PRODAVANJE MAGLE PO DISKONTNIM CIJENAMA: Čudesni svijet alibija Krune Jurčića

Davor Petković

8. studenog 2011.

PRODAVANJE MAGLE PO DISKONTNIM CIJENAMA: Čudesni svijet alibija Krune Jurčića

„Kada hoćete dobiti veliku momčad, morate imati igrače koji mogu prelomiti i odlučiti utakmicu. Mi imamo takve igrače“, tumačio je šef struke najtužnijeg sudionika ovosezonske Lige prvaka. Kroz zadnja dva i pol mjeseca čudesni svijet alibija Krune Jurčića protkan je sličnim detaljima. „Ajax je suparnik protiv kojega imamo pravo tražiti bodove“, tvrdio je prije zagrebačkog ogleda s nizozemskim prvakom. Dva tjedna i šest golova kasnije preko istih je usana prešlo objašnjenje da je Ajax postavio nove ciljeve prema kojima bi nogomet trebao stremiti u budućnosti, uz dodatak da danas u Europi postoje samo tri-četiri takve momčadi

"Mi iz svakog poraza trebamo izvući ono pozitivno jer nema tog treninga koji može igračima simulirati Ligu prvaka. Siguran sam da su moji igrači, posebno oni mladi, kojih imamo zaista mnogo, naučili vrijedne lekcije i da će već sutra biti bolji. To je ono bitno." Navedene riječi su mantra kojom "Dinamov" trener Kruno Jurčić uporno hrani sportsku javnost nakon svakog posrtaja svojih trupa u Ligi prvaka. Ustvari, skoro svakog. Ogled s Realom na stadionu Maksimir naveo ga je na serviranje malo drugačije priče.


Jurčić ne nudi ni mrvicu samokritike

„Kad izvučemo pozitivne stvari iz ove utakmice i sve analiziramo, imat ćemo dobar temelj da se isto ovako borimo s Lyonom i Ajaxom. Oni nisu Real, jedna od najboljih momčadi na svijetu, a onda će možda biti moguće zabiti koji gol i osvojiti bodove“, govorio je Jurčić sredinom rujna. Mjesec i pol kasnije maksimirski šef struke tambura priču o porazima iz kojih se izvlači pozitivno. Pritom ne nudi ni mrvicu samokritike, iako se Dinamo prometnuo u najtužnijeg sudionika ovosezonske Lige prvaka. Jednostavno, čovjek je uvjeren da svoj dio posla odrađuje bez greške. S te strane čak ga se donekle može i shvatiti, jer svaka naknadna rasprava nije ništa drugo nego teoretiziranje, a nitko ne zna kako bi na nekoj utakmici reagirale obje momčadi da je Jurčić nešto postavio drugačije. No, modra kalvarija u Ligi prvaka ima i drugu stranu. Tu postoje i detalji koji vrlo jasno pokazuju da je trener radio velike propuste, i to na polju svoje struke.  

„Ajax je suparnik protiv kojega imamo pravo tražiti bodove jer trenutno je u najlošijoj formi u našoj skupini“, tvrdio je Jurčić prije zagrebačkog ogleda s nizozemskim prvakom. Dva tjedna i šest golova kasnije preko istih je usana prešlo objašnjenje da je Ajax postavio nove ciljeve prema kojima bi nogomet trebao stremiti u budućnosti, uz dodatak da danas u Europi postoje samo tri-četiri momčadi koje su sposobne za takvu izvedbu. Čovjek koji se volji postavljati kao nogometni autoritet čak ni u tom trenutku nije osjetio potrebu za priznavanjem greške zbog nedopustivo loše procjene snage suparnika. Ili mogućnosti vlastitih igrača.


„Ajax je suparnik protiv kojega imamo pravo tražiti bodove jer trenutno je u najlošijoj formi u našoj skupini“

"Znate što je tragedija? Kažem ja svojim dečkima da Ajax ima dva sporija stopera, da bi ih se tu moglo iznenaditi. A niti jedan naš igrač ne može ih pretrčati“, jadao se maksimirski strateg nakon debakla u Amsterdamu. Ta izjava ne bi predstavljala ništa posebno da mu samo dva tjedna ranije nisu "curili bomboni iz usta" uoči sraza s tim istim Ajaxom u Zagrebu. Naravno, na spomen maksimirskog igračkog kadra procijenjenog na 56 milijuna eura.

„Kada hoćete dobiti veliku momčad, morate imati igrače koji mogu prelomiti i odlučiti utakmicu. Mi imamo takve igrače“, tumačio je tada Dinamov šef struke. Kroz zadnja dva i pol mjeseca čudesni svijet alibija Krune Jurčića protkan je sličnim detaljima. Prije tri tjedna Dinamov izvršni predsjednik Zdravko Mamić obrušio se na momčad nakon poraza u Zadru. Između ostalog, istaknuo je da se osjeća izdano zato što su igrači pokazali da im trener Jurčić i on ne znače ništa.

