će bakica oboriti rekord među svojim drugaricama. Međutim, njen će posljednji ispraćaj biti tek kad vrijeme dobro otopli, a njeni susjedi prijave nepodnošljiv smrad u zgradi.


Lupiga.Com