HRVATSKI ANONYMOUSI OBJAVILI RAT BANKAMA: Uz poruku 'dovoljno ste dugo krali od naroda' sinoć 'pala' prva žrtva

Ivor Car

18. prosinca 2012.

HRVATSKI ANONYMOUSI OBJAVILI RAT BANKAMA: Uz poruku 'dovoljno ste dugo krali od naroda' sinoć 'pala' prva žrtva

„Dovoljno dugo ste krali od naroda. Uskoro padaju i ostale banke“, kratka je poruka koju je hakerska skupina Anonymous ostavila na internetskim stranicama Karlovačke banke, gdje sinoć niste mogli izračunati, recimo, koliko će vam kamata tamo uzeti za stambeni kredit. O tome su Lupiginu redakciju hakeri obavijestili iza ponoći, baš kao i kada su sredinom godine napali web stranice Torcide. Bez suvišnih objašnjenja jasno su dali do znanja da nastavljaju svoje aktivnosti te da se i ostale banke koje posluju u Hrvatskoj nikako ne mogu osjećati sigurnima

U sitne noćne sate redakcija Lupige s nepoznatog je e-maila u inbox zaprimila poruku gdje nas se obavještava o nesretnoj sudbi Karlovačke banke. Uistinu stranica ove banke bila je hakirana, ali ne i srušena, a zašto su Anonymousi kao medijski kanal prema javnosti izabrali baš nas, nije nam poznato.


(SCREENSHOT: kaba.hr)

Dovoljno dugo ste krali od naroda. Uskoro padaju i ostale banke“, kratka je poruka koju su ostavili na web stranicama Karlovačke banke i u kojoj jasno daju do znanja da njihove aktivnosti ne prestaju ovdje, već da i druge banke koje posluju u Hrvatskoj mogu očekivati slične napade. Uz spomenutu poruku ostavili su već standardni potpis svoje skupine – „Mi smo Anonymous. Mi smo legija. Mi ne praštamo. Mi ne zaboravljamo. Očekujte nas.“

ANONYMOUSI ŽESTOKO PROTIV TORCIDE: 'Srušeni ste zbog huliganizma i vandalizma kojeg planirate provesti na Gay Prideu'

Tko je Guy Fawkes? Kako je i zašto postao lice građanskog otpora?

Pekka Himanen - Hackerska etika: Prvi hackerski rat na Internetu dogodio se zbog Slobodana Miloševića

INTERNET GERILA: Nismo grupa Hackera, nego vojska u ratu za slobodu informacija

Početkom godine ista je skupina srušila internetske stranice predsjednika Ive Josipovića, nakon što je on javno podržao kontraverznu ACTA-u. Nešto kasnije Anonymous Croatia napao je i web Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Nedugo potom „pala“ je i stranica Hrvatske biskupske konferencije, a sredinom godine, uoči održavanja splitskog Gay Pridea, namjerili su se i na web stranice Torcide. I o toj su akciji, podsjećamo, prvo obavijestili Lupigu.


(SCREENSHOT: kaba.hr)

Hackerska skupina bankine stranice nije napravila sasvim neupotrebljivima, već je ostavila tek jasno upozorenje da su bili tamo, što je zasigurno zabrinjavajuće za banku koja na webu ima i internetsko bankarstvo, kako za građane, tako i za poslovne subjekte. Inače, Karlovačka banka nedavno je pripojila Nava banku čime je njena aktiva narasla na otprilike dvije milijarde kuna.

Lupiga.Com