Ekskluzivno: Kako je hrvatski automobil samoukog majstora u ilegalnoj utrci porazio razvikani "Tesla roadster"

Ivor Car

27. rujna 2010.

Ekskluzivno: Kako je hrvatski automobil samoukog majstora u ilegalnoj utrci porazio razvikani "Tesla roadster"

Par njemačkih studenata prošlog se tjedna u Hrvatsku dovezlo „Tesla roadsterom“, sportskom jurilicom pogonjenom elektro motorom koji do stotke ubrza za manje od 4 sekunde. No, to ste možda već i čuli, a ono što nije poznato je to da se „roadster“ pred Muzejom suvremene umjetnosti okušao u ilegalnoj uličnoj utrci s hrvatskom verzijom elektro automobila i uvjerljivo izgubio. Potpuno nemoćni pred motorom kojeg je složio mladi Bosanac, Nijemci su govorili „nemamo nikakve šanse“. Kako je to izgledalo pogledajte na

Jasno, „Tesla roadster“ najpoznatiji je električni automobil na svijetu, koji usprkos toj činjenici teško da će ikada posebno zaživjeti. Naime, njegova cijena je enormnih 130.000 eura, što je cifra koju će malo tko moći izdvojiti za automobil, bez obzira što svojim performansama, ali ni izgledom ne zaostaje za mnogo slavnijim jurilicama s benzinskim motorima. No, nakon što su njemački studenti prezentirali ovaj automobil, obratio im se izvjesni Mate Rimac. Mladi Livnjak koji trenutno živi u Samoboru, s Nijemcima je učas stupio u kontakt, jer, s obzirom da je neko vrijeme života proveo u Njemačkoj, odlično govori njemački jezik. Ubrzo je pao i dogovor da usred bijela dana snage odmjere njihov „Roadster“ i Rimčev „BMW 3“, također električni automobil.

Iako to ne liči na Nijemce, na raskrižju u novozagrebačkom Središću upustili su se u utrku i neslavno izgubili. Na „stazi“ od petstotinjak metara nisu imali nikakve šanse. Drugi video otkriva kako su studenti podnijeli poraz. Kada su na prilazu Muzeju ugledali zeleni „bmw“ nisu mogli povjerovati da se radi o električnom automobilu. Nakon samo sekunde utrke uz smijeh su zaključili – „Nemamo nikakve šanse“, a autor snimke poentira s rečenicom „Oprosti Tesla roadster, ali Nikola Tesla je ipak rođen u Hrvatskoj“.

Inače, Rimac tvrdi da je njegov „BMW“ najbrži elektro automobil na svijetu, da može pojuriti do 300 kilometara na sat i da čeka na uvrštenje u Guinnessovu knjigu rekorda. Već neko vrijeme na raznim street raceovima uredno „dere“ najatraktivnije benzince. Navodno je motor složio od dijelova koje je sam osmislio, a koji su još uvijek nepoznanica automobilskoj industriji. Uskoro namjerava složiti elektro motor s čak tisuću konjskih snaga i okušati se u serijskoj proizvodnji. S obzirom da nije pohađao strukovnu školu, već je samouki majstor, sva znanja crpi iz knjiga i s interneta.