Ne propustite Mostar Sevdah Reunion i Ljiljanu Buttler u Aquariusu

Ivor Car

30. svibnja 2006.

Ne propustite Mostar Sevdah Reunion i Ljiljanu Buttler u Aquariusu

Tko nije imao čast uživo pogledati Mostar Sevdah Reunion ni ne zna što je propustio. Upravo zbog toga ovdje donosimo upozorenje da, netom prije spomenute, legende sevdaha sutra nastupaju u zagrebačkom Aquariusu, a kako to u zadnje vrijeme učestalo biva, užarenu atmosferu s njima će dodatno podgrijati i fascinantna Ljiljana Buttler. Po izboru Lupige riječ je svakako o događaju dana

Cijena karte od 70 kuna, zasigurno je neadekvatna naknada za koncert koji ćete definitivno dugo pamtiti, jer Mostar Sevdah Reunion ne svira, već jednostavno razara, a takvo što materijalno je nemjerljivo. No, iako ste cicija, na 70 kuna zaboravit ćete čim čujete prve taktove "Lijepi li su Mostarski dućani" u izvedbi 71-godišnjeg karizmatika, Ilijaza Delića koji će s ostatkom vrhunskih glazbenika u Aquariusu promovirati svoj posljednji album "The Legends Of Life".

S već nekoliko koncerata MSR-a i Ljiljane Buttler ("Majka ciganske duše") u nogama, mogu pretpostaviti da će nastup biti podijeljen u tri seta, odnosno da će prvih devet sevdalinki odraditi sam MSR da bi im se potom, vjerojatno bosonoga, pridružila rođena Beograđanka Ljilja koja još od tinejdžerskog doba pali i žari i svoju publiku ("Fato mori dušmanke" neizostavni je dio njenog repertoara). Potom će frenetična masa odslušati još desetak sevdalinki i gromoglasno tražiti bis, a i nakon takva dva, sigurno joj neće biti dosta.

Ukoliko pak niste čuli za atrakciju zvanu Mostar Sevdah Reunion, u što čisto sumnjam, reći ću tek par stvari. O njima je BBC snimio 75-minutni dokumentarac. Pretprošle godine su na Davorinu, bosanskohercegovačkoj verziji Porina, odnijeli nagradu za najbolji album. Svjetski glazbeni kritičari stavljaju ih u sam vrh World Music glazbe. Na kraju krajeva nije tajna da se MSR i Lupiga otvoreno vole. Primjerice ukoliko u najveći internetski pretraživač, Google, upišete "Mostar Sevdah Reunion" na prva dva mjesta između 134.000 stranica pojavit će se oficijelni web MSR-a i Lupiga. Stoga još jednom apeliram - ne žalite teško zarađene parice, već obavezno dođite u Aquarius.