Gurović: Nikad nisam vrijeđao Hrvatsku i Hrvate

Ivor Car

17. studenog 2004.

Gurović: Nikad nisam vrijeđao Hrvatsku i Hrvate

Velika medijska buka digla se kada je MUP RH zabranio ulazak u Hrvatsku košarkašu beogradskog Partizana i SiCG reprezentativcu, Milanu Guroviću, zbog tetovaže s likom četničkog generala Draže Mihailovića. Napokon je progovorio i sam Gurović, koji kaže kako nikada i ničim nije vrijeđao Hrvatsku i Hrvate, te se pita zašto bi njegova tetovaža ikoga smetala, povlačeći paralelu s Maradonom koji ima tetovažu Che Guevare, a putuje u SAD


Cijela priča s košarkašem iz SiCG, Milanom Gurovićem počela je prije četiri dana, a kako bismo neupućene uputili u zbivanja od samog početka okoristit ćemo se točnim, iscrpnim i pedantnim HINA-inim vijestima. Da biste dobili uvid u spornu tetovaža Dragoljuba (od milja Draža) Mihailovića uspjeli smo pronaći i njenu fotografiju (hvala zaslužnima). Pa kaže …


ZAGREB, 13. studenog 2004. (Hina) - MUP RH zabranio je košarkašu "Partizana" Milanu Guroviću ulazak u Hrvatsku zbog tetovaže četničkog vođe Draže Mihajlovića na vidljivom mjestu na tijelu što se drži "iskazivanjem, poticanjem ili pozivom na mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne ili vjerske pripadnosti", izvijestio je danas glasnogovrnik MUP-a Zlatko Mehun.#L#

"Košarkaš beogradskog 'Partizana' Milan Gurović, koji na lijevoj nadlaktici ima tetovirano obilježje s likom Draže Mihajlovića, javno je izjavio da prilikom odigravanja utakmica Good year lige u Hrvatskoj neće kriti tetovažu", rekao je Mehun Hini.

"To znači da će za vrijeme utakmica tetožava biti javno istaknuta jer košarkaški dres ne prekriva dio nadlaktice na kojoj se tetovaža nalazi", dodao je.

Mehun je napomenuo kako se isticanjem takvih obilježja i simbola iskazuje, potiče ili poziva na mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne ili vjerske pripadnosti.

"To je na javnim okupljanjima u RH zabranjeno Zakonom o javnom okupljanju. To također predstavlja I protupravno ponašanje po Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, a time se čini i prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira", pojasnio je Mehun.

Glasnogovrnik MUP-a kazao kako će iz tih razloga, a imajući u vidu i činjenicu da je svaki stranac sukladno Zakonu o strancima dužan za vrijeme kretanja i boravka u Hrvatskoj pridržavati se hrvatskih propisa i odluka, košarkašu Milanu Guroviću biti zapriječen ulazak u Hrvatsku.

Mehun je rekao kako je o tome Ravnateljstvo policije MUP-a pravodobno izvijestilo Košarkaški savez, Ministarstvo vanjskih poslova RH te Veleposlanstvo Srbije i Crne Gore u Hrvatskoj. Ravnatelj policije Ivica Franić takvu je odluku osobno priopćio veleposlaniku SCG u Zagrebu Milanu Simurdiću, dodao je.

Mehun je izjavio kako je to prvi slučaj da se takva mjera primjenjuje na nekog stranog sportaša.

Također je kazao kako bi MUP isto reagirao i na slučaj bilo kojeg hrvatskog sportaša koji bi na vidnom mjestu imao istaknuto neko nacističko, ili bilo koje drugo obilježje koje potiče na mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne ili vjerske pripadnosti.

Utakmica između Cibone i Partizana igra se u nedjelju, a Gurović u ranijim slučajevima nije bio uvršten u sastav klubova u kojima je igrao kada bi oni gostovali u Hrvatskoj. 