„Ne znam točno što je rekao, ali Zdravko je osoba koja ima pravo na takve izjave i ne vidim zašto bih ja to komentirao“, smireno je rekao Jurčić. Samo pet dana kasnije Mamić je putem medija poručio da mu struka mora objasniti zbog čega je momčad ostala bez snage nakon šezdeset minuta zagrebačke utakmice s Ajaxom. Jurčić je istog trena "vidio zašto", a njegov odgovor "osobi koja ima pravo na takve izjave" stigao je kao bonus press konferenciji posvećenoj prvenstvenom ogledu s Rijekom.


Zdravko Mamić - "osoba koja ima pravo ..."

„Prema službenim podacima Lige prvaka, Dinamo je protiv Ajaxa pretrčao 119 km. Usporedbe radi, u prošloj sezoni Lige prvaka prosjek Barcelone bio je 110, Arsenala 112, a Partizana 117 km. Na utakmici s nama Ajax je pretrčao 121 km, što će vjerojatno biti rekord Lige prvaka – poručio je povrijeđeni trener izvršnom predsjedniku putem medija. Osim što voli sam sebi skakati u usta, Jurčić pokazuje i sklonost prema izvrtanju činjenica. Tako je krajem prošlog tjedna je zamoljen da prokomentira europski uspjeh APOEL-a iz Nikozije. Iako ima igrački kadar procijenjen na 17 milijuna eura, ciparski klub je u društvu Zenita, Porta i Šahtara osvojio osam bodova u dosadašnja četiri kola Skupine G Lige prvaka.

„To se uopće ne može uspoređivati. APOEL je klub s drugačijom koncepcijom. Kod njih nema mladih igrača, sve je podređeno stvaranju rezultata, sada i odmah. Treba pogledati koliko smo uložili mi, a koliko oni. APOEL je ušao u ozbiljne transfere. Bitno je reći te stvari radi istine. Njih ne zanima formiranje novih igrača, a mi smo, u tom smislu, na boljem putu“, objasnio je Jurčić. Prvak Cipra ovog je ljeta imao šest akvizicija. Sanel Jahić, Tijani Belaid i Marcelo Oliveira stigli su bez odštete, Claudiano Bezerra da Silva plaćen je 250 tisuća eura, a za odštete Alda Adorna i Urka Parda ne postoje službeni podaci. Ipak, zna se da je Adorno u ovom trenutku procijenjen na 350 tisuća eura te da je Pardo u zadnje tri godine skupio četiri nastupa na golu Rapida iz Bukurešta. Povrh toga, APOEL je od 2008. do 2010. potrošio oko dva milijuna eura na igrače. Modri su, pak, ovog ljeta doveli osam igrača. Širokom Brijegu platili su 300 eura za Gorana Zakarića koji je odmah vraćen na jednogodišnju posudbu svom bivšem klubu. Dino Špehar doveden je iz Osijeka za pola milijuna eura, a danas igra za Dinamove juniore. Na ime transfera Ivana Krstanovića Zagreb je od gradskog rivala dobio 1.5 milijuna eura, dok je Bayer iz Leverkusena inkasirao 1.3 milijuna eura odštete za Domagoja Vidu. Povrh toga, Jerko Leko, Mehmed Alispahić, Josip Šimunić i Nikola Pokrivač dovedeni su kao slobodni igrači.


U Jurčićevom slučaju postoje simptomi koji vrlo jasno sugeriraju da konačna dijagnoza može biti zaboravnost ili prodavanje magle

Čak i kad se krene od pretpostavke da svaki čovjek ima svoj specifični sustav vrijednosti, nemoguće je pobjeći od zaključka da priča o "ozbiljnim transferima" nije ništa drugo nego prodavanje magle po diskontnim cijenama. Doduše, pritom ne treba zaboraviti totalni manjak samokritike i skakanje u vlastita usta. Ta kombinacija najozbiljnije sugerira da Jurčića možda muči zaboravnost. Kao primjer može poslužiti priča o formiranju mladih igrača. Još na početku sezone Jurčić je zaboravio na Tomislava Barbarića (22), Andreja Kramarića (20), Jakuba Sylvestra (22) i Antuna Palića (23), koji su ove su sezone zajedno skupili 185 minuta u Prvoj HNL i nastupe u Kup utakmicama s niželigašima. A radi se o igračima na koje se ozbiljno računa(lo). Prije dvije godine Barbarić je zbog svojih karakternih osobina predstavljen kao budući lider europskog Dinama, Palić je najavljivan kao rješenje za lijevu stranu veznog reda, Kramarić je priključen prvoj momčadi s etiketom najboljeg strijelca u povijesti klupske škole nogometa, a Sylvestr je prošlog ljeta kupljen od Slovana iz Bratislave za 1.5 milijuna eura. Očigledno je da u Jurčićevom slučaju postoje simptomi koji vrlo jasno sugeriraju da konačna dijagnoza može biti zaboravnost ili prodavanje magle. No, to više nije bitno za Dinamo. Nastup u Ligi prvaka ionako je sveden na vizionarski zaključak da "iz svakog poraza treba izvući ono pozitivno".

Davor Petković/Lupiga.Com

Tekst je u skraćenoj verziji objavljen i u Novom listu

FOTO: Lupiga.Com/Novi list