Miloš Vasić: 24 sata Ive Sanadera

Ivan Kegelj

14. prosinca 2010.

Miloš Vasić: 24 sata Ive Sanadera

Odličan tekst o danu Sanaderovog odlaska napisao je u beogradskom Danasu izvrsni Miloš Vasić, koji u Hrvatskoj nastupa kao redoviti kolumnist T-portala. Vasić rekonstruira jedan od najtežih dana Sanaderovog života, 24 sata unutar kojih je bivši premijer otputovao na službeno putovanje s krajnjim odredištem u Salzburgu. Dok ga čekamo da se vrati, pogledajmo kako je iz sata u sat tekla kulminacija krimića s bivšim premijerom u naslovnoj ulozi


Četvrtak, 9. decembra
,

09:20 - Zahtev Mladena Bajića, glavnog državnog odvjetnika, za skidanje imuniteta saborskom zastupniku Ivi Sanaderu stiže u kabinet predsednika Hrvatskog sabora Luke Bebića. Kuriru je potrebno oko 15 minuta laganog hoda.

Sve je počelo kada je kancelarka Angela Merkel pre skoro dve godine rekla svojoj drugi Doris Pak da kaže Sanaderu da se povuče iz politike, jer je uhvaćen s rukom u cegeru u aferi Hypo banke, a dalja saznanja tek će uslediti. Sanader je podneo svoju naizgled neobjašnjivu ostavku na mesto premijera, uskoro se povukao s vrha HDZ, a zatim bio i izbačen iz stranke posle pokušaja operetskog puča. Za to vreme policije, tajne i poreske službe u Austriji i Nemačkoj vredno su radile. Da sad ne dužimo, rezultat tog rada dostavljen je hrvatskim vlastima, koje su onda morale da Zagrebu i u neka Sanaderova lokalna posla. Zasmrdelo je do neba; nije se više imalo kud. Ali, tu se javila i prateća neprijatnost: Ivo Sanader nije radio sam, štogod lukavi Vlado Šeks, potpredsednik Sabora i siva eminencija stranke, sada pričao. Pojavila se potreba za kontrolom štete, jer Sanaderova posla sa Hypo bankom iz Koruške počinju od početka - 1991. Proletos je Sanader aktivirao svoj saborski mandat.

11.00 - Posle skoro sat i po, koliko je zahtevu tužioca trebalo da prevali četrdesetak koraka od Bebićevog kabineta do kancelarije Damira Sesvečana, predsednika Mandatno imunitetskog povjerenstva Sabora, ovaj je zaključio da je sednicu odbora ionako zakazao za 14:00, pa će oni to tada i rešiti.

Ivo Sanader, međutim, već oko 10:00 obavešten je da je zahtev stigao Bebiću na sto. Spakovao je kofer, izašao iz svoje vile u Kozarčevoj, mahnuo prisutnim novinarima i seo u Opel Astru crne boje koju je vozila njegova kćer.

11:10 - Ivo Sanader prelazi hrvatsko-slovenačku granicu na Bregani-Obrežju koristeći svoj diplomatski pasoš, o čemu je pogranična policija obavestila MUP, a to i cela Hrvatska, uostalom, već zna. Postoje i TV snimci. Posle se digla buka oko toga zašto je pušten da ode. Ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko namršteno je rekao da čovek ima zastupnički imunitet sve dok mu ga ne skinu i da šta onda policija tu može. Neki su mislili drugačije: profesorka i šefica katedre za krivično pravo Zlata Đurđević podseća da imunitet štiti samo od lišavanja slobode, ali ne i od istrage i pratećeg osiguranja prisustva osumnjičenog tako što mu se oduzme putna isprava. Policajci kažu da se Sanadera moglo zadržati tih par kritičnih sati na graničnom prelazu pod više raznih izgovora - da se htelo. Nije se htelo.

15:00 - Sednica Mandatno imunitetskog povjerenstva brzo donosi predlog za ukidanje imuniteta, ali Sabor još dva sata žučno raspravlja o tome. Dolazi do skandala kada Šeks naređuje saborskom obezbeđenju da silom ukloni sa govornice dva zastupnika. Za to vreme slovenačka policija otkriva da je na ime Sanader rezervisan let za London sa Brnika u 15:50, ali se dotur Pantagana nije pojavio. Izgleda da je to bilo samo skretanje pažnje, lažni trag.

17:00 - Hrvatski sabor donosi odluku o skidanju imuniteta zastupniku Ivi Sanaderu i šalje ga glavnom tužiocu Bajiću. Osam sati trebalo je za taj jednostavni posao. Uostalom, slično je bilo i sa Branimirom Glavašem: od prvostepene presude do ukidanja imuniteta prošlo je više od 24 sata, a Glavaš je za to vreme mirno zbrisao u Hercegovinu. Kao da je neko jedva čekao da i Sanader konačno pređe granicu, sve nadajući se da će nestati u celom svetu. Tužilaštvo traži od suda da raspiše interpolsku poternicu i ona se pojavljuje. Slovencima je malo neprijatno, ali kažu da ga traže. Jednom u Evropskoj uniji, begunac se lako kreće - uz malo opreznosti.

Petak, 10. decembar,

15:56 - Austrijska policija saopštava da je po interpolskoj poternici lišila slobode Ivu Sanadera na naplatnoj kućici u blizini Salcburga. Bio je u automobilu svog brata koji živi u Insbruku. Kasnije će se doznati da se Ivo Sanader telefonom i SMS porukama javljao raznom svetu. Sa advokatima se domunđavao, a političkim prijateljima je obećavao da se, eto, upravo vraća u Hrvatsku. Posle je ispalo da je bio krenuo u Minhen s namerom da odleti u SAD, ali su mu Amerikanci u međuvremenu poništili vizu. Njujorški univerzitet Kolumbija, gde je držao neka predavanja, odmah je oprao ruke od njega. Sanader je sproveden u istražni zatvor u Salcburgu i određen mu je ekstradicioni pritvor od 14 dana.

Ako Sanader kaže da želi kući, eto ga za nekoliko dana; ako se bude protivio izručenju, to bi moglo da potraje i nekoliko meseci. U četvrtak uveče policija je uhapsila i njegovog pajdaša Roberta Ježića, vlasnika hemijske firme Dioki i riječkog Novog lista, u sklopu iste istrage oko prelivanja državnog novca u razne privatne džepove. Drugi učesnici su već u različitim fazama istrage.

Vladimir Šeks u petak je iznervirano pričao o tome kako ni on, ni Jadranka Kosor, ni HDZ pojma nisu imali ni o čemu; Sanader je sve radio sam, da nikakve pare oni videli nisu i da sram ga bilo... ... Jer nije delio ono što je ukrao, dodali su pakosni ljudi. Neće biti da je baš tako: pohapšeni saučesnici tvrde da su novce u koferima predavali Sanaderu u sklopu malo širih dogovora, ali sve će se to polako razjasniti na sudu - ako bude bilo političke volje i hrabrosti. Sanader je inače pre ovih dramatičnih događaja uvređeno vikao: „Sad sam vođa bande, a deset godina ste me podržavali i slijedili!“. Mora biti da je to bilo zato što su bili banda čiji je on vođa bio, a sada ga više ne poznaju.

Miloš Vasić (Danas)

Lupigin dosje Sanader