Osjeti slobodu

Ivor Car

28. srpnja 2008.

Osjeti slobodu

I dok većina Lupeža uživa u blagodatima jadranskih plaža, neki zaljubljenici u ponešto drugačiji oblik prirode već planiraju nove pothvate, želeći svoja otkrića podijeliti i s drugima. Riječ je o planinarskom društvu "Velebit" koje na jesen ponovno organizira planinarsku školu tijekom koje će se polaznici, među ostalima, pobliže upoznati s usponima na Zavižan, Risnjak, Paklenicu, Svetu Gerz i Julijske Alpe

Iako se pravo ljeto tek zahuktava, zagrebačko planinarsko društvo "Velebit" započelo je s organizacijom svoje planinarske škole tijekom koje će sretni polaznici osvojiti neke od najljepših domaćih vrhova, a neće ostati uskraćeni niti za vrlo zanimljive inozemne destinacije. Uhodana "Velebitova" škola sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela, što će reći od predavanja i planinarskih izleta. Ove godine škola planinarenja počinje 2. listopada i potrajat će sve do 11. prosinca, a u tom će razdoblju polaznici pohoditi osam predavanja te isto toliko planinarskih uspona.

Cijena škole prava je sitnica, samo 350 kuna, s time da polaznici moraju biti članovi Hrvatskog planinarskog saveza, a učlanjenje u tu krovnu organizaciju stoji 100 kuna za obične smrtnike i dvostruko manje za studente. Kada riješite prethodno spomenuto financijsko pitanje, preostaje vam da se opskrbite i nužnom opremom, koja se uglavnom sastoji od gojzerica, ruksaka i vreće za spavanje.

Ove sezone već 58 godina staro planinarsko društvo namjerava polaznike svoje škole odvesti na Ivančicu, Svetu Geru, Zavižan, Triglavska jezera, Veliki Risnjak, Sveto Brdo (Paklenica), Mala Mojstrovka (Julijske Alpe) i Papuk. Osim atraktivnih Triglavskih jezera, posebno bi zanimljivi mogli biti usponi na Zavižan i Papuk. Naime, dok se na Zavižanu planira noćni uspon, na Papuku će se održati ispiti za polaznike, koji bi u međuvremenu trebali savladati orijentaciju, prvu pomoć, metorologiju, spelologiju i ekspedicionizam. Ukoliko je ovo probudilo nešto zatomljenog duha u vama, znajte da su upisi već počeli i obavljaju se četvrtkom od 20 do 21.30 sati u prostorijama "Velebita" u Radićevoj 23, dok se prijaviti možete i na e-mail nikola.canadi@pdsvelebit.hr.