Da se ne zaboravi - još bisera novinarske scene

Igor Došen

17. siječnja 2008.

Da se ne zaboravi - još bisera novinarske scene

Nakon što smo poprilično detaljno protresli bisere novinara pisanih medija, na red su došle i njihove televizijske kolege, a nećemo zanemariti ni policijske i pravosudne krugove. "Dalaj Lama duhovni vođa Talibana", "Umro je od smrti", "Udario me bezboljnom paljicom", "To je strašno, mlade djevojke uopće nemaju interes za ručni rad", samo neki su od narednih bisera, a priključit ćemo im i neke lektorske "nepodopštine", kao što je "Kultura svibnja" (umjesto Kultura Maya)

Sve napisano u mome prethodnom tekstu tek je "dječja igra" u odnosu na lupetanja pojedinih televizijskih novinara. Ružica Renić tako je izvalila do sada možda i najveći "biser": "Razgovarali smo sa autorom knjige Mein kampf". Katja Kušec je, pak, na Dnevniku, u vezi eksplozije bombe u autobusu u Izraelu, rekla: "Među 10 poginulih ima i dosta teško ozlijeđenih!". Sličan je gaf napravio Siniša Kovačić: "Mrtvi i ranjeni su zbrinuti u bolnici u Basri". HTV, dalje, u izještajima uporno govori o spašavanju mrtvih i ranjenih vatrogasaca s Kornata. Edi Škovrlj je izvještaj o hapšenju zadarskih narko-dilera konotirao ovako: "Uhićeno je 15 osoba između 23 i 40 godina starosti, od kojih je jedan maloljetnik". Naša "kratkovidnica" je objavila i kako je "holokaust bio za vrijeme Prvog svjetskog rata", te kako je "Dalaj Lama duhovni vođa Talibana". Vječito (osiljeno, a nerijetko i nesuvislo) nasmijana Karmela Vukov - Colić je, vodeći "Bingo" kazala: "Jack-pot je milijun i pol tisuća kuna", a bivša voditeljica vijesti na Novoj TV Jelena Buljan je jednom ispalila: "Na granici Makedonije i Sirije".

A evo kako to rade u susjednoj državi: Spiker na srbijanskoj televiziji je, naime, pročitao vijest: "Juče u Izraelu, u saobraćajnoj nesreći, dva mrtva i tri poginula!". Spiker na beogradskom Studiju B je gledateljima priopćio sljedeću vijest: "U Holandiji u saobraćajnoj nesreći poginulo je osam lica, od toga troje teže!". Evo i nekih lupetanja (inače prilično loših) sportskih komentatora. Tako je Zdravko Šarčević, recimo, u izvještaju s jedne nogometne utakmice golmana Newcastlea "Šeja Givena" nazvao: "Gej Šiven". "Vrli" kolega Edo Pezzi je nekako najviše problema imao s prezimenom bivšeg napadača Hajduka Zvonimira Deranje, govoreći "Deronja". S tim u vezi mi samo ostaje konstatirati - ako je Deranja - "Deronja", onda je Edo Pezzi ... (rima). Boris Mutić je, pak, tijekom jednog prijenosa rekao: "Hajduk u posljednjem kolu igra u Osijeku sa Splitom". Donedavni trener Dinama Branko Ivanković nakon svakog poraza svoje ekipe ili neriješenog rezultata govorio je kako je "Dinamo bio bolji". Naravno, i u Koprivnici su, primjerice, modri bili bolji, iako su poraženi od Slaven Belupa 2:5. U Metro expressu je, između ostalih lupetanja u člancima, navedeno i kako Hrvatski dragovoljac u posljednjem kolu 2. nogometne lige igra sa Hrvatskim dragovoljcem. Isti taj Metro express je nedavno objavio vijest (iz Švedske) pod naslovom "Pronađeno 90 mrtvih pitona", a onda u prvoj rečenici stoji: - Devedeset pitona, od kojih su neki bili mrtvi, pronađeno je u napuštenoj kući ... Ćiro Blažević je jednom prilikom u svome stilu izvalio: "Ne mogu kao čovjek ne voljeti svakog dječaka koji viče: - Ćiro, pederu!". U sportskoj rubrici "Novog lista" je, u izvještaju sa rukometne utakmice Zagreb - Montpellier (na kojoj su tribine bile poluprazne i u ostalim se tiskovinama navodilo da je bilo oko četiri tisuće gledaljelja), pisalo kako je bilo 12 tisuća gledatelja i da se tražila ulaznica više!


Branko Ivanković - "Dinamo je bio bolji"

