PODSJETNIK NA KONAČNI PORAZ: Hrvatski je san isti kao i češki, možda čak i tragičniji

Mladen Barbarić

10. ožujka 2012.

PODSJETNIK NA KONAČNI PORAZ: Hrvatski je san isti kao i češki, možda čak i tragičniji

Sigurna budućnost ne postoji. Nema sigurnih poslova, nema novaca, ni bezbrižnosti. Ako izuzmemo rijetke s dobro plaćenim stalnim poslovima, ostali sa svojom plaćom mogu pokriti tek 82 posto troškova, a ako su podstanari, tek 63 posto. Dakle, svaki mjesec nedostaje vam još trećina plaće da normalno živite, a vi opet - živite. Da smo imalo normalni zabrinuli bi se i pokušali nešto mijenjati, ali ne stignemo. Toliko toga se događa, toliko novoga se treba čuti na teveu ili kupiti u supermarketu da jednostavno ne stignemo. Ne stignemo razmišljati jer treba pratiti što se događa. Biti uključen
Dobro plaćen, makar i dosadan posao, ukoliko je trajan, osigurat će vam uredno plaćene račune i mirnu egzistenciju. Podmiriti će vam liječenje ako je moguće, školovat će vas ili vaše ukućane i riješiti vas briga oko svih osnovnih potreba za relativno ugodan život. Više od toga u životu vam novac ne može pomoći.

Ako ste pak na dobro plaćenom poslu koji može završiti sutra, zapravo imate goluba na grani. No, ni to nije toliko loše kao imati loše plaćen posao s ograničenim rokom trajanja, ili još gore, posla uopće nemati. Ako izuzmemo one prve, s dobro plaćenim stalnim poslovima, ovi ostali sa svojom plaćom mogu pokriti tek 82 posto troškova, a ako su pak podstanari, tek 63 posto

Dakle, svaki mjesec nedostaje vam još trećina plaće da normalno živite, a vi opet - živite. Kako? U principu to vam polazi za rukom tako što si, od ionako nikakve plaće, vi Hrvati, kao i ostatak civiliziranog svijeta, kupujete stvari koje vam u glavnom ne trebaju. Gurnete si dudicu u usta i mirni ste neko vrijeme.

Duda ima različitih vrsta i za svaki segment tržišta. Za mlade djevojke one mogu biti nove adidaske sa šljokicama, za one starije iPhone ili auto na lizing, a za obiteljske ljude, primjerice, skijanje na Kloferbergu. Tako su i oni bez nekih para, ukoliko udovoljavaju društvenoj normi svoje dobne i socijalne skupine te imaju što im priliči da imaju, zadovoljni.

Ipak, sve te điđe-miđe nisu dovoljne da budete sretni. Da bez straha promislite što će biti sutra jer čak ni u supermarketu ne daju se kupiti baš svi snovi. Još uvijek vam nije jasno kakve sve ovo veze ima s naslovom i Češkim snom? Bez brige, uskoro će vam postati jasno. Vikend je pa si rezervirajte vrijeme za ovaj uistinu izvanredni uradak i posvetite mu se umjesto nikakvom televizijskom programu, ukoliko već ranije niste:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Lupiga.Com