LUPIGA U MODENI NA EUROPSKOM DANU AKCIJE I SOLIDARNOSTI: Proleteri svih zemalja – globalizirajte se!

Mladen Barbarić

15. studenog 2012.

LUPIGA U MODENI NA EUROPSKOM DANU AKCIJE I SOLIDARNOSTI: Proleteri svih zemalja – globalizirajte se!

Dok domaći sindikalci bježe od Internacionale kao da ih goni sam nečastivi, ova se slavna pjesma, himna čak, orila sa svih strana tijekom Europskog dana akcije i solidarnosti kojem je Lupiga, igrom slučaja, prisustvovala u Modeni, gdje se jučer nisu proizvodili novi Maseratiji. Prvi puta u povijesti ujedinili su se radnici Europe i Latinske Amerike te zajedničkim prosvjedom u 23 zemlje upozorili na povećanje nezaposlenosti i rastuće nezadovoljstvo među radnicima diljem kontinenta. I što je to nego globalizacija – proletera i proleterki


Crvena je boja jučer okupirala Modenu (FOTO: Lupiga.Com)

„Radnici Europe moraju zajednički stati u obranu svojih prava. Politika Europske unije dovela je do katastrofalnih posljedica po naše obrazovanje, naš rad i našu budućnost. Mi nismo protiv Europe i integracija, ali Europsku zajednicu banaka, europsku zajednicu profitera i europsku zajednicu elite ne želimo. Europu moramo redefinirati“, rekao je Donato Pivanti, sekretar CGIL (Generalne Konfederacije Radnika Italije) Modena na Piazza Grande u Modeni i pobrao pljesak koje tisuće radnika, studenata i penzionera.


"Europsku zajednicu banaka, europsku zajednicu profitera i europsku zajednicu elite ne želimo" - Donato Pivanti za govornicom (FOTO: Lupiga.Com)

Na poziv Europske Konfederacije Sindikata (ETUC) jučer je u Španjolskoj i Portugalu proveden generalni štrajk kojem su se pridružili i belgijski željezničari te najveći sindikati Italije i Grčke dok su sindikati u Francuskoj, Poljskoj, Češkoj, Sloveniji, Rumunjskoj i drugim zemljama različitim akcijama podržali radnike na jugu Europe.


Danas ništa od Maseratija, kojeg tako obožavaju poslodavci diljem kugle zemaljske (FOTO: Lupiga.Com)

U međuvremenu oglasio se i Philippe de Buck, čelnik udruge poslodavaca EU.


I penzioneri su se ponosno priključili prosvjedima (FOTO: Lupiga.Com)

„Ako započnete generalni štrajk na državnom nivou, to može samo štetiti ekonomiji i u ovom trenutku to sigurno nije najbolja stvar. Ovaj štrajk koštat će milijune eura“, poručio je de Buck dodajući kako će investitori u Europi prepoznati leglo sindikalizma i povući se iz takvog okruženja.


Komunisti pod simbolom Modene - tornjem Civica (FOTO: Lupiga.Com)

Više rada za manje prava moto je, dakle, kojim se de Buck povodi  zajedno s ostalim zagovarateljima stezanja remena. Međutim, čini se da je takva politika uspjela barem ući u, ako možda još ne ekonomske, za sad u sociološke udžbenike i proširiti definiciju globalizacije.


Pozdrav Tusti iz Modene (FOTO: Lupiga.Com)

Kad radnici simultano, dogovoreno i organizirano štrajkaju u minimalno dvije neovisne države, to nije ništa drugo nego globalizacija. I to globalizacija proletera. I proleterki, naravno!


Kriza je onda kada i srednjoškolci kuže svoje roditelje (FOTO: Lupiga.Com)

A kad se uključi i treća zemlja, ni četvrta, peta i šesta nisu daleko.


Majka radi svog potomstva nije željela ostati nijema (FOTO: Lupiga.Com)

 

Lupiga.Com