Otvorena sezona lova na predsjednika Josipovića

Ivan Kegelj

15. veljače 2012.

Otvorena sezona lova na predsjednika Josipovića

Smiješno je to s predsjednikom Ivom Josipovićem. Čovjek već dvije godine gleda da na svaki način svima udovolji i podiđe - lijevima, desnima, gornjima, donjima i (o)srednjima - a onda jednog dana izvali da podržava sporazum ACTA protiv kojeg se buni pola Europe. Od starta mandata, barem tako mainstream mediji tvrde, čovjek uživa popularnost kakvu na njegovom mjestu nitko prije nije uživao, a onda se on iznebuha okrene protiv svih korisnika interneta u državi. Što se zatim dogodi?

 


Ivo Josipović (photo: Facebook)

Predsjednik se zamjerio najgorem protivniku kojem se možeš zamjeriti. Zamjerio se forumašima, facebook profilima, skidačima torenata, gledateljima youtubea, alternativnim, ali i onim najčitanijim internet portalima.

Prvi udarac došao je preko socijalnih mreža. Facebook zidovi pune se fotomontažama na kojima ulogu krnje igra do jučer nedodirljivi autoritet - popularni predsjednik glavom i bradom. Iz statusa u status, iz montaže u montažu, iz linka u link - množi se množi loš PR. Dakako, uslijedio je i prvi prosvjed, s transparentima koji imaju za cilj ismijati: "Josipoviću ne boj se, tvoje skladbe nitko neće skidati".   

Ne možeš od lošeg PR-a pobjeći niti za trenutak. Ostaviš na Facebooku status: "Upravo sam se vratio s Golanske visoravni u Jeruzalem. Posjetio sam pripadnike Hrvatske vojske koji su u tamo u mirovnoj misiji UN-a. Bio sam ponosan čuti od UN-ova zapovjednika koliko naši momci i djevojke profesionalno i savjesno obavljaju svoje zadaće. Neka uspješno nastave misiju i sretno se vrate kući svojim obiteljima!", a prvi komentar ispod njega ti je - STOP ACTA. Kad jedna za drugom zaredaju slične poruke, ti si već shvatio da si se uvalio do grla i da se valja vaditi. Vadiš se u komentarima:

"Iako ne znam kakve veze ima ACTA s Golanom, i ja ću se uključiti jer je u javnosti dosta krivih teza o tom sporazumu. Kod nas tek trebamo otvoriti raspravu o ACTA-i. Moje zalaganje za poštivanje autorskih prava neki su razumijeli kao pristajanje na eventualno kršenje prava, što naravno nije točno. To ne proizlazi ni iz posta koji sam stavio na "službenu" FB stranicu.Ponovo, internet mora biti prostor slobode, što ne isključuje poštivanje tuđih prava. Ističu se razlozi i za i protiv ACTA-e. Zaista, prije odluke sve treba dobro razmotriti. Ne očekujem da će se odluka donositi barem narednih godinu-dvije. Posebno, treba vidjeti prijeti li ograničenje privatnosti na internetu. Da ne duljim ta nas rasprava tek čeka ..."

Međutim, to ništa ne pomaže. Kasno je, već si povukao vraga za rep. Najčitaniji medij, internetski portal Index vadi ti kostur iz ormara - ZAMP. Naslov:"Od ZAMP-a do ACTA-e: Kako se Josipović obogatio, a kako je "pokraden" Johnny".

Ambiciozniji dio internet zajednice, onaj koji diktira tempo, već je uvjeren da si negativac. Više nisi nedodirljiv. Znaš, u najčitanijim novinama i na najgledanijim televizijama neće te prekomjerno granatirati, jer tvoj utjecaj takav je da ti se ne valja zamjerati. Međutim, najvažniji portali nisu dio te priče. Zato i jesu najčitaniji. A tek Facebook! Tamo radi tko šta hoće. A profili hoće da ti sad malo budeš negativac, a samo zato jer si nespretno izletio da podržavaš nešto o čemu će se u Hrvatskoj razgovarati tek za godinu ili dvije. Istrčao si pred rudo.

Eto kakva se neopreznost omakla predsjedniku Josipoviću. Sad mu valja pognuti glavu i čekati da prođe. Počinjena šteta je znatna. 
Nedodirljivost je načeta, sezona lova na predsjednika je počela.

Lupiga.Com