OBIČNO  PISMO  HRVATSKOJ  TELEVIZIJI: Kad Barbarin grudnjak zapjeva

Jagoda Kljaić

16. veljače 2012.

OBIČNO PISMO HRVATSKOJ TELEVIZIJI: Kad Barbarin grudnjak zapjeva

Ne zamjeramo ti što prenosiš mimohod i veselje maškara sa riječkoga Korza, ali, nemoj nam još priređivati i svoj vlastiti karneval. Kao što si nam to priredila u finalnoj emisiji showa „Zvijezde pjevaju“. Sa grudima i grudnjakom, odnosno sisama i brushalterom voditeljice Barbare Kolar. Da li je taj famozni grudnjak uopće zaslužio ovoliko riječi ozbiljnoga komentara? Da, jest, jer mi, gledatelji, po propisima ili mimo njih, godišnje tebi plaćamo 960 kuna. Oh, koliko se grudnjaka može kupiti samo za jednu TV pretplatu

Vrijeme je karnevala, maškara, mačkara ili fašnika. Dovoljno nam je što nas svakodnevno o tim događanjima informiraš, pa čak i u glavnom Dnevniku. Ne zamjeramo ti što prenosiš mimohod i veselje maškara sa riječkoga Korza, ali, nemoj nam još priređivati i svoj vlastiti karneval. Kao što si nam to priredila u finalnoj emisiji showa „Zvijezde pjevaju“. Sa grudima i grudnjakom, odnosno sisama i brushalterom voditeljice Barbare Kolar. Pa se sad svađamo, bez maski, oko toga da li je više roza ili pink ili ljubičast ili ružičast. Kao da je u pitanju platno Kandinskoga na kome svaka boja pri svakome gledanju izgleda drugačije.


Grudnjak i neki ljud, moguće da su natjecatelji (FOTO: HRT)

I, zaista, neka netko ozbiljan objasni zbog čega je završna emisija „Zvijezde pjevaju“ bila bolja, uspješnija i kvalitetnija s istaknutim grudnjakom kao njenim zaštitnim znakom, umjesto odmjerene elegancije, šarma, produhovljenosti i šika, koji se, na žalost, ne mogu naučiti. A neću sada o tome koliko su tek izvođači zakinuti, jer, da sam na mjestu pobjednika, smrtno bih se naljutila na voditeljicu.

DORA 2011: Kad bi čuda bila moguća

Hloverka je lik iz horora, ona se uvijek vraća u novom nastavku

OTVORENO PISMO HRT-U: Ispričajte se gledateljima koji od vas nisu očekivali takav vandalizam

Da li je taj famozni grudnjak uopće zaslužio ovoliko riječi ozbiljnoga komentara? Da, jest, jer mi, gledatelji, po propisima ili mimo njih, godišnje tebi plaćamo 960 kuna. Oh, koliko se grudnjaka može kupiti samo za jednu TV pretplatu! Ako voditeljica misli da će od gledatelja dobiti povišicu, onda neka se potrudi s padežima, naglascima i ponašanjem. I nauči više o eleganciji i poštovanju gledatelja, jer, nije show baš uvijek i samo show.

Da se razumijemo, Barbara dobro radi svoj posao i bolja je od Duška. Zato što Duško često prebrzo govori, manje ili više „pjevucka“, nerazgovijetno izgovara riječi i vrlo rado one na kraju rečenice toliko utiša da se skoro izgube. Preporučujem da povremeno posluša, bez gledanja, kako je rečenice izgovarao majstor svoga posla Oliver Mlakar. Nije ni Barbara Helga Vlahović u njenim godinama, pa to bi za tebe, današnja Hrvatska televizijo, bilo previše. Ali, opuštena je i vlada mislima i rečenicama, još samo da nauči pravilno naglašavati pojedine riječi. I ona neka posluša Helgu otprije dvadeset, trideset godina.


Grudnjak i puno nekih drugih ljudi (FOTO: HRT)

Danijela Trbović i Barbara su apsolutno najbolje što ti, Hrvatska televizijo, imaš među voditeljicama. Imaju pravo što se međusobno bore za primat najbolje. Za sada je Danijela ipak u maloj prednosti. A među voditeljima baš i nemaju neku konkurenciju. Eh, Helga, Ksenija, Jasmina, Vesna – those were the days. A kakvi su slika i ton u tvom informativnom programu? Najomraženija je profesionalno najbolja. Hloverka zna govoriti, zna „voditi“ temu, ne gubi nit, uglavnom pravilno i čisto govori hrvatski. Neće joj se dogoditi da ne zna izgovoriti riječ „ministarstvo“ u genitivu množine, kao što ne znaju voditelji Dnevnika, pa tako slušamo, umjesto „ministarstava“, nepravilno „ministarstva“. Ima li uopće smisla spominjati nepravilno naglašavanje „Hercegovina“, „provjeriti“, „pogledati“ i mnoštvo drugih riječi.

Rijetko tko u informativnom programu zna da imenica „novac“ nema množinu. Tako da ne postoje „novci“, što slušamo čak i od Mirjane Rakić. I ne možemo ostati bez novaca, nego, nažalost, samo bez novca. Preporučujem povremeno poslušati, nije nužno i pogledati, kako su govorili Gordana Bonetti i Ljubo Jelčić. I ubaciti se u neki Dnevnik Miroslava Lilića ili Ankice Barbir Mladinović. Zašto bi nam, baš u ovoj televizijskoj sadašnjosti, napredak morao donijeti nazadak?

Lupiga.Com