Peti "Anarhistički sajam knjiga"

Božidar Alajbegović

28. ožujka 2009.

Peti "Anarhistički sajam knjiga"

Po peti put Zagreb je domaćin "Anarhističkog sajma knjiga" kojega mi zdušno pozdravljamo i ne bez razloga već godinama najavjuljemo i promoviramo, jer se smatramo pobornicima slobodarstva (u svim njegovim oblicima). Elem, organizatori se nadaju da će stvoriti mjesto susreta i otvoriti diskusije važne za sam pokret i društvo, a što vas očekuje u Galeriji Nova, Teslina 7 (u Atriju) saznajte u retcima koji slijede

U Zagrebu se od 3. do 5. travnja 2009. održava peti ''Anarhistički sajam knjiga''. Ovaj sajam već pet godina zaredom okuplja izdavačke kuće, grupe, projekte i osobe uključene u slobodarski pokret, a ove godine donosi bogat program, od predstavljanja nekoliko časopisa do diskusija o aktualnim slobodarskim projektima. Osnovna ideja sajma je predstaviti anarhističku/slobodarsku literaturu i djelovanje što širem krugu ljudi, te stvoriti mjesto susreta i otvoriti diskusije važne za sam pokret i društvo.

Svake godine sajam nudi nova izdanja, ali i klasične slobodarske naslove, čime predstavlja jedinstveno mjesto na kojem je moguće pronaći tako širok izbor slobodarske literature i to na nekoliko jezika. Osim sajma, važan dio čini i ostali program.

Tako ovogodišnji program donosi predstavljanje časopisa "Abolishing Borders from Below", "Voices of Resistance from Occupied London", "Z magazina" i "Ispod pločnika", bit će riječi i o pobuni u Grčkoj, borbi i organiziranju stanara, a lokalne organizacije i projekti će predstaviti svoje djelovanje.

Tijekom prve četiri godine sajam je okupio velik broj sudionika i sudionica, a na tisuće ljudi je posjetilo sajam i sudjelovalo u programu. Ideja Anarhističkog sajma knjiga je stvoriti mjesto susretanja, kako na lokalnoj, tako i na međunarodnoj razini, a na ovogodišnjem će sajmu sudjelovati grupe, projekti i izdavačke kuće iz regije, ali i Engleske, Italije, Austrije, Njemačke, Nizozemske, Švedske, Češke i Grčke.

Sajam se događa u galeriji Nova, Teslina 7, u Atriju.

Cjelovit program dostupan na web stranicama sajma www.ask-zagreb.org