LICEMJERJE IZ REDOVA SDP-A: Kako je Bajić od osobe koja nema žara, zanosa i radnog elana, postao 'predan i požrtvovan'

Ivor Car

24. listopada 2012.

LICEMJERJE IZ REDOVA SDP-A: Kako je Bajić od osobe koja nema žara, zanosa i radnog elana, postao 'predan i požrtvovan'

„Treba nam Eliot Ness, a ne Mladen Bajić“, vapio je ne tako davno premijer Zoran Milanović, ističući da se radi o osobi koja je diskvalificirana za još jedan mandat, jer joj nedostaje žara, predanosti, zanosa i radnog elana, dok se danas iz redova SDP-a podržava Bajićev „predan i požrtvovan rad“. Ako je, dakle, Bajićeva glavna karakteristika, prema premijeru, još donedavno bila ta da je kod državnog odvjetnika bilo nedodirljivih i da je aktivno „osluškivao državnu politiku”, onda se postavlja logično pitanje tko jamči da nedodirljivih nema dan danas, kao i da se i sada jednako strpljivo ne osluškuje političko bilo

Otkako je još prije ravno deset godina zasjeo u fotelju glavnog državnog odvjetnika, Mladen Bajić nije imao manju podršku javnosti. Ništa povoljnije stanje za glavnog državnog odvjetnika, dojam je, nije niti u klupama Hrvatskog sabora, što ipak nije spriječilo ovu instituciju da objeručke, gotovo jednoglasno, prihvati njegovo godišnje izvješće i time njegovu poziciju ostavi besprijekorno neupitnom. Dapače, prošlog tjedna SDP kao da se natjecao s HDZ-om tko će više komplimentirati šefu DORH-a, koji se ne libi javno priznavati da „bajpasira zakone“. Kao što je savršeno jasno zašto HDZ ne može kritizirati Bajića, tako je bilo i iluzorno očekivati bilo kakav drugi potez vladajuće koalicije, u trenutku kada vlast rješenje gospodarske krize vidi tek u skorom ulasku Hrvatske u Europsku uniju.


Mladen Bajić za saborskom govornicom (FOTO: Novi list)

Naime, među strukturama koje odlučuju u budućoj domovini Bajić ima status nepokolebljivog borca protiv korupcije. Status je stekao otvorivši dobro tajmirane istrage protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i još nekih čelnika nekada vladajuće stranke, a znamo li da je upravo korupcija bila jedan od najvećih kamena spoticanja Hrvatske u pregovorima s EU, jasno je koliko bi bilo osjetljivo da vladajuća koalicija kojim slučajem u ovom presudnom trenutku ne podrži Bajića i Izvješće o radu DORH-a za 2011. godinu.

Pogledajte kako Mladen Bajić piše optužnice

KONFABULATOR: Mladen Bajić na korak do Guinnessove knjige rekorda!

PISMO IVE SANADERA SABORU: Moje odvjetnike prate i prisluškuju, a Bajić medijima dotura informacije iz tajnih istraga!

EVO VAM BORBA PROTIV KORUPCIJE: Bajiću, što si napravio s ovim slučajem?

Ne bi to bilo politički pragmatično niti baš sada kada se na glavnog državnog odvjetnika namjerio povrijeđeni bivši premijer, optužujući ga za curenje informacija iz DORH-a, što dovodi i do pomalo bizarne situacije da je upravo Sanader, mimo svojih namjera, ojačao poziciju trenutno svoga najvećeg neprijatelja.


Složno su se digle ruke kako bi se podržalo Bajića (FOTO: Lupiga.Com)

Sveukupni rezultat je taj da je Bajićevo izvješće podržalo čak 115 saborskih zastupnika, dok je njih pet, redom iz redova laburista bilo protiv njegova izvještaja. Istovremeno, pet zastupnika na glasanju je ostalo suzdržano, a HDSSB je istaknuo da niti ne želi sudjelovati u „farsi od glasanja“. Usporedbe radi, početkom ove godine, točnije u veljači, glasalo se o Izvješću o radu DORH-a za 2010. godinu.Ttada je protiv ponovno bilo pet laburista kojima se pridružio HDZ-ov Perica Jelečević, dok je suzdržanih bilo tek dvoje – nezavisni don Ivan Grubišić i Josip Borić (HDZ).


Premijer Milanović donedavno je govorio kako Hrvatskoj treba Eliot Ness, a ne Mladen Bajić (FOTO: Lupiga.Com)

O Bajiću i njegovom radu dobar dio zastupnika iz redova vladajuće koalicije zasigurno nema dobro mišljenje, što nerijetko otvoreno pokazuju u ćakulama s novinarima. No, to ni nije javna tajna, što se vidjelo i iz brojnih njihovih izjava koje su mjesecima uoči izbora punile medijski eter. Prisjetimo se samo kako je današnji premijer, Zoran Milanović, govorio da ima bolja kadrovska rješenja za poziciju glavnog državnog odvjetništva, da takvih poput Bajića u odvjetništvu ima na desetke, bez zadrške najavljujući da u slučaju pobjede Kukuriku koalicije ta osoba neće biti njihov izbor. Njegov bliski suradnik, danas ministar uprave, Arsen Bauk, DORH-ova šefa tada je nazvao „StandBajićem“, budući ima nezgodan običaj držati slučajeve u ladici - na stand-byu. Spočitavalo mu se s najviših instanci SDP-a da mu nedostaje žara, predanosti, zanosa, radnog elana


Ministar Bauk glavnog državnog odvjetnika nazivao je "StandBajićem" (FOTO: Lupiga.Com)

„Na ledu“ je Bajić već neko vrijeme i kod većine medija, čak i kod onih koji su ga donedavno proglašavali osobom godine ili ga slavili kao hrvatsku varijantu Eliota Nessa. S prohibicijskim agentom koji je iza rešetaka smjestio Al Caponea uspoređivao ga je i premijer Milanović, međutim u sasvim drugom kontekstu i, naravno, u doba kada nije sjedio u premijerskoj fotelji. „Treba nam Eliot Ness, a ne Mladen Bajić“, vapio je ne tako davno čelnik SDP-a, ističući kako će reizborom Bajića Hrvatska u borbi protiv korupcije biti „talac jedne osobe još četiri godine“ te da se radi o osobi koja je diskvalificirana za još jedan mandat,dok se danas iz redova te stranke podržava njegov „predan i požrtvovan rad“. Ako je, dakle, Bajićeva glavna karakteristika, prema premijeru, još donedavno bila ta da je kod državnog odvjetnika bilo nedodirljivih i da je aktivno „osluškivao državnu politiku”, onda se postavlja logično pitanje tko jamči da nedodirljivih nema dan danas, kao i da se i sada jednako strpljivo ne osluškuje političko bilo.

Lupiga.Com