Nezgode kod dizača utega

Ivor Car

27. studenog 2003.

Nezgode kod dizača utega

Prošlog tjedna u kanadskom Vancouveru je završeno Svjetsko prvenstvo u dizanju utega, a ne znam jeste li znali da je dizanje utega iznimno opasan sport u kojem ozljede mogu biti mnogo teže i izgledati mnogo gore nego ozljede nastale u nekim sportovima koje držimo opasnijim i okrutnijim. Recimo, ovo na fotografiji je tipično iščašenje lakta

Priča mi sinoć ljenjivac Riječni rak kako pije puno sôkova i puno dijête, pa da ozbiljno razmišlja da se od danas počne baviti dizanjem utega, kaže to je fin i bezopasan sport, što mu se baveći se njime može dogoditi. Ništa, rekoh, ali prošlog tjedna sam gledao svjetsko prvenstvo u dizanju utega na kojem je bilo baš zanimljivo.

 

 

Bolna grimasa Iranca Hosseina Barkhaha pokazuje nam kako bolno i teško može biti dizanje utega. Pokušavajući podići 157,5 kilograma u kategoriji muškaraca do 77 kilograma Hossein je iščašio lakat lijeve ruke, a o koliko teškoj povredi je riječ savršeno je jasno već samo kratkim pogledom na fotografiju.

 

 

Isti dan kada se povrijedio Hossein nezgodu je doživio i Ukrajinac, Olexandr Cherpak. Natječući se u istoj kategoriji kao i Hossein, Olexandr je imao sreće, jer izgubivši kontrolu nad utegom od 195 kilograma teže posljedice nije doživio. Iako situacija na fotografiji u kojoj se dizač utega doima kao da je u bezizlaznoj situaciji i da će ga uteg neizostavno prikliještiti, takav scenarij je na svu sreću izostao.

 

Sa sličnom ili čak gotovo identičnom povredom kao i Hossein mnogo gore od njega je prošla egipatska natjecateljica Esmat Mansour. Ona je uz vrištanje zbog nesnosnih bolova odnesena sa sportskog borilišta, nakon što je pri pokušaju podizanja utega od 95 kilograma u kategoriji žena do 58 kilograma iščašila lakat lijeve ruke.


 

 

Ovo je samo još jedna u nizu ozlijeđenih dizačica utega. Feng-Ying Li, kako se zove dizačica na fotografiji, iz Tajvana pružena je liječnička pomoć nakon što je u istoj kategoriji kao i njena kolegica sa fotografije prije, onoj do 58 kilograma, pokušala podići uteg težak 95 kilograma, ali joj to nije pošlo za rukom.


 

 

Kako je jedna od najčešćih povreda kod dizača i dizačica utega upravo već nekoliko puta spominjano iščašenje lakta svjedoči nam i posljednja fotografija na kojoj vidite Denisa Gotfrida, Ukrajinca koji je nastradao prilikom pokušaja dizanja utega od 195 kilograma tijekom natjecanja u kategoriji muškaraca do 105 kilograma.



Sada kada ste vidjeli što sve može prouzrokovati naoko bezopasno dizanje utega promislite zajedno sa Riječnim rakom je li to sport kojim ste se upravo danas htjeli početi baviti ili ćete radije navečer posjetiti kakav tečaj aerobika.