Oj drugovi je'l vam žao ...

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Oj drugovi je'l vam žao ...

Pripremite se, jer danas je "Dan maturanata" pa se nemojte iznenaditi ukoliko se nađete poliveni s vodom i brašnom ili ne budete mogli ući u tramvaj od nepregledne mase pijanih maturanata, a sve to bude popraćeno glasnim zviždanjem. Smirite živce, prisjetite se i recite sebi: Pa i ja sam nekada bi(la)o maturant i pjeva(la)o "Oj drugovi je'l vam žao, rastanak se primakao"
Danas će se diljem Hrvatske, burno kako i priliči, proslaviti Dan maturanata, svima poznatiji kao norijada. Za mnoge maturante napokon je došao i taj dan kada će iz đačkog, preći u neko drugo doba. Usprkos štrajku prosvjetnih radnika u srednjoškolskom obrazovanju, škola za maturante završava na vrijeme, kako je i planirano. Tako će danas maturanti obučeni u iste majice s raznoraznim natpisima koji nam ukazuju na razred koji su maturanti pohađali. Osim majica neizbježno je i brašno kojim će "ponoreli" bivši učenici posipati zbunjene i nevine prolaznike. Neizbježan je i alkohol u većim količinama, te u Zagrebu obavezno skakanje i vrištanje po tramvajima, uz gromoglasno zviždanje. Ukoliko ih vrijeme počasti s jednim toplim i sunčanim danom, biti će i onih koji će nam u gradskim fontanama pokazati svoje plivačke sposobnosti.
Obično norijade završavaju s desecima učenika kojima je bila pružena liječnička pomoć, uglavnom zbog alkohola. Nađe se tu i razbijenih automobila, oštećenih tramvaja i autobusa, a neizbježne su i razmirice između pojedinih škola koje završavaju fizičkim obračunom, pa tako bude i desetak privedenih učenika. Samo u Zagrebu na ulice slaveći izađe oko 12 000 maturanata.
Već duže vrijeme zagrebačke gradske vlasti pokušavaju maknuti maturante iz centra grada, što im polagano i uspjeva, organiziranjem priredbe na Velikom jarunskom jezeru u sklopu koje nastupaju i neki ne pretjerano popularni bendovi. Istu stvar pokušavaju napraviti i pojedine škole, koje svojim maturantima priređuju zabave u sklopu škole, što se svodi na igrokaze, koncerte, roštilje, sportska i ina natjecaneja. Ipak, neki učenici se i neće veseliti, budući da uskoro za neke od njih dolaze i popravni ispiti.
Kako će to danas izgledati preostaje nam da vidimo, ali činjenica je da je posljednjih godina uočljiva tendencija mirnije proslave.