Nijedne nema bolje .......

Božidar Alajbegović

29. listopada 2002.

Nijedne nema bolje .......

Joj, stalno nešto kukamo i zanovijetamo, a ni ne znamo koliko smo sretni... Jer ne bi li presretan trebao biti onaj narod čija policija nema prečeg i važnijeg posla doli hvatanja i kažnjavanja beskućnika i prosjaka? Jake snage MUP-a razmilješe se po našim većim gradovima, njihovim željezničkim i autobusnim kolodvorima u potrazi za "žrtvama"!

"Nijedne nema bolje od naše policije" poznati je je refren stare pjesme riječkih Parafa, koja je i dan danas još uvijek i više nego aktualan. Naime, ovih dana svjedoci smo akcije MUP-a koja se sastoji u hvatanju i kažnjavanju, ni manje ni više negoli onih jadnih nesretnika koje je siromaštvo i glad natjeralo na prosjačenje i beskućništvo. Jake snage MUP-a razmilješe se po našim većim gradovima, njihovim željezničkim i autobusnim kolodvorima koji su poznata prenoćišta tih neimaštinom pogođenih ljudi, i trgovima na kojima oni ispruženom rukom pokušavaju iskamčiti nešto sitniša, e da bi nekako prebrodili tekući dan. Te privode li ih privode... vjerovatno ponukani priglupim  nedavnim napisom u Jutarnjem listu kako oni prosjačenjem dnevno zarade i do, zamislite, 300 kn.
Zanimljivo bi bilo istražiti koliki je postotak tih nesretnika na jedan takav nedostojanstven čin nagnao gubitak radnog mjesta, uzrokovan gospodarskim privatizacijama i sličnim čudima. A tajkuni i vlasnici tih nezakonito stečenih i potom opljačkanih poduzeća iz kojih su zatim tisuće i tisuće ljudi izbacivani da bi punili spiskove Ureda za zapošljavanje  i dalje nesmetano uživaju u blagodatima i bogatstvu koje su si privatizacijskom pljačkom priskrbili. Da bi danas naše najdraže Ministarstvo unutarnjih poslova progonilo kruha gladne ljude, te ih kažnjavalo novčano (200 do 800 kn) ili zatvorom do mjesec dana, umjesto da zatvore nakrcaju onima koji prouzročiše bijedu svojih bivših radnika iliti zaposlenika.
Istovremeno istu tu našu policiju Carla Del Ponte podsjeća da haški optuženik Ante G., za kojim i Interpol traga, od vlasti neometano šetka srednjom Dalmacijom. No, ne sumnjajte da će vam isti ti policajci izbiti iz džepa 100 kuna ne stavite li pojas prilikom vožnje u automobilu ili 150 kuna parkirate li nepropisno svog limenog ljubimca. I zato, ajmo svi u glas :  nijedne nema bolje od naše policije...