PROCURILI DOKUMENTI O DOKAPITALIZACIJI SLOBODNE:  Pavić i Orešković pred zidom! Organizirani kriminal kupuje medije?

Ivan Kegelj

19. prosinca 2010.

PROCURILI DOKUMENTI O DOKAPITALIZACIJI SLOBODNE: Pavić i Orešković pred zidom! Organizirani kriminal kupuje medije?

Putem beogradskih E-novina u javnost su iscurili dokumenti o dokapitalizaciji Slobodne Dalmacije, što je Ninoslava Pavića i Stipu Oreškovića dovelo pred sama vrata pritvorske jedinice Remetinec. Donosimo vam dokumente i ukazujemo na kontekst ove priče, u kojem znatnu ulogu igra Stanko Subotić Cane, čovjek kojeg mediji već godinama označavaju kao jednu od glava organiziranog kriminala na Balkanu. Ukratko, događaju nam se takve pizdarije kakve do jučer nismo mogli niti zamisliti i sigurno je samo jedno: Bit će vatre!


Ninoslav Pavić i Stipe Orešković (foto: www.dalje.com)

Ninoslav Pavić i njegova desna ruka Stipe Orešković svim silama pokušavaju se izvući iz zamke u koju ih je doveo dogovor s bivšim premijerom Ivom Sanaderom o kupnji Slobodne Dalmacije. Prije dva dana njihov Europa-press holding čak je objavio i par godina skrivani ugovor o kupnji splitskog dnevnika, e kako bi javnost bila uvjerena da u toj transakciji ničeg spornog nema. Međutim, Pavića i Oreškovića netko opasno "buši", objavljujući u javnosti dokumente za koje njih dvojica niti u ludilu ne bi poželjeli da ugledaju svjetlo dana.  Dokumenti su objavljeni na beogradskom portalu E-novine, a među njima se nalaze i dijelovi financijske bilance EPH, iz kojih je vidljivo da je Pavićev i Oreškovićev Holding već neko vrijeme proizvodi isključivo financijske dubioze.

Većina objavljenih dokumenata odnosi se na dokapitalizaciju Slobodne Dalmacije, što bi u nepovoljnom raspletu događaja za dvojac Pavić - Orešković mogao biti temelj za kriminalističku istragu i pritvaranje vladara dobrog dijela hrvatskog medijskog prostora. Do pritvaranja bi moglo doći utvrdi li se da EPH nije u Slobodnu Dalmaciju uložio novac na što se obvezao ugovorom o kupnji, a poznata je činjenica da je umjesto zdravim novcem dokapitalizacija splitskog dnevnika obavljena dionicama posrnulog Pavićevog turoperaterskog poduzeća Adriatica Net.    

Gotovo svi relevantni dokumenti o kupnji Slobodne Dalmacije, dakle, sad su vani i ostaje nam iščekivati poteze koje će u ovom slučaju povući pravna država, točnije Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i policijski ministar Tomislav Karamarko.  Dokumente možete naći na ovom linku, a nalaze se u dnu nepotpisanog teksta pod naslovom "Sanaderov poklon Paviću".  

 
Slobodnom kupio naklonost EPH? (foto: www.predsjednicki-izbori.com)

Kontekst ove priče s bušenjem Ninoslava Pavića i Stipe Oreškovića prilično je nedorečen, a u nedostatku pouzdanih informacija možemo se osloniti samo na kuloarske informacije koje nude sljedeći okvir tekućih događaja:

- Ninoslavu Paviću i Stipi Oreškoviću u saniranju situacije u Slobodnoj Dalmaciji nastoji pomoći predsjednik Ivo Josipović, o čemu je javnost izviještena putem portala Index. Tekst o tome možete naći na ovom linku.  

- Određeno uporište Ninoslav Pavić ima i u SDP-u. Jedan od njegovih direktora u Slobodnoj, naime, bio je bliski Milanovićev suradnik Ranko Ostojić. Podršku Zorana Milanovića Ninoslav Pavić zasad nema, ali na istoj se intenzivno radi.

- Pavićev partner WAZ planira se povući iz Hrvatske, pa vlasnici EPH sad grozničavo traže novog partnera i ulagača, nego tko ima dovoljne količine gotovog kapitala da ubrizga novu krv Mordoru iz Koranske.

 
Stanko Subotić Cane kupuje hrvatske medije? (foto: www.index.hr)

- Kao glavni interesant navodi se Stanko Subotić Cane, kojeg se u niz navrata tituliralo kao kralja balkanskog šverca cigaretama. Stanko Subotić Cane sve češće je u kontaktu s čelnim ljudima Europa-press Holdinga, a ulogu oficira za vezu igra glavni urednik Mladen Pleše zvani Pilaš.

- Emisari Stanka Subotića zvanog Cane već su se pojavili u Zagrebu, a cilj im je kupiti Nacional i Radio 101. Ukoliko se ove transakcije realiziraju, a Cane pritom uspije ući i u Europa-press Holding - dobar dio hrvatskog medijskog tržišta bit će pod kontrolom još sumnjivijeg kapitala nego što je to bio dosad.

- Osim Miroslava Kutle i Ivice Todorića, čiji su financijski interesi u EPH sasvim konkretni, Pavić za sobom vuče repove iz prošlosti, točnije iz vremena dok je pregovarao s Miroslavom Kutlom o načinu na koji će mu vratiti novac uložen u EPH. Riječ je o zagrebačkom odvjetniku, vlasniku jednog tjednog lista, koji je igrao ulogu posrednika, za što nikad nije isplaćen. Prema raspoloživim izvorima, ovaj odvjetnik jedan je od onih koji buše Pavića i Oreškovića puštajući dokumente u javnost. Cilj ovog pritiska jest naplata zaostalog potraživanja.

- Na ovom mjestu podvlačimo da rezultat cijele operacije za Hrvatsku može biti krajnje porazan. Realna je opasnost da hrvatski medijski prostor bude zauzet kapitalom sumnjivog porijekla. Osim pranja ilegalno stečenog novca, kontroverzni ulagači za cilj imaju i političke probitke, odnosno stvaranje utjecaja na cijelom medijskom prostoru Hrvatske, Srbije, i Crne Gore.


Lupiga.Com