GOOGLE UPOZORAVA: Vrlo moćne sile ustale su protiv slobode interneta! Zabrinuti smo!

Ivan Kegelj

16. travnja 2012.

GOOGLE UPOZORAVA: Vrlo moćne sile ustale su protiv slobode interneta! Zabrinuti smo!

Jedan od osnivača Googla Sergey Brin u razgovoru za Guardian upozorio je da su načela otvorenosti i univerzalnog pristupa na kojima je prije tri desetljeća utemeljen Internet danas u većoj opasnosti nego ikad prije. Brin upozorava da "postoje vrlo moćne sile na svim stranama svijeta koje su ustale protiv slobode interneta". Puno sam zabrinutiji nego što sam bio ranije, jer ovo što se događa je zastrašujuće, upozorio je osnivač Googlea. Prijetnja slobodi interneta, ustvrdio je, dolazi...

 


Utemeljitelji Googlea Larry Page i Sergey Brin upozoravaju na široku frontu protiv slobode interneta.

Prijetnja slobodi interneta, tvrdi Sergey Brin, dolazi od strane vlada koje svojim građanima pokušavaju nametnuti kontrolu komunikacije i pristupa internetu. Također, prema osnivaču Googla, prijetnju predstavljaju i pokušaji industrije zabave za slamanjem takozvanog piratstva, kao i uspon "vrtova ograničenih zidovima" kao što su Facebook i Apple koji striktno propisuju koji softver može, a koji ne može biti pušten na njihovim platformama.

U vrijeme dok je Kina uvjetovala Googleu pristup svom tržištu cenzurom, zbog čega se ovaj internetski gigant djelomično povukao s kineskog tržišta, 38-ogodišnji milijarder Bryn tvrdio je da ne vjeruje kako Kina ili bilo koja druga zemlja mogu učinkovito ograničiti slobodu interneta na dugi rok, ali danas za Guardian priznaje da ga je vrijeme demantiralo, da je bio u krivu.
- Mislio sam da nema načina da se duh vrati natrag u bocu, ali sada se čini daje u određenim područjima interneta taj duh u bocu već vraćen, kaže Brin.

Njegova najveća briga, napominje, nekoć se odnosila na nastojanja zemalja kao što su Kina, Saudijska Arabija ili Iran da cenzuriraju internet. Međutim, uspon Facebooka i Applea, koji svojim korisnicima ograničavaju mogućnost pristupa i dijeljenja softvera, ukazao mu je postoje i drugi načini gušenja inovacija i "balkaniziranja" (sic!) weba. (Izvorni termin koji je iskoristio glasi - "balkanising". Prevoditelji, znalci enleskog, kako biste vi to preveli?)

- Puno toga možemo izgubiti. Na primjer, informacije na aplikacijama nisu pretražive, odnosno ne možete ih naći putem pretraživača, istaknuo je Sergey Brin.

Guardian, pak, na ovom mjestu primjećuje da će ova Brinova kritika Facebooka po svemu sudeći biti dočekana kao kontroverza, budući da se vrijednost najpopularnije društvene mreže procjenjuje na 100 milijardi dolara, odnosno da Googleov direktni rival bilježi eksplozivan rast i već je stigao do polovice svih Amerikanaca koji imaju pristup internetu, odnosno do 800 milijuna članova diljem svijeta.


Guardian ovog tjedna provodi istraživanje o napadima na slobodu interneta.

Sergey Brin kaže da on i njegov partner Larry Page ne bi bili u mogućnosti kreirati Google da je (virtualnim) svijetom u vrijeme kad su ga stvarali dominirao Facebook.

- Morali bi igrati po njihovim pravilima, koja su vrlo restriktivna. U mrežnom okruženju u kojem smo stvarali Google vladala je otvorenost i to je osnovni razlog zbog kojeg smo bili u mogućnosti razviti tražilicu. Jednom kad se na internet postavi previše ograničenja slične inovacije će biti gotovo nemoguće, kaže Brin. 

Brinovi komentari, navode u Guardianu, objavljeni su na prvi dan tjednog istraživanja ove medijske kuće, kojim se želi dobiti uvid u intenziviranje borbe za kontrolu nad internetom koja se diljem svijeta vodi između vlada, poduzeća, vojnih stratega, aktivista i hackera. Guardian će pisati o pokušajima Hollywooda da progura zakonodavni okvir koji bi onemogućio rad i zatvorio takozvane piratske web stranice, kao i o planovima britanske vlade da prati društvene mreže i korištenje weba. Etika otvorenosti koju su ustanovili pioniri interneta pokušava se osporiti na nekoliko frontova, napominju u Guardianu.

Lupiga.Com