F1 UVIJEK U POKRETU

Bolji Senna ili Schumi?

15.07.2003.
F1 uvijek u pokretu: Bolji Senna ili Schumi?
U najbržem cirkusu na svijetu bilo je svega. Frentzenova maloljetna sestra se igrala velikog brata. Govori se o povratu VN Argentine, a Bernie, hrvatski zet, govori o Coulthardu i Schumacheru. Rat guma se pojačava, u prednosti je zasad Michelin. Schumacher se sjeća svojih trauma iz Silverstonea prije četiri godine i priznaje kako je mislio da će tada umrijeti.
Svijet Formule 1 je uvijek u pokretu i uvijek ima svježih vijesti. Pa krenimo od onih zabavnijih. Frentzenova 14-godišnja sestra glumila je puno starijeg brata i sjela za upravljač automobila svoje mame i kružila Moenchengladbachom, sve dok je nije zaustavila lokalna policija.
Ovaj tjedan je Bernie Ecclestone, šef formule 1 i "hrvatski zet", kako ga vole zvati naši hendikepirani mediji, puno govorio. Prvo je izjavio da bi ponovno volio vidjeti u kalendaru VN Argentine koje nema od 1998. E onda je malo oprao Coultharda: 'Najbolje bi bilo da se David makne iz McLarena. Tu se jednostavno prekomotno osjeća. Seljenje bi ga prodrmalo. On je talentiran i puno se trudi, ali jednostavno treba motivaciju.' To je svima nama očito, jer mu u zadnje vrijeme baš i ne ide. Coulthard se pak javlja sa izjavama da treba upozoriti na opasnosti ovog sporta. Zapravo je nevjerojatno da se toliko prepao, nakon incidenta sa Alonsom, a prije dvije, tri godine je skupa sa svojom zaručnicom preživio pad privatnog zrakoplova i nakon toga ubrzo i pobijedio, jer ga je to psihički ojačalo, kaže. A sad, Alonso je za stručnjake definitivni broj jedan ove sezone. Uspio se ugurati ispred Raikkonena i Schumachera starijeg. 'Činilo se kao san, od početka sezone. Uživam svaki dan jer radim posao koji volim i lijepo je bit nagrađen za to,' rekao je nakon izbora.
Rat gumara se uzbuktao i glavna tema u svijetu F1 su gume. Michelin je dobio zadnje bitke, ali Bridgestone odvraća da je njihov rat. Ne ide im baš u prilog izjava Buttona koji otvoreno govori protiv Bridgestonea. Naime rekao je da bi imao puno bolje rezultate samo da nije guma. Michael Schumacher uporno odbija konstatirati da se radi samo o gumama: 'Ne možete sve reducirati samo na jednu točku. Radi se o više aspekata na bolidu. Jednostavno moramo poboljšati sve u kompletu'. Inače šef Michelina je rekao da Bridgestone radi krivo, jer se ravnaju prema Ferrarijevom bolidu što je loše, jer ne znaju je li se radi o dobrim gumama ili bolidu ako postižu dobre rezultate.
Da se opet vratimo na Berniea. Nakon što je 'pohvalio' Coultharda okrenuo se Schumiu. Priča je sljedeća: Michael Schumacher možda nije dobar kao što je bio Senna, jer ga njegov timski kolega Barrichello ne pritišće dovoljno jako. Barrichellu se ne dopušta pobijediti i zato ne možemo procijeniti koliko je Michael dobar. Kaže da je Schumacher trenutno najbolje što postoji u F1, ali da je teško reći je li bolji od Senne, jer je on uvijek imao timskog kolegu koji ga je pritiskao. Dodao je i da se u Ferrariju umjesto Rubinha nalazi Raikkonen, Montoya ili Alonso da bi bila potpuno druga priča.
Prije četiri godine u Silverstoneu je stariji Schumacher slomio nogu na dva mjesta izletivši iz zavoja ravno u gume. Ta ga je nesreća izbacila iz utrke za prvaka, a umjesto njega u borbu se uključio Eddie Irvine kojemu je malo falilo da se domogne titule (čitaj: isključivo Schumacher je trebao donijeti naslov Ferrariju nakon dvadeset godina i Ferrari se nije baš trudio da pomogne Irvineu). I povodom godišnjice tog loma Schumacher se sjetio cijelog događaja: 'Stvarno sam mislio da ću umrijeti. Ležao sam i odjednom mi je pao mrak na oči, a otkucaji srca su bili sve sporiji i sporiji. Iznenada mi je srce stalo. To je trajalo nekoliko sekundi i onda se svijetlo vratilo. Ali stvarno sam mislio da je to to,' prisjeća se Schumacher.
Sve skupa zanimljiva uvertira za utrku koja se priprema ovog vikenda na Otoku, a o kojoj ćete biti pomno izvješteni!

Anketa

Novi Dnevnik HTV-a mi je

Kolumne

 1. Brnjica za bonton

  20.03.2015.

  Igor Mandić

  Brnjica za bonton

 2. Avangarda ekumenskog duha

  19.03.2015.

  Dragan Markovina

  Avangarda ekumenskog duha

 3. Bitka oko biste na Pantovčaku

  27.02.2015.

  Igor Mandić

  Bitka oko biste na Pantovčaku

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 2. Japanske čestitke i razglednice
 3. Russellov čajnik
 4. Tolerantia - film
 5. Povijesni put Hitlerove 'klonje'

Recepti

 1. Piletina u košuljici od sezama
 2. Kobasice na studentski
 3. Voćna salata od jagoda i avokada
 4. Slani muffini
 5. Pijani čaj
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije