KRAH MONOPOLA: Nastupa smrt nogometa kakvog poznajemo?

Mladen Barbarić

18. veljače 2011.

KRAH MONOPOLA: Nastupa smrt nogometa kakvog poznajemo?

Još u doba dok je Hajduk igrao četvrtfinale Lige prvaka, davne 1995. godine, Europski sud pravde donio je odluku koja je zauvijek promijenila nogomet i dopustila klubovima više od tri strana igrača. Početkom ovog mjeseca s istog mjesta dolazi još jedan akt koji bi ovoga puta, umjesto protoka igrača, mogao posve promijeniti budućnost medijskih prava u sportu što bi lako moglo ispuhati bogate budžete najpoznatijih nogometnih klubova. Radi se o skupim televizijskim pravima, od kojih veliki klubovi danas žive
Naime, 3. veljače generalna zastupnica Europskog suda pravde u Luksemburgu, Juliane Kokott izjavila je kako prema europskim zakonima o slobodnom protoku dobara, u granicama EU ne može biti ni teritorijalnih restrikcija kada je riječ o televizijskim pravima.

Ako ne najviše, onda barem dobar dio novaca koji se vrti u sportu, posebno nogometu, dolazi iz naknada za televizijske prijenose. Svaka zemlja ima televiziju koja je masno platila prava za prenošenje, primjerice, Lige prvaka, no čini se kako tome polako dolazi kraj, a klubovima se smanjuju prihodi. Izjava koju je Kokott nedavno dala u pismenom obliku izravno je vezana za slučaj stanovite Karen Murphy koju je tužila ni manje ni više – Premier liga i to ne ona bosanskohercegovačka. U lipnju se očekuje presuda, a ukoliko se održi razmišljanje Kokottove, eto nam Bosmana za medije.


Žena koja bi mogla promijeniti budućnost nogometa - Karen Murphy

Najmoćnija svjetska nogometna liga na zub je uzela vlasnicu puba nakon što je ova iz Grčke uvezla kartice za satelitsku televiziju koja prenosi utakmice Premiershipa. Iako njene mušterije moraju trpiti grčke komentatore, vlasnica je, procjenjuje se, uštedjela oko šest tisuća eura godišnje koliko bi ju više koštala kupovina kartica kompanije BskyB koja ima prava prenošenja utakmica Premiershipa u Engleskoj. Gospođu Murphy, ubrzo su slijedili i drugi vlasnici pubova te je i Liga reagirala tužbom.

Pravni stručnjaci tvrde kako se radi o konfliktu slobodnog protoka dobara i usluga među članicama EU i prava proizvođača (Premiershipa) da svoj sadržaj prodaje po različitim cijenama. Dok odvjetnici Premiershipa vjeruju kako vlasnici pubova krše autorska prava, odvjetnici Murphyjeve tvrde da se BskyB i Premiership, kojeg podržavaju La Liga, Serie A i Bundesliga, ponašaju kao monopolisti.


Klubovi bi u mogućnosti mogli biti znatno štedljiviji

U svakom slučaju, čini se kako bi novaca uskoro moglo biti manje pa bi za 20 godina u klubovima opet mogli gledati uglavnom jeftine, domaće dečke, dok bi se novci čuvali za tek dvojicu ili trojicu skupih i izvanserijskih stranih igrača. Otprilike kako je to bilo do 1995. godine kada je u nogometu vladalo ograničenje od tri stranca po ekipi, pravilo koje je upravo sud u Luksemburgu otpuhao „Bosmanovim zakonom“.

Lupiga.Com

FOTO: Hochgebokert/Kokonizm