Sad se, malo, osvrnimo na sudske "bisernjakoviće". Tako je poznati zagrebački odvjetnik Silvije Degen jednom prilikom u završnoj riječi za svoga klijenta, kome se sudilo za ubojstvo majke i oca, od sudskoga vijeća zatražio da kao olakotnu okolnost uzme to što je njegov branjenik bez roditelja! Zapisnici sa suđenja su, inače, često prepuni grešaka, pa je tako u više navrata umjesto "tužitelj predlaže" pisalo: "tužitelj prdiilaže". Zagrebačka sutkinja Sonja Brešković - Balent je na jednom ročištu rekla: "Zatražit će se dopis od Policijske uprave Ličko-moslavačke". Bivši načelnik PU zagrebačke Jakob Bukvić je, pak, jednom prilikom kazao novinarima: "Očevid je obavila istražna sutkinja Mirjana Hrga" (umjesto Mirjana Rigljan). Sucu Ratku Šćekiću je dvogodišnje vođenje rasprave u slučaju "zločinačka organizacija" (po)prilično bilo prekipjelo, pa je znao reći: "Prisutni su svi nazočni". U postupku protiv Vinka Sindičića, na iskaz svjedoka: "Prođe vrijeme, prođe rok", sudac Damir Kos je dodao: "Eto vraga, skok na skok". Bivši odvjetnik Nikice Jelavića (a sada sudac na Vrhovnom sudu) Marijan Svedrović je na jednom ročištu postavio pitanje zašto se tužitelji čude. Onda je odvjetnika Čedu Prodanovića oslovio: "Kolega Čudanović". Na jednom (manjem) sudu u okolici Zagreba okrivljenik je, prilikom davanja iskaza, izvadio čokoladicu i počeo je odmotavati. Kad ga je sutkinja upitala: "Pa nećete to valjda sad jesti", on joj je uzvratio: "A, boga ti, neću ni gledati".


Silvije Degen - od sudskoga vijeća zatražio da kao olakotnu okolnost njegovom branjeniku, kome se sudilo za ubojstvo majke i oca, uzme to što je njegov branjenik bez roditelja

Bivši načelnik odjela u PU zagrebačkoj Zlatko Klišanić je, na upit novinara od čega je oštećeni umro, odgovorio: "Umro je od smrti". Bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak je, pak, ispalio: "Privredni kriminal je u porastu 18,5 posto, no to ne znači da ga ima više!". Svi se sjećamo kako je, također bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Penić "trubio" kako u Hrvatskoj nema organiziranog kriminala. Njegov tadašnji pomoćnik Željko Sačić je, pak, na izvanrednoj presici, organiziranoj u povodu serije ubojstva u metropoli, istaknuo: "U Zagrebu nema mafijaških obračuna. Riječ je o profesionalno izvedenim ubojstvima čiji su počinitelji najvjerojatnije iz skupina organiziranog kriminala.". Nakon već spomenutog ubojstva Veselina Marinova u zagrebačkom kafiću "NBA" novinarima je iz policije bilo priopćeno: "Osumnjičeni za ubojstvo je V.Ž., zvani K." (Vinko Žuljević, zvani Klica, op.a.). Jedan je okrivljenik tijekom suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu kazao: "Udario me bezboljnom paljicom". Mladić, koji je u Tedrovcu kraj Ivanić Grada ubio roditelje, na preporuku istražnog suca da može angažirati branitelja - plačnim glasom je odgovorio: "Kako ću kad mi trebaju novci za sahranu majke i oca!". Optuženik, kome se na zagrebačkom Županijskom sudu sudilo za ubojstvo bivše djevojke (koju je 17 puta ubo škarama), kazao je sudskom vijeću: "Moja i njena ljubav je bila takva o kakvoj samo pjesnici pjevaju te kakvu mogu doživjeti samo grčki bogovi!". Jedna starija Romkinja, inače nižeg rasta, je po dolasku na zagrebački Županijski sud, svjesna da će biti pregledana, podigla ruke u vis i poručila portiru Anti Sablji: "Pipaj me!".


Ivan Jarnjak - "Privredni kriminal je u porastu 18,5 posto, no to ne znači da ga ima više!"

Večernjakov novinar Milan Ivkošić je znao "zboriti": "Po meni, položaji žene su različiti", i: "Televizor razbiti i ženu pretući trebalo bi bar jednom na dan. Ali i jedno i drugo bilo bi jako skupo pa ih je bolje gasiti ili izbjegavati". Katarina Ivanković je izjavila: "Trudnoća se ne događa nekom drugom. To se, izravno ili neizravno, prije ili kasnije, dogodi gotovo svakome!". Branko Uvodić je bubnuo: "To je strašno, mlade djevojke uopće nemaju interes za ručni rad", a Ljilja Vokić: "Na prvi pogled nikad nisam kući, na drugi uvijek!". Maja Freundlich je svojoj "niski bisera" pridodala i ovaj: "Sjedim tako i mislim, i osjećam se neobično!". Za novinarima i urednicima nimalo ne zaostaju lektori. Tako je jedan od njih u Večernjaku - napis "Kultura Maya" prepravio u "Kultura svibnja", a drugi je u Vjesniku bivšeg slovenskog nogometnog izbornika Srećka Kataneca prekrstio u "Srećko Lokot". No, treba priznati da se i lektori i redaktori susreću sa svakojakim tekstovima. Tako, recimo, i ovakvim: "Nakon što je zaklao ovcu vuk je odšetao državnom cestom broj 1 u pravcu sjevera". HINA je, pored razn(orazn)ih "nepodopština", u vijestima znala objaviti i kako je Bagdad u Afganistanu. Na forumu web-portala (beogradskog) "B 92" je članak o svojevremenom napadu huligana na članove srbijanske mlade odbojkaške reprezentacije u Zagrebu jedan od posjetitelja (čitatelja) (pro)komentirao: "Šta se čudite, hrvat nije nacija već dijagnoza.". Što još dodati svemu ovome, kako je počelo, čini se 2008. godina bit će također vrlo biserna.