Gurović nije doputovao u Zagreb, Partizan je izgubio od Cibone, a potom se stvar nastavlja burnom reakcijom srbijanskih medija, a slučaj su prokomentirali i najviši dužnosnici SiCG. Pa kaže …


BEOGRAD, 15. studenoga(Hina) - Odluka hrvatskog ministarstva vanjskih poslova da prema zakonu o zabrani isticanja fašističkih simbola košarkašu beogradskog Partizana Milanu Guroviću zabrani ulazak u Hrvatsku zbog tetovaže četničkog generala Draže Mihailovića na ramenu izazvala je tijekom vikenda i u ponedjeljak mnogobrojne reakcije u srbijanskim sportskim i političkim krugovima. #L#

Beogradski "Blic" je ponedjeljak "slučaju Gurović" posvetio cijelu stranicu, navodeći  da su srbijanski premijer Vojislav Koštunica i novi srbijanski ministar prosvjete i sporta Slobodan Vuksanović izrazili iznenađenje takvom odlukom hrvatskih vlasti. Po Koštunici, ona" otvara probleme na sportskom polju, koje inače ne bi trebalo biti sporno".

Vuksanović, pak, smatra da je "takva odluka besmislena u demokratskim društvima i demokratskoj Europi u koju i Hrvatska i Srbija žele ući. U takvoj Europi je dopušteno svakome nositi na ruci svoju ikonografiju". Novom je ministru posebice nelogično "što je Guroviću zabranjen ulazak u Hrvatsku zbog tetovaže s likom generala Draže, jer on kao povijesna ličnost nema veze s Hrvatima, a ideološke kontroverze može izazvati samo među Srbima".

Vuksanović je čak najavio da bi "slučaj Gurović" mogao biti tema današnjih susreta koje će hrvatski premijer imati tijekom službenog posjeta Beogradu.

Najoštrija je bila beogradska BK televizija koja je u svom komentaru pozvala sam državni vrh da se očituje o "slučaju Gurović", kao što je to učinjeno kada je "episkopu banatskom Irineju bio u crkvenoj odori zabranjen ulazak u Makedoniju".

BK televizija je također pozvala i upozorila ministara vanjskih poslova SCG Vuka Draškovića, "poštivatelja ravnogorskog četničkog pokreta generala Draže Mihailovića, da o tom slučaju ne šuti".

Ista televizija reakciju ravnatelja Uprave za sport srbijanske vlade Aleksandra Šoštara, koji je izrazio "žaljenje i iznenađenje odlukom hrvatskih vlasti", naziva "protokolarnom i blijedom". BK televizija u
svojem komentaru uopće nije spomenula hrvatski zakon na osnovi kojega je donesena odluka o zabrani ulaska Guroviću u državu.

Jedan od poznatih srbijanskih političara, bivši potpredsjednik vlade premijera Zorana Đinđića, i sveučilišni profesor Žarko Korać je na beogradskoj televiziji B 92 podržao odluku hrvatskih vlasti.


A ovo bi po mome osobnom mišljenju trebao biti kraj cijele priče, jer napokon je odreagirao i sam Milan Gurović. Pa kaže …


BEOGRAD, 17. studenoga(Hina) - Košarkaš beogradskog "Partizana" Milan Gurović kojem je, zbog tetovaže četničkoga generala Draže Mihailovića zabranjen ulazak u Hrvatsku, izjavio je da ta tetovaža "nije uperena ni protiv koga" i da "nikada i ničime" nije vrijeđao Hrvatsku niti Hrvate.#L#

"Ne znam zbog čega bi nekoga pogađala tetovaža koju sam napravio na vlastitom tijelu, jer je to nešto moje, nešto što meni znači, a nikako nije upereno protiv drugih ljudi", kazao je Gurović za novosadski "Dnevnik" od srijede.

"Jedan Maradona ima istetoviran lik Che Guevare, pa mu to ne smeta da nesmetano putuje u SAD", kazao je Gurović, dodajući da su nagađanja hrvatskih medija da mu, iz istog razloga, ulazak neće dopustiti ni Grčka i Turska "gluposti".

"To su gluposti i to ne želim komentirati. Ni sam ne znam koliko sam puta bio u te dvije zemlje otkako imam tetovažu i nikada nikome to nije smetalo. A ne znam ni zašto bi", kazao je Gurović.


Eto ga pa sad vi komentirajte … hvala HINA …