FOTO: U jednom gradu lijepe naše

Jagoda Kljaić

19. svibnja 2012.

FOTO: U jednom gradu lijepe naše

Poručuju ovi psi, snimljeni u zadnjih nekoliko mjeseci u jednom Gradu Lijepe naše: ne vrijede vam mnogobrojne žardinjere sa šarenim cvijećem u glavnoj ulici. Iako nju namjernici jedinu vide, budući da je sve važno u njoj i nema potrebe ići dalje, jer, već je sljedeća ulica neugledna, ružna i derutna. Čak je i ban Josip Jelačić okrenuo leđa, kao što se vidi na fotografiji. Nije važno gdje su snimljene ove fotografije, jer, uređenih ulica i travnjaka sa cvijećem, i uginulih pasa na njima, ima u svakom gradu i gradiću Lijepe naše. Samo što nisu neki politički faktor, pa se o njima ne raspravlja

Čak je i ban Josip Jelačić okrenuo leđa, kao što se vidi na fotografiji. Je li pas uginuo baš na tom mjestu, govoreći sam sebi: e, baš ću im pokazati?  Ili ga je netko dovukao, već mrtvoga, prizivajući situaciji simboliku? Zato što je riječ o stazi koja vodi u Općinu, kako domaći ljudi jednostavno i pametno nazivaju centar općinske vlasti.


(FOTO: Lupiga.Com)

I stazi koja vodi – iz, najčešće neobavljenoga posla. Kao da uginula životinja razumije što je simbolično u načinu na koji je skončala. Od gladi, ranjavanja, udarca automobilskih kotača, svejedno je.


(FOTO: Lupiga.Com)

Poručuju ovi psi, snimljeni u zadnjih nekoliko mjeseci u jednom Gradu Lijepe naše: ne vrijede vam mnogobrojne žardinjere sa šarenim cvijećem u glavnoj ulici. Iako nju namjernici jedinu vide, budući da je sve važno u njoj i nema potrebe ići dalje, jer, već je sljedeća ulica neugledna, ružna i  derutna.


(FOTO: Lupiga.Com)

Tu jedinu bez opasnih rupa na cesti i trotoaru mi smo izabrali za naš posljednji pozdrav s vama. Kad nam život nije bio bogznašto, neka nam bar posljednji pogled bude uperen u nešto lijepo i značajno.


(FOTO: Lupiga.Com)

Nekako predviđamo da ćemo dosta dugo ležati na tom svečanom mjestu. Jer smo uočili, još dok smo veselo trčkarali oko vas, da nas najčešće ne vidite, pa zašto bi nas onda i sada vidjeli. Ako ste nas ranije tjerali što dalje od sebe, zašto bi nam se sada približavali. Prelazili ste na drugu stranu ulice i plašili djecu našom pojavom. Kako li vam sada izgledamo?


(FOTO: Lupiga.Com)

Koliko će sati ili dana proći dok netko ne nazove komunalnu službu i obavijesti o uginuloj životinji. A i nije to naša briga, je l' tako. Ništa danas nije ičija briga. Baš kad sam pomislila zvrcnuti mobitelom nekoga od važnih ljudi, sjetila sam se da je petak, kraj radnoga vremena. Koje počinje tek u ponedjeljak ujutro. A do tada …


(FOTO: Lupiga.Com)

Nije važno gdje su snimljene ove fotografije, jer, uređenih ulica i travnjaka sa cvijećem, i uginulih pasa na njima, ima u svakom gradu i gradiću Lijepe naše. Samo što nisu neki politički faktor, pa se o njima ne raspravlja.

Lupiga.Com