Piva klapa ispo volta

Secret

14. ožujka 2002.

Piva klapa ispo volta

... za koju je Lupigina ekipa zaključila da nije ništa drugo doli trtična kost. A što se događalo ispod toga volta, tj. na I. smotri studentskih klapa, koja se održala jučer, 25.04.2002. godine u diskoteci The Best, saznajte od našeg novog (nadamo se i stalnog) novinara, Domagoja Jakopovića-Ribe, kojem se zahvaljujemo na temeljitoj obradi jučerašnje parade klapske pisme.
Trenutno po metropoli u sitne sate pjevuši brat bratu oko dvadesetak muških, ženskih i mješovitih klapa, (a na Rabu postoji i dječja klapa!) a nekolicina od njih nastupila je jučer na koncertu pod nazivom "Noć klapa u Zagrebu".

Bili smo tamo...

Opširnije
Klapska pjesma je nastala davnih dana u Dalmaciji kad su muškarci išli barkom u lov na ribe i nisu se vraćali dok i ne ulove nešto iste, pa su vrijeme prikraćivali pjevajući stare napjeve. Onda se jedan od njih sjetio da bi se mogli podijeliti na više glasova. Anyway, da ne mislite kako su i žene zanemarene, tako su one uz kuću oruč i heklajuč pjevale svoje pjesmice. I kako se naš narod obožava družiti uz pršutić, suhe smokve, travaricu i bevandicu, s koljena na potkoljenicu su se pjesme čuvale i množile i tako su nastali i festivali. Ili to ima veze s dokazivanjem? Svejedno, ako odete na more i skockavate se satima da biste proveli noć na nekom zidiću slušajući znojenje vižljastog digića, možda vam do uha dopru predivni zvuci mediteranskog melosa. Da, klapska pisma. Nešto najljepše što paše uz miris borove šume i mjesečinu.

Koncert. Ni mirisa ni okusa jer se zbivalo u sterilnom The Bestu, mjestu stvorenom za colonizatore, Nine i ostale ljige, tako da se ni tip zadužen za ozvučenje nije proslavio. Prema programu, svaka je klapa trebala otpjevati po dvije do tri pjesme, što se izjalovilo jer ih je klapa "Crikvenica" otpjevala 8. Slijedeći minus treba uputiti neodgojenoj publici koja nije stajala mljeti za vrijeme pjevanja, ali ionako atmosfere nije ni bilo. Sve se svodilo na jačinu aplauza koji je bio proporcionalan količini rođaka koje su pozvali izvođači.
Od samih klapa, kod muškaraca "Vapor" bolji od "Torkula" koji je imao preveliku tremu i prvi dodir s mikrofonom, "Crikvenica" zbog profesionalnosti bolja od "Vapora". Ipak, mislim ne zadugo, jer ovi klinci imaju srca i na njima se vidi da uživaju dok pjevaju. Kod žena malo prebojažljiv nastup "Armorina" i mrvicu hrabriji "Ćakulona", a mješovite klape ("Falkuša"?) ne želim niti mogu komentirati. To je kao da muškarci i žene zajedno igraju nogomet. Pa nek poberu svu slavu svijeta, ne hvala. Publika je najbolje reagirala na "Torkulovo" "Dobro jutro", "Vaporovu" "Izresla ruža rumena" i "Ćale moj" u izvedbi "Crikvenice". Gošće "Cesarice", apsolutne pobjednice svih festivala na kojima su se pojavile, otpjevale su profesionalno i dosadno. Za moj ukus, to nije klapsko pjevanje nego opereta. Sve u svemu, trendovi idu prema obradama Gibonija, Spišića, Dedića, klape imaju sve više članova i postaju mali zborovi a to ide sve dalje i dalje od onog početnog zanosa.
Konoba, bevanda i ćapanje pršutića. I pisma... E, vala im.

Ritn by: Domagoj Jakopović-Riba