NIKOLA TESLA - PREKO KOLERE DO NOBELA: Te su noći znakovito tukle munje

Ivor Fuka

10. srpnja 2013.

NIKOLA TESLA - PREKO KOLERE DO NOBELA: Te su noći znakovito tukle munje

Sin pravoslavnog svećenika Milutina i domaćice Georgine, Nikola Tesla rođen je na današnji dan 1856. godine. Kažu kako su te noći nad rodnim mu Smiljanom, nedaleko od Gospića, silovito tukle munje. Znakovito,  pokazat će se. Veliku ulogu u njegovoj budućnosti odigrala je teška bolest koju je u mladosti prebolio. Upravo ona odredila je put genijalca, kojeg će za života mnogi ismijavati. U New York je Tesla stigao sa samo četiri centa u džepu. Ništa puno bogatiji nije ni napustio ovaj svijet, ali je zato čovječanstvo zadužio za mnoge stvari

Nakon što je u Smiljanu završio njemačku osnovnu školu napustio je roditeljski dom upisavši gimnaziju u Karlovcu, a kada istu završava opet se vraća u Smiljan, gdje "pauzira" dvije godine tijekom kojih je obolio i izliječio se od kolere. Ta opaka bolest je bila prekretnica u njegovom životu, jer Nikola je u obitelji bio predodređen za svećenika i tek na osnovu bolesti uspio je iz oca izvući obećanje da će ga ukoliko poživi pustiti u Graz na Tehničko Sveučilište. Život ga nakon studija vodi u Budimpeštu, Pariz i konačno, 1884. godine u Sjedinjene Američke Države, gdje je iskoristio privilegije države u jakom razvoju. Bez problema dobiva ono što je danas svakom Hrvatu nezamislivo - američko državljanstvo.


Nikola Tesla (FOTO: Wiki)

Kažu kako je s broda izašao s tek četiri centa u džepu, navodno uslijed nesretne partije karata na istom tom brodu. Zaposlio se u gigantskoj tvrtci Thomasa Edisona, no vrlo skoro je napušta osjetivši se prevarenim za sumu od 50.000 dolara obećanih mu za jedan obavljen posao. Inače, Edison i Tesla, iako u nekim stvarima zapanjujuće slični, bili su sušte suprotnosti. Tesla je jednom prilikom izjavio: "Kad bi Edison morao naći iglu u plastu sijena, znam da bi kao pčela skidao slamku po slamku, sve dok ne bi naišao na iglu. Gledao sam ga vrlo često na sličnim poslovima, znajući da bi, koristeći se teorijskim znanjem i s malo računanja, obim posla koji obavlja bio manji za 90 posto." Edison pak na globusu nije mogao pronaći državu iz koje Tesla dolazi, a jednom ga je upitao je li ikada probao ljudsko meso. Najveća pak razlika između te dvojice neospornih genija je ta što je Edison forsirao istosmjernu struju dok je Tesla zagovarao onu izmjeničnu. Jasno je kako je na kraju iz te "bitke" kao pobjednik izašao znanstvenik iz Smiljana.


Okolo "sijeva" sve u šesn'est, a Tesla čita (FOTO: Wiki)

Tesla će u New Yorku osnovati vlastiti laboratorij, gdje kreće s radom na svemu onome po čemu ga danas znamo: elektromagnetski motor, stacionarni valovi, svjetiljke s karbonskim dugmetom, "Teslin" navoj, hidrocentrala na Nijagarinim slapovima, trofazni sustav, bežični prijenos električne energije ... No, iako se danas može činiti kako je to bilo vrijeme kada mu je biznis cvjetao, takvo što daleko je od istine. Naime, Tesla nikada nije uspio pronaći pravog mecenu koji bi ga materijalno podupro, pa je većina njegovih ideja svoju životnost ostavila na papiru. U protivnom tko zna što bi sve bilo ...


Teslin memorijalni centar u ličkom Smiljanu (FOTO: Novi list)

Na privatnom planu Tesla je bio poprilično povučen, tek s pokojim poznanikom, među koje se ubraja i poznati spisatelj Mark Twain, razvio je prisnije odnose. Dobar dio njegovih kolega i onih koji su ga poznavali držali su ga za "vuka samotnjaka" i ekscentrika. O ekscentričnosti, uistinu, govori i slučaj oko primanja Nobelove nagrade, iz godine 1912. kada je iako u sasvim solidnoj besparici Tesla odbio primiti nagradu, za koju se kako znamo dobiva dobra značajna novčana svota, jer je držao kako njegov suprimatelj Edison nije pravi znanstvenik. Često je u javnosti ismijavan zbog svojih ideja, među kojima je i ona da može konstruirati zraku koja je u stanju uništiti 10.000 aviona na udaljenosti od 400 kilometara. Zvuči suludo, zar ne? Baš kao i, za to vrijeme, njegova druga ideja - upaliti 200 žarulja nepovezanih žicom, i to na udaljenosti od 40 kilometara. Zvučalo je nevjerojatno, ali Tesla je to uspio.

Svijet je ipak neosporno priznao njegovu genijalnost. U čast stogodišnjice Teslinog rođenja Međunarodna elektrokomisija njegovim imenom nazvala je jedinicu magnetske indukcije, Tesla (T). Sedmog siječnja 1943. godine u hotelskoj sobi u New Yorku svijet je napustio veliki vizionar. Slava mu!

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Wikimedia