Kolinda pokušava pregaziti neposlušne

Ivan Kegelj

12. prosinca 2006.

Kolinda pokušava pregaziti neposlušne

Dobri moji Lupeži, nakon što smo vas upoznali s prljavim poslovima Ministarstva vanjskih poslova, ovdje možete otkriti i kako se provedu oni koji se usude upozoriti na prljavštine u diplomaciji. Sandra i Marko Gašpar vrhunski su mladi kadrovi, najbolje ocjenjivani u ministarstvu, školovani i 'preko mjere', govore strane jezike i idealno se uklapaju u sliku takozvane Hrvatske znanja, samo kad bi takva postojala. MVPEI ih je više mjeseci maltretiralo jer nisu htjeli šutjeti

Generalni konzul Ante Barbir i ministrica Kolinda Grabar-Kitarović lažno su optužili, odnosno degradirali mladog diplomata Marka Gašpara i njegovu suprugu Sandru, nakon čega su ih iz konzulata u Los Angelesu povukli u Hrvatsku. Njihov grijeh sastojao se u tome što je mladi diplomat Gašpar odbio pristati na pravila igre koja mu je u konzulatu želio nametnuti nadređeni konzul, odnosno odbio lažno optužiti svog kolegu u konzulatu i odlučio ukazati na sve prljavštine Generalnog konzula.

Gašparu je suđeno na Službeničkom sudu i dobio je oslobađajuću presudu, a mi smo došli u posjed dokumentacije koja ukazuje na niz nezakonitosti u MVPEI-u i baca sjenu na lik i djelo ministrice vanjskih poslova. Bračni par Gašpar, sa završenim fakultetima i poslijediplomskim studijima, roditelji dvogodišnje djevojčice, na dužnost u konzulatu u Los Angelesu stupio je u veljači ove godine. Na mjestu nadređenog dočekao ih je generalni konzul Barbir, diplomat čiju karijeru nije uspio prekinuti niti slom Jugoslavije, čije je interese zastupao u Australiji. Tek što su našli stan i počeli se uhodavati u posao, mladi diplomat Gašpar dobio je amoralnu ponudu.

Odbio prokazati savjetnika

Prema navodima Gašparevog svjedočenja na Službeničkom sudu, konzul Barbir tražio je od njega da Ministarstvu podnese prijavu protiv savjetnika za konzularne poslove Damira Tomke, čiji posao je Gašpar trebao naslijediti. Mladi diplomat odbio je neopravdano prokazati čovjeka, nakon čega su počeli problemi za cijelu obitelj. Generalni konzul je najprije nekoliko mjeseci odugovlačio s plaćanjem zdravstvenog osiguranja za dvoje djelatnika i njihovu dvogodišnju kćer. U jednom dopisu ministrici oni pišu da im konzul nije platio osiguranje za veljaču, ožujak, travanj i srpanj, a kad ga je platio, naveli su, "bilo je to osiguranje upola jeftinije od onog koje je plaćeno drugim djelatnicima, te smo dijete vodili na liječenje s beskućnicima i imigrantima".

Osim toga, konzul im je umanjivao plaće bez pisanog obrazloženja, a Gašparu nije dodijelio niti telefon i radni stol. Na koncu je ministrici vanjskih poslova Grabar-Kitarović predložio da protiv Gašpara podnese zahtjev za pokretanje postupka zbog teških povreda službene dužnosti i razriješi ga dužnosti. Ministrica je to i učinila bez suvišnih pitanja, bez obzira na to što joj je Gašpar dostavio urudžbene brojeve 200 predmeta, koje je obradio iako nije imao uvjete za rad. Grabar-Kitarović podnijela je prijavu Službeničkom sudu i odmah donijela rješenje o Gašparovom povlačenju s dužnosti. "Zbog potreba službe", iz konzulata je iznenada i bez jasnog obrazloženja povukla i njegovu suprugu Sandru.

U obrazloženju odluke o Gašparevom povlačenju ministrica je navela Barbirovu optužbu da se diplomat "uopće ne bavi poslovima koji su u opisu radnog mjesta na koje je raspoređen". Mladi diplomat, pravnik s postdiplomskim iz telekomunikacijskog menadžmenta, koji je samo godinu ranije u ministarstvu ocijenjen najvišom ocjenom – "naročito uspješan" – tako je iznenada optužen kao neradnik.

Svjedoci u Gašparovu korist

Povratak obitelji iz SAD-a također nije protekao bez teškoća. U razmijenjenim dopisima može se pročitati kako mladi bračni par od Ministarstva traži dva tjedna da bi njihova djevojčica mogla dovršiti proces cijepljenja (u SAD-u djeca dobivaju pet cjepiva), obrazlažući to strahom zbog razlike u cjepivima, a ministrica Grabar-Kitarović, koja je u svom životopisu kao hobi navela zaštitu djece i brigu za djecu, odgovara sljedeće: "Pozivajući se na činjenicu da ste dana 23. svibnja 2006. započeli s ciklusom cijepljenja vašeg malodobnog djeteta, te da je isti ciklus potrebno i završiti isključivo u SAD radi razlike u cjepivima, jer bi u protivnom bilo ugroženo zdravlje vašeg djeteta, molim vas da nam u cilju donošenja daljnjih odluka i uputa žurno dostavite na uvid liječničku dokumentaciju iz koje je vidljivo da se ciklus cijepljenja mora i treba nastaviti u SAD."

Po dolasku u Zagreb Marka Gašpara čekao je Službenički sud, a njegovu suprugu radno mjesto prevoditeljice u uredu načelnice Barbir, kćeri generalnog konzula Ante Barbira. Suđenje, međutim, nije pošlo na mlin konzulu Barbiru i ministrici Kitarović. Oba svjedoka koja je predložio konzul Barbir(!) svjedočila su u Gašparovu korist.

Ministrica presudila prije suda!

Saslušani svjedok navodi da nije imao nikakvih primjedbi na Gašparov rad. (...) Ističe da nije stavio nikakvu primjedbu generalnom konzulu u vezi s Gašparovim radom. Također, ističe da s Gašparom nije došao ni u kakav konflikt, da on nije odbijao uputstva koja mu je davao te da Gašparu nije bilo omogućeno radno mjesto jer nije imao svoj radni stol niti svoj telefon, stoji u svjedočenju svjedoka kojeg je predložio sam Barbir.

U rješenju Službeničkog suda pak stoji da se Gašpar oslobađa odgovornosti za sve optužbe. Jedan od ključnih momenata suđenja bio je kad je mladi diplomat iz torbe izvadio oko 200 kopija predmeta sa svojim potpisom i tako dokazao da je radio svoj posao unatoč tome što mu generalni konzul za to nije stvorio uvjete. Iako je oslobođen svih optužbi, Gašparu nije ponuđeno da se vrati u konzulat. Ministrica Grabar-Kitarović presudila mu je prije suda te ga je degradirala s mjesta voditelja konzularnog ureda na mjesto trećeg tajnika u Odjelu za državljanstva i putne isprave u Savskoj ulici u Zagrebu.

L. T.