KONFABULATOR: Poslodavci traže da se zaposlenici žrtvuju za tvrtke plaćajući im postotak za upošljavanje i korištenje godišnjih

Vjeran Grković

19. veljače 2013.

KONFABULATOR: Poslodavci traže da se zaposlenici žrtvuju za tvrtke plaćajući im postotak za upošljavanje i korištenje godišnjih

Nakon što su hrvatski poslodavci izašli u javnost s idejom da se u godišnji odmor ubrajaju subote i nedjelje, te da se polusatna dnevna pauza radnicima više ne uračunava u radno vrijeme, Udruga konkurentnih poslodavaca Hrvatske otišla je korak dalje te sa Vladom namjerava pregovarati o promjeni zakona koja će im omogućiti da legalno ubiru postotak od radničke plaće. Prema modelu koji namjeravaju predložiti i pustiti u javnu raspravu, poslodavac bi imao pravo svakom novom zaposleniku od plaće odbiti 15 posto u ime činjenice da ga je zaposlio

U Udruzi konkurentnih poslodavaca Hrvatske (UKPH), kako doznajemo, smatraju da inicijativa s kojom su poslodavci izašli u javnost proteklih dana nije dovoljna da osigura pozitivnu poduzetničku klimu u zemlji. „Čak i da Vlada usvoji te prigovore i da u zakon uđe odredba da se pod godišnji odmori ubrajaju subote i nedjelje te da polusatna pauza više ne bude plaćena, što je sasvim logično, ti potezi nisu dovoljni kako bi se ostvarila ukupna pozitivna klima“, u telefonskom razgovoru za Lupigu rekao je predsjednik ULPH-a, Krasnodar Šupendara. Zbog toga je radni tim ove prestižne udruge u čijem su vrhu menadžeri iz najkonkurentnijih domaćih tvrtki, donio odluku da se u javnu raspravu pusti i još nekoliko ideja koje bi doprinijele dodatnoj konkurentnosti i nesmetanom ostvarivanju zadovoljavajuće dobiti.


Radni tim UKPH-a (ILUSTRACIJA: perfiljr.com)

Prema prvom prijedlogu o izmjeni Zakona o radu svaki novouposleni radnik morao bi poslodavcu prepustiti 15 posto bruto plaće, na ime činjenice da mu je uopće pružena ta milost da ga se zaposli. Nakon pet godina provedenih u istoj tvrtki, ukoliko ne promjeni radno mjesto, radniku bi se smanjila ta obaveza na deset posto, a nakon deset godina na pet posto. Obaveza bi nestala tek nakon 20 godina od trenutka početka radnog odnosa, ali Šupendara ne vjeruje da će se takvi slučajevi u praksi događati, jer je upitan broj tvrtki koje bi uspijevale poslovati na tako duge staze.

„Osim što je to pravi način da radnik svome poslodavcu pokaže zahvalu što mu je dopustio da negdje ubije svoje slobodne vrijeme, na taj način bi se ostvarile i neke dugoročnije promjene. U hrvatske tvrtke unijela bi se svježa krv, jer bi se poslodavci mogli 'riješiti' starih i ishlapjelih kadrova koji godinama ništa ne rade i nemaju odbitak na plaću. Takvi bi se, a danas ih ima najmanje 90 posto, zamijenili novouposlenim radnicima“, lamentira predsjednik ULPH-a. Za njega su sporni i prekovremeni sati, jer smatra da nije dobro za poduzetničku klimu da se takvi sati moraju plaćati, odnosno logičnije bi mu bilo da to budu dobrovoljni prilozi radnika uspjehu i radu tvrtke.


Krasnodar Šupendara sa suradnicima (FOTO: poslovnipuls.com)

Udruga će se založiti i za dopunu zakona u pogledu godišnjih odmora. „Naime, odlazak radnika na godišnje odmore stvara velike probleme domaćim tvrtkama i stoga bi zaposlenici morali poslodavcu platiti korištenje godišnjeg odmora i mislimo da bi realna cijena tog benefita radnika morala biti 100 kuna za svaki radni dan koji provodi na godišnjem, naravno, uključujući subote i nedjelje, te državne blagdane. Uskoro ulazimo u Europsku uniju i naprosto ne možemo konkurirati europskim tvrtkama kada naši radnici svake godine koriste priliku da odu dva tjedna na odmor i cijela tvrtka gotovo stane s poslovanjem zbog tog našeg ustupka“, objašnjava Šupendara, napominjući da se Hrvati moraju riješiti komunističkih aveti prošlosti, koje se tumače kao socijalna prava, a to je da se smatra kako radnici nešto zarade, umjesto da se radnicima plaća – daje!


U Vladi smatraju da je samo zadovoljan poslodavac motor koji Hrvatsku može izvući iz krize (FOTO: Lupiga.Com)

U Vladi smo pokušali doznati kakovo je njihovo mišljenje o ovim prijedlozima, ali da zaključenja ovoga teksta službeni odgovor nije stigao. Međutim, neslužbeno u Vladi smatraju da se s poslodavcima mora voditi korektan dijalog i da im se, kad god za to postoji mogućnost, mora izaći na susret, jer su samo oni ti koji mogu Hrvatsku izvući iz ekonomske krize.

Lupiga.Com