GLUP, GLUPLJI, HČSP: Neoustaše iz HČSP tuguju jer ih Hrvatska ne želi

Ivan Kegelj

8. travnja 2012.

GLUP, GLUPLJI, HČSP: Neoustaše iz HČSP tuguju jer ih Hrvatska ne želi

Moraš biti do neba glup da se deklariraš kao velikohrvat i hrvatski nacionalist pa da na toj platformi u goste pozoveš i prijateljstvo njeguješ s nacionalistima susjedne države koji za cilj imaju oteti komad Hrvatske. Upravo toliko su glupi u Hrvatskoj čistoj stranci prava. U goste čisti pravaši pozivaju mađarski Jobbik, koji u svom programu ima i povratak Međimurja u granice Mađarske. Na ovom mjestu nekoliko riječi o posljednjim događanjima vezanim za stranku s kvačicom i njihovu neonacističku priredbu.



Zagovornik ustaštva Josip Miljak (foto Vjesnik)

Za početak, valja reći da je Matica hrvatska otkazala gostoprimstvo Hrvatskoj čistoj stranci prava te se Međunarodna konferencija nacionalista neće održati u prostorijama Matice. U Matici hrvatskoj kažu da nikad nisu niti obećali dati dvoranu za takvo okupljanje, ali po svemu sudeći radi se o tome da je Matica podlegla pritisku javnosti i brže bolje odustala od dogovora s "čistim pravašima".

U Hrvatskoj čistoj stranci prava malko su se ljutnuli zbog otkazivanja pa je predsjednik ove minorne desničarske grupe neinteligentnih Hrvata Josip Miljak dao priopćenje za javnost u kojem je propisno ispljuvao Maticu hrvatsku. Taj obračun na desnici izgledao je ovako:

"Matica hrvatska, koja ničim ne zaslužuje to časno ime, žurno je
u strahu od partijske kritike otkazala dvoranu koju je Hrvatska čista stranka prava zakupila za 13. travnja. Po čemu je to Matica hrvatska, očito samo po tomu što izdašno muze državni proračun, a po svemu ostalom može se zvati Matica antihrvatska, koja za cijelo vrijeme uništavanja Domovine nije niti jedanput reagirala u obranu nacionalnih interesa. Žalosno je da naivni Hrvati u predsjedniku te Matice, Igoru Zidiću vide velikog domoljuba, koji je svojevremeno figurirao kao ni manje ni više, nego nasljednik Tuđmana. Tuđman, iako bivši komunist, je gigant domoljublja u odnosu na ove mizerije poput Zidića i mnogih proračunlija kojima je jedino domoljublje njihova vlastita kesa."

Kako bilo, stranka s kvačicom ne odustaje od konferencije nacionalista pa najavljuje da će o mjestu održavanja zainteresirane obavijestiti naknadno. Prigodom obraćanja javnosti predsjednik stranke s kvačicom naročito se ostrvio na Crvenu akciju, koja je prva upozorila da se u Zagrebu sprema neonacistički marš u organizaciji HČSP-a.

"Crvena akcija pod krinkom „zabrinutih građana“ na sav glas laje protiv legitimne i legalne Hrvatske čiste stranke prava, naše Međunarodne konferencije i mimohoda za nepravedno osuđene generale. Neki hrvatski mediji tu inače neregistriranu udrugu, znakovita imena, stavljaju pod znak ravnopravnog i legitimnog predstavnika građana hrvatske, koji se tobože suprotstavljaju neonacizmu i fašizmu koje producira HČSP. HČSP je domoljubna i državotvorna politička stranka, a aveti koljačke prošlosti iz Crvene akcije, sve što je hrvatsko proglašavaju nacizmom i fašizmom. Oni su jedini pravi fašisti u Hrvatskoj i oni bi htjeli baštiniti koljačko ubilačke tekovine svojih baba, djedova i očeva. To je antihrvatski nakot prema kojemu ne treba imati obzira, ako su psihički zdravi, ali to bi trebalo dobro provjeriti."


mali čir Frano Čirko

Psihički zdravim, s druge strane, u stranci s kvačicom smatraju predsjednika svoje mladeži Franu Čirka, koji se u prijateljskom okruženju voli fotografirati polugol, s rukom podignutom na nacistički pozdrav. Svojevremeno je Čirka na tu temu propitivao povremeni suradnik Lupige Jerko Bakotin. Evo što je mali čir odgovorio: "Znam koja je to fotografija, ja sam na njoj, no sigurno nisam pokazivao nacističku ili ustašku ideologiju. Shvaćam kako se to može interpretirati".

Bakotin ga je upozorio da je takvu fotografiju teško drukčije interpretirati, a mali čir se zatim upustio u ograđivanje od vlastite fotografije:  "Ograđujem se od te fotografije, to je možda čak bilo dok sam bio maloljetan. Takvo ponašanje nije prihvatljivo, pogotovo javno."

Novinar je potom otišao korak dalje pa Čirka upitao ne misli li da ustaški pozdrav izaziva gađenje građana. Mali čir je odgovorio: "Slažem se da izaziva gađenje. Ponavljam, to je neprihvatljivo, no tamo gdje je ta fotografija snimljena nikom nisam izazivao gađenje. Nigdje nije prihvatljivo, ali u toj okolini nije izazivalo gađenje, zaključio je psihički zdravi Čirko.

Lupiga.Com