Ode prvi milijun?

Božidar Alajbegović

15. lipnja 2003.

Ode prvi milijun?

Na hinetovom portalu od danas može se naći i vijest kako je napokon netko odgovorio i na 15. pitanje u HRT-ovom kvizu "Tko želi biti milijunaš?" i time osvojio spomenuti iznos. Tko je taj sretnik/ica i koje je pitanje vrijedilo milijun kuna saznajte u nastavku, a hoće li HRT taj sedmerocifreni iznos i isplatiti - ostaje upitno...

Hinetov portal prenosi da se radi o 31-godišnjoj Virovitičanki Miri B., kojoj je, na jučerašnjem (14.06.2003.) snimanju, kod odgovora na 15. pitanje pripomogla publika jer je upravo taj joker čuvala za kraj.
Ako je vjerovati Hinetu pitanje vrijedno milijun kuna glasilo je: koja se hrvatska TV novinarka bavi maratonom?
Odgovor vjerojatno velika većina vas zna, a glasi: Sandra Antolić.
Miri od srca čestitam, ali joj i iskreno želim da prisavska ekipa iznos na njezin račun na koncu u cjelini i uplati, što, nažalost, ovim Hinetovim potezom postaje i više nego upitno.

Po mom mišljenju, novinar koji i unatoč poznavanju pravila toga kviza (a koja nalažu da dobitnik biva lišen osvojenog iznosa dostavi li javnosti detalje sa snimanja) ovakvu vijest objavi, u najmanju je ruku zloban i nedobronamjeran (bez obzira kojim je putem do vijesti došao) jer time uzrokuje mogućnost da natjecatelju osvojeni iznos ne bude isplaćen.
Hinet na svom portalu u sklopu vijesti kojom djelomično otkriva identitet potencijalne milijunašice naglašava da je natjecateljima zabranjeno pričati o detaljima sa snimanja (sve dok se emisija u kojoj nastupaju u cijelosti ne prikaže) jer bi ih to moglo koštati osvojenog iznosa, a ostaje otvorenim pitanje kojim su kanalima do te informacije Hinetovi novinari došli, ali još i više i pitanje je li baš bilo neophodno da objelodane ovu vijest.
Sumnja će sada biti bačena na osvajačicu milijunčića koju će novinari danonoćno opsjedati, a vjerujem da će i uprava HRT-a poraditi na tome da joj se osvojeni milijun uskrati.
Ali ako se smije posumnjati da je Mira bila previše brbljava, onda mora biti dozvoljena i mogućnost sumnje da je upravo netko sa HRT-a novinarima vijest doturio, a da bi tako svojoj TV kući uštedio milijun.
Naglašavam, to je samo moja konstrukcija, na koju, nadam se, imam pravo.
A sumnja će, između ostalih biti bačena i na vrli Milijunašev publikum, naravno...
Inače, osobno se nad takvim novinarskim činom zgražam (bez obzira kojim su kanalima do informacije došli) i na uvid vam dajem link kojim se možete uvjeriti da je sve prije spomenuto samo preneseno sa Hinetovog portala, i da Lupiga nikako nije prva koja je ovu vijest objelodanila.
Miri B. iz Virovitice još jednom čestitam i želim da joj HRT osvojeni iznos isplati do zadnje lipice!!!