DOBILI SMO POPIS DUŽNIKA: I evo nam matematičke migrene

Jagoda Kljaić

1. kolovoza 2012.

DOBILI SMO POPIS DUŽNIKA: I evo nam matematičke migrene

Objavom poreznih dužnika Vlada nas je stavila pred aritmetički test, a za razliku od stotina i tisuća, s milijunima i milijardama baratamo samo kao s brojem stanovnika nekoga velikoga grada, daleke države ili nepojmljive kugle zemaljske. Uglavnom, eto zanimljivog štiva kojem se možemo čuditi do mile volje i pitati se što bi bilo kada bi najvećem dužniku, tvrtki Tempo, od pretplate, baš kao što je slučaj s još jednim dužnikom Hrvatskom radiotelevizijom, svakog mjeseca na račun sjedalo stotinu milijuna kuna. Ne možemo mi HRT-u pokloniti toliko, koliko oni mogu potrošiti

Ovih dana glava puca od brojki. Dijagnoza: do sada nepoznata matematička migrena. Nekako razumijevam red i slijed veličina što dolaze poslije tisuću ili stotinu tisuća. S milijunima i milijardama baratam samo kao s brojem stanovnika nekoga velikoga grada, daleke države ili nepojmljive mi kugle zemaljske.


Bod u korist ministra Linića (FOTO: Arhiva)

Sad me Vlada stavila pred aritmetički test. Obećano – učinjeno. Od mene, što je najmanje važno, bod u korist ministra financija Slavka Linića. Kaže bivši, Ivan Šuker, da su i oni to mogli učiniti, ali nisu, jer su imali drugačije metode rada. Koje nisu upalile, naprotiv, za'rđale su. Ipak, treba biti praktičan i ostati s nogama na zemlji na kojoj stojimo, dok ne legnemo. Bolje išta nego ništa. Eto zanimljivoga štiva kojemu se možemo čuditi do mile volje. Iako je svako čudo za tri dana, ovo će morati potrajati malo duže, jer za tri dana nećemo uspjeti pregledati i preračunati mnogobrojne varijacije s liste dužnika.

Poduzeća, obrtnici i građani sveukupno duguju državi oko 51 milijardu kuna. Napravilo dug u tih dvadeset godina oko 85.000 građana, 31.000 obrtnika i 15.800 tvrtki. 'Ajde de što je najveći dužnik građevinska tvrtka Tempo, sa nešto više od 290 milijuna kuna poreznoga duga državi. Rade, grade, ne naplaćuju, propadaju, dižu se. Ili industrija Pan – papir koja je u stečaju, ali i sa 150 milijuna kuna duga manje na trećem mjestu najvećih dužnika. Međutim, između njih, na mjestu prve pratilje, Hrvatska je radio – televizija. Sa samo šezdesetak milijuna kuna duga manje od Tempa, što će reći s dugom u poreznim obavezama od 226 milijuna kuna. Ova naša Televizija, koja nam redovito mjesečno uzima osamdeset kuna na ime pretplate. Koliko im poklanjamo, a koliko tek oni mogu potrošiti. Kad bi Tempu svaki mjesec jednostavno u blagajnu ubacili 1,5 milijun puta 80 – e, više i dalje ne znam i ne mogu, jer počinje brojovna migrena.


Mi se ne snalazimo s velim brojkama, dobro baratamo tek sa sitnišem (FOTO: ABC)

Međutim, nešto kao da nismo previše iznenađeni i šokirani. Znali smo da ćemo dobiti opomenu i ovrhu za dug od nekoliko stotina ili tisuća kuna, kao da država od toga novca zavisi. I znali smo da je puno onih za koje ne vrijede zakoni i pravila. Hoće li se sada piramida početi rušiti? Kad su, poslije brojki, na redu riječi. Kako će se i odakle dug naplatiti. Poučeni praktičnim iskustvom zadnjih dvadeset godina, teško je povjerovati u djelotvornost matematičkoga poučka objavljivanja podataka. Čak sumnjam da bi i Pitagora mogao izmisliti nešto vjerodostojno i točno, do zadnje decimale, a baš za Hrvatsku.

Lupiga.Com