Par riječi o ovogodišnjem Exitu

Svjetlana Zorić

20. srpnja 2005.

Par riječi o ovogodišnjem Exitu

Iako je festival Exit već odavno iza nas, vođeni onom "bolje ikad nego nikad" odlučili smo vas počastiti s par "atmosferičnih" fotografija s festivala koji je ove godine definitivno svoju konkurenciju na ovim prostorima ostavio daleko iza sebe. Ipak usprkos tome, festival će uglavnom ostati zapamćen po organizatorskom gafu pri natezanju odati, ili ne, minutom šutnje počast žrtvama srebreničkog pokolja


Još je jedan novosadski Exit iza nas. Nakon što smo pogledali U2 u Poljskoj, nije bilo previše vremena, put nas je odmah nanovo poveo na Petrovaradinsku tvrđavu, gdje su se i ove godine nanizale brojne zvijezde, možda najbrojnije u povijesti ovoga festivala. Ovog puta tu je bilo malo više tvrđeg zvuka, od kojeg se najviše očekivalo trećeg dana, u subotu, kada je nastupio Slayer. Inače, na srbijanskoj nacionalnoj televiziji, RTS, oni su najavljeni kao "Slejteri". Ipak njihov smo nastup propustili, ne zbog toga što nismo ljubitelji tog zvuka već zbog proloma oblaka koji je baš tada odlučio ubaciti u najveću brzinu. No, niti takva kiša nije spriječila najveće fanove tog banda da uživaju u svirci.



Neke kiša nije omela u zabavi


Ustvari kiše i nije bilo toliko koliko se spominjalo u našim medijima. Drugog dana pao je ljetni pljusak u trajanju od pola sata, u kojem su najviše nadrapali upravo novinari kojima je u press odjeljku pokisla sva oprema. Za to vrijeme, posjetitelji koji se nisu imali gdje skloniti, odlučili su se pozabaviti valjanjem u blatu.



Kamperi zbog kiše nisu bili sretni


Ovogodišnji Exit ostat će zapamćen po natezanju organizatora da se prvotno na otvaranju, a potom na zatvaranju festivala oda minuta šutnje 1995. godine pobijenim civilima u Srebrenici, u kojoj se istovremeno događalo odavanje počasti žrtvama. Ipak, povuci, potegni i organizatori nisu uspjeli skupiti dovoljno hrabrosti da ostvare svoj naum. Radikali su neprestano glasno prijetili da Exita dogodine neće biti ukoliko se oda počast Srebrenici. Čak su se spominjale i bombe. Ipak podijeljeno je nebrojeno mnogo letaka koji su posjetitelje upozoravali da se Srebrenica više nikada ne smije ponoviti.



Neki su odlučili zauzeti VIP pozicije


Što se tiče pozornica, ovogodišnji Exit obogaćen je MTV stageom gdje su se velike zvijezde nakon nastupa družile s običnim pukom. Osim MTV-ja, novina je i takozvani "Metal stage". Za kraj, spomenimo samo neka od "jačih" imena: Rambo Amadeus, Disciplina kičme, Garbage, White Stripes, Ian Brown, The Datsuns, Napalm Death, Slayer, Dave Clarke, Felix da Housecat, Dee Face, Sasha, Fatboy Slim, Underworld, Apocalyptica ...

Od vama poznatih Lupeža viđeni su Edo Maajka, Marchello, Maja i moja malenkost, neki na bini, a neki pored nje.



Neki od uhvaćenih Lupeža



Otvorenje Exita bilo je vatreno



Pogled na Novi Sad