ISUSOVCI SPREMAJU JOŠ JEDNU MISU ZA ZLOČINCE: Krvave ustaške časnike predstavljaju kao žrtve komunizma

J.S.

23. rujna 2016.

ISUSOVCI SPREMAJU JOŠ JEDNU MISU ZA ZLOČINCE: Krvave ustaške časnike predstavljaju kao žrtve komunizma

Za sutra (subota, 24. rujna 2016. godine, u 17 sati) najavljena je u isusovačkoj Bazilici srca Isusovog u Zagrebu misa zadušnica za "35 hrvatskih mučenika, visokih časnika, generala i pukovnika Hrvatske vojske NDH", osuđenih za ratne zločine na smrtnu kaznu i pogubljenih početkom jeseni 1945. godine. Misa nije najavljena na internet stranicama župe, ali Lupiga se telefonski tamo informirala. Službujući nam je kratko poručio: mise će biti, u 17.00 sati

Uvidom u arhivsku građu Antifašistički vjesnik doznaje da se zapravo radi o pripadnicima vojnog vrha tzv. Nezavisne Države Hrvatske, ljudima koji su direktno odgovorni za kolaboraciju s nacističkim okupatorom, istrebljivanje stanovništva, ubojstva žena i djece, održavanje okupacijskog sustava i upravljanje koncentracijskim logorima.

No, u pozivu na misu u kontroverznu baziliku srca Isusovog ne misle tako već u par navrata ističu da se radi o hrvatskim mučenicima, a navode se pojedinačna imena te se poziva sve "hrvatske rodoljube" da dođu na misu i pozovu svoje prijatelje. 

O kakvim se "mučenicima" radi istražili su iz Antifašističkog vjesnika pa tako iznose podatke kako je ustaški general Antun Nardelli zapovijedao ustaškim snagama u vrijeme ofenzive na istočnu Bosnu, kojoj je cilj bio slomiti narodni ustanak na području Vlasenice. Iz tog vremena ostalo je zabilježeno njegovo naređenje "sve što hoda na dvije noge ubijte, a sve što hoda na četiri noge dovedite". Druge godine rata, u cilju gušenja ustanka na Kordunu, Nardelli je bio jedan od zapovjednika napada na Petrovu goru u kojoj se tada nalazilo 700 partizana i 10.000 izbjeglica iz okolnih sela. Ofenziva je završila poznatim probojem trostrukog ustaškog obruča, ali oko 1.800 ljudi tada je uhvaćeno i odvedeno u koncentracijske logore.

Pavelić
Detalj s prošlogodišnje mise za Pavelića (FOTO: Lupiga.Com)

Također se kao primjer navode Josip Šolc, Artur Gustović i Mirko Gregorić. Riječ je o zapovjednicima "Operacije Zapadna Bosna", odnosno ofenzive na Kozaru, koja je rezultirala sa više od 50.000 ubijenih i interniranih civila. Zna se i tko je general Tomislav Sertić. Ustaša od 1940. godine, kao zapovjednik Prve ličke ustaške bojne predvodio je ekspedicije kojima je primarni cilj bilo uništenje srpskog civilnog stanovništva. Vjesnik od 15. rujna 1945. godine navodi kako se od prvih mjeseci rata među narodom u Lici pjevalo: "Sertiću, Sertiću, prokleto ti mlijeko, što si pokla malo i veliko". Ni general Slavko Skoliber, navode, nije se razlikovao od svojih ustaških suboraca.

"Kao zapovjednik Prvog domobransko-ustaškog slavonskog zdruga stacioniranog u Novoj Gradiški bio je jedan od najodgovornijih za omogućavanje neometanog rada logora smrti u Jasenovcu. Podsjetimo, prema poimeničnom popisu u ovom logoru ubijeno je 83.745 Srba, Židova, Roma i antifašista. Jedan od ključnih aspekta funkcioniranja svakog logora smrti jest njihovo osiguranje koje treba osujetiti eventualne bijegove logoraša ili pokušaj oslobodilačke akcije s partizanske strane. Prema tome, na suđenju 1945. godine zaključeno je kako Slavko Skoliber snosi jednaku krivicu za provođenje ustaškog genocidnog plana kao i njegovi ideološki arhitekti Ante Pavelić i Mile Budak", objašnjava Antifašistički vjesnik.

Inače, u bazilici srca Isusova već se dugi niz godina, u prosincu organizira misa za Antu Pavelića, na kojima se veliča poglavnikov lik i djelo, kao i zločinački režim Nezavisne države Hrvatske. Primjerice pater Vjekoslav Lasić nije se libio o Paveliću reći da vjeruje kako je zaslužio boravak u raju. Prošle godine pred tom su crkvom organizirani i prosvjedi protiv veličanja zločinca, a dio prosvjednika uoči mise, samo stotinjak metara od crkve fizički je napala skupina fašista.

"Događaje kao što je ustaška zadušnica u isusovačkoj režiji moramo prestati promatrati kao incidente, i prihvatiti da je riječ o ideološko-propagandnim manifestacijama režima pod kojim živimo. Politička uloga povijesnog revizionizma koji počiva na narativu o komunističkom teroru nad nevinim Hrvatima nametanje je falsificiranog zločinačkog karaktera ljevici te demonizacija povijesne i aktualne socijalističke alternative", smatraju u Antifašističkom vjesniku koji je objavio i fotografiju poziva na misu.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com