'GOMILA NESKLADA': Zdravstveni odgoj na filipinski način

Mladen Barbarić

25. siječnja 2013.

'GOMILA NESKLADA': Zdravstveni odgoj na filipinski način

Iako zdravstveni odgoj, obzirom na trenutno stanje u Hrvatskoj, nikako ne može biti glavna tema, nije loše provjeriti iskustva i nekih drugih zemalja. Možda vam se čini da s dalekim Filipinima nemamo mnogo zajedničkog. Na kraju, oni možda ne igraju rukomet, niti znaju što je dobar gol sve da im ga zabije Davor Šuker, a ima ih i 90 milijuna. Međutim i oni su Katolici (s velikim K) i uvode zdravstveni odgoj, a crkvena retorika je sljedeća – vlada nepovratno uništava tradicionalne obiteljske i životne vrijednosti

Baš dok Crkva u Hrvata napada sve i svakoga tko je protiv učenja Krista kako ga tumači Papa, ista se retorika koristi i na Filipinima.

Nakon desetljeća borbe tamo su žene, glede i unatoč žestokom protivljenju katoličke Crkve, danas napokon nadomak legalnoj kontracepciji i obiteljskom planiranju dostupnom u državnim zdravstvenim službama. Zakon se sredinom tjedna našao u tamošnjem Kongresu i jedino se još čeka potpis predsjednika Benigna Ayuina da sve bude legalno.


"Ova Vlada odlučila je uništiti tradicionalne Filipinske obiteljske i životne vrijednosti", smatra Crkva (FOTO: Lupiga.Com)

Međutim, Crkva je već najavila tužbu Ustavnom sudu, a evo kako je reagirala i FBK (Filipinska Biskup... jasno vam je već šta): "Ova Vlada odlučila je uništiti tradicionalne Filipinske obiteljske i životne vrijednosti. Otkrili su svoje pravo lice i nikada se tu nije radilo o dobrobiti ili pravima obitelji, žena i djece", rekao je "otac" Melvin Castro.

Osim kontracepcije, žene će napokon dobiti prikladnu medicinsku zaštitu nakon pobačaja i abortusa. Prema izvještajima Ujedinjenih naroda, na Filipinima žene svakodnevno umiru zbog komplikacija u trudnoći. Ono što svećenike posebno boli jest da se u toj situaciji zakonom predviđa i ulazak zdravstvenog odgoja u škole gdje će se podučavati i seksualni odgoj.

Prvi puta zakon je u Kongres poslan još prije punih deset godina. No, nakon snažnog protivljenja katoličke Crkve, kojoj pripada 80 posto stanovništva, zakon nije podržan zbog nesklada sa učenjima Crkve.

Jedan od razloga zbog čega Zakon do sada nije prolazio, jest da su prošli predsjednici uvijek pokleknuli pod snagom katoličke Crkve na Filipinima, i trebalo je dosta hrabrosti od aktualnog predsjednika da im se suprotstavi, barem tako smatra Ramon San Pascual, bivši direktor državnog Odbora za populaciju i razvoj.

 

 

Lupiga.Com