Izlazak sunca na BH sceni

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Izlazak sunca na BH sceni

Sinoć je završen Heinekeken Music Fest, koji se proteklog mjeseca održavao u Zenici. Po svom obujmu festival spada u najveća događanja koja je ovaj prostor ikada vidio. Od najzapaženijih stvari koje su se dogodile u tih mjesec dana svakako su dodjela muzičkih nagrada "Davorin", pandanu hrvatskog "Porina", kao i natjecateljski dio festivala pod nazivom "Novi tokovi" gdje su nastupali bendovi nešto neuobičajenijih glazbenih pravaca, te preksinoćnji koncert bogatog popisa izvođača. Sve skupa znači iznimno mnogo za BH scenu, kojoj će ovaj festival u budućnosti biti ogroman poticaj.
Sinoć je u Zenici završio fenomenalni Heineken Music Fest. Cijeli mjesec kolovoz zainteresirani su mogli uživati u zbilja bogatom i raznovrsnom festivalskom programu u razmjerima do sada neviđenima na ovim prostorima.
Festival je osnovan prošle godine u Zenici, a za svoj cilj ima afirmiraciju BiH scene. Jedan od najzapaženijih događaja cjelokupnog programa je dodjela muzičkih nagrada "Davorin", bosanskohercegovačka verzija "Porina", koja je dobila ime po legendarnom pjevaču Indexa, Davorinu Popoviću-Pimpeku. Najbolje je prošao zadnjih par godina najpopularniji bend u BiH, Knock Out. Oni su ponosni vlasnici naslova: rock grupa godine, rock album godine, najbolji muški vokal i produkcija godine. Iza njih je po učinkovitosti stari lisac, Kemal Monteno kao najbolji pop izvođač i vlasnik najboljeg pop albuma. Još uvijek na krilima stare slave proguralo se i Zabranjeno pušenje, koje je imalo najbolju rock pjesmu godine i likovno oblikovanje albuma. Zanimljivu nagradu dobio je Mladen Vojičić Tifa za najbolji koncert godine, održan u sarajevskoj Skenderiji listopada prošle godine. Napomenimo još kako su naši favoriti Ornamenti s Adijem Lukovcem imali najbolju instrumentalnu izvedbu i najbolji video spot. Dodjeljena je i nagrada za najbolju muzičku emisiju nekog televizijskog programa. Iako u BiH egzistira pregršt TV postaja, tu je situacija posebno loša i gotovo konkurencije ni da nema. Jasno je dakle kako je tu nagradu pobrao BH Sound federativne televizije, što još uvijek ne znači kako je ta emisija kvalitetna. Specijalnu nagradu dobio je Denis Tanović za soundtrack "Ničije zemlje", te Mostar Sevdah Reunion za afirmaciju originalnih bosanskohercegovačkih melodija. Neke od nagrada uručivali su najveći BiH muzičari kao što su Vajta, Elvis J. Kurtović, Dino Merlin i Zele Lipovača.
Još jedan događaj koji je privukao podosta pozornosti je petodnevno natjecanje pod imenom "Novi tokovi". U tom programu nastupilo je dvadesetak bendova glazbenih pravaca još uvijek manje poznatih i zastupljenijih na BH sceni.
No, ipak stvar po kojoj će ovaj festival ponajviše biti zapamćen je koncert održan u petak čiji je popis izvođača prebogat. Bajaga, The Obala, Dado Topić, Knock Out, Vajta & Pink Panic Scandal Orchestra, Tifa, Punkt, Željko Bebek, Emir & Frozen Camels, Krug, Neno Belan, Milić Vukašinović i Prozor, samo su neki od izvođača. Kako je koncert održan u čast Indexa, jasno je kako su svi oni izvodili obrade pjesama, kako kažu, najvećeg bosanskog benda ikada. Narator na koncertu bio je najpoznatiji Zeničak u Hrvatskoj, Tarik Filipović.
Do zaključenja ove vijesti nismo uspjeli saznati pobjednika festivala, niti u jednoj od natjecateljskih kategorija: rock&roll, etno i Novi tokovi. Za natjecanje je prijavljeno 74 benda iz cijele BiH (Sarajevo, Travnik, Banja Luka, Tuzla, Mostar, Zenica, Bugojno, itd.). Ukoliko vas zanima tko su pobjednici ili nešto više o samom festivalu, kliknite ovdje. Na istom mjestu moći ćete vidjeti i galeriju nekih zaboravljenih estradnih lica.