"Časna" ubojstva u ime skidanja ljage

Ripcord

8. srpnja 2007.

"Časna" ubojstva u ime skidanja ljage

Da u javnost nije izašla video snimka snimljena mobitelom na kojoj se vidi kako je 17-godišnja kurdska djevojka, Dua Khalil, kamenovana do zadnjeg daha, jer se zaljubila u "krivovjerca", njena smrt bila bi tek jedna u nizu egzekucija "iz časti". Naime, takva se "časna" ubojstva događaju doslovce svakodnevno, a njihovi razlozi krajnje su bizarni, od odbijanja žena da uđu u brak, do navodnih preljuba

Svijet se zgrozio kada su početkom svibnja na Internetu osvanuli snimci kamenovanja do smrti 17-godišnje kurdske djevojke Due Khalil, koje se dogodilo mjesec dana ranije. Dua je bila pripadnica jezidske zajednice zaljubljena u mladića iz sunitske muslimanske zajednice, a njezina obitelj je vjerovala da se planira udati za njega i preobratiti na njegovu vjeru. Iako ne postoje nikakvi dokazi za to, Dua je postala žrtvom ubojstva iz časti. Stotinjak muškaraca, većinom članova njezine obitelji, izvukli su Duu iz kuće, naočigled policajaca koji su bili u blizini, te ju počeli kamenovati i tući. Za vrijeme brutalnog napada su je i skinuli, što simbolizira da je obeščastila obiteljsko ime i jezidsku zajednicu.


Dua Khalil - djevojka ubijena zbog nečije "časti"

Zadnje trenutke umiruće djevojke kamerama s mobitela snimalo je više prisutnih muškaraca, zbog čega taj barbarski čin, koji mnoge asocira na Srednji vijek, djeluje još nevjerojatnije. Iako su zbog pozornosti koje je cijeli slučaj pobudio na Zapadu, četvorica muškaraca nedavno uhićena, istina je da u javnost nije izašla video snimka, Duanina smrt bila bi tek jedna u nizu. Ubojstvima iz časti podvrgnute su žene, djevojke i djevojčice za koje se vjeruje da su na neki način obeščastile svoju obitelj, a ubojice su najčešće najbliži članovi žrtvine obitelji. Razlozi za takva ubojstva variraju od odbijanja žena da uđu u organizirani brak, to što su žrtve seksualnog zlostavljanja, što zahtijevaju razvod, najčešće od nasilnih muževa, do navodnih preljuba i zaljubljivanja u "krive" muškarce, druge vjere. Većinom su isplanirana unaprijed, a u društvima i kulturama u kojima se događaju, na njih se gleda kao na dio "privatnog života" obitelji, pa izvršitelji ubojstva rijetko kad uopće izađu pred sud, a kamoli da su osuđeni.


Screenshot jednog od brojnih snimaka

U Jordanu, Siriji i Maroku primjerice, prema zakonu muževi ili članovi obitelji smiju ubiti preljubnicu ako je ulove "in flagrante" ili neposredno nakon čina preljuba. U Iraku su do 2002. godine ubojstva iz časti bila legalna, no i danas se izvode gotovo svakodnevno. Oni pak koji završe na odsluženju kazne, koja traje svega par mjeseci, obično su, kad izađu, od strane cijele obitelji, rodbine i zajednice smatrani junacima, koji su na taj način pogotovo očistili obiteljsko ime. Prema procjenama UN-a godišnje se na ovaj način smakne do 5.000 žena, a iako je rašireno mišljenje da se takva ubojstva događaju jedino u islamskim zemljama, u Africi, na Bliskom Istoku i u Aziji, česta su i na Zapadu, među muslimanskim etničkim skupinama.


"Časni" muškarci su još dugo snimali mrtvo tijelo

U Turskoj je zabilježen i velik broj samoubojstava iz časti, gdje se žrtve primoralo da se same ubiju kako bi oprale navodnu ljagu s obiteljskog imena. Često su žrtve silovanja i žrtve ubojstva, jer su obiteljima kao 'potrošena roba', koju više ne mogu dalje udati, pa im samo smetaju. Ako je djevojka tijekom silovanja ostala i trudna, može gotovo sigurno vjerovati da ju očekuje smrtna presuda, pa u Jordanu neke odvažnije djevojke u takvim situacijama bježe u zatvore, budući da ne postoje ženska skloništa. No, iako rijetka, postoje i ubojstva iz časti u kojima su žrtve muškarci. U takvim slučajevima žrtve su najčešće ubijene zbog političkih ili religijskih razloga, od čega je najčešći vrijeđanje Alaha, u čije ime se tad i izvršava ubojstvo.