Prva tura polufinalista

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Prva tura polufinalista

Poznata su prva dva polufinalista ovogodišnje Lige prvaka. U dvije atraktivne utakmice postignuto je čak 10 golova. Mora se priznati da je to iznimno visok postotak za utakmice ovakvog ranga, za koje se očekuje da će biti tvrde i ružne. Dakle, dalje su prošli Bayer koji je pregazio Liverpool i Barcelona koja je napravila to isto Panathinaikosu. No kako točno je to bilo pročitajte u ...
Bayer Leverkusen 4-2 Liverpool

Nakon ovakve utakmice teško je naći prave riječi. Liverpool je u prvoj, prilično nezanimljivoj utakmici ostvario pobjedu od 1:0. Teško je za vjerovati da je u Njemačku došao braniti taj jedan pogodak. No, tako je izgledalo. Bayer je odmah krenuo furiozno, što im se moglo i osvetiti već u prvim minutama, kada je Live imao jednu izgledniju priliku. Nastavak u potpunosti pripada domaćinima, koji su napadali i pleli mrežu oko Dudekovog gola. Sve do 16. minute, kada je Ballack pokazao zašto ga je kupio Bayern. Izvrsnom varkom prošao je Gerrarda (iznimno nervoznog u drugom poluvremenu) i topovskim udarcem s 20-ak metara matirao Dudeka. Rezultat je dakle bio izjednačen. Teško je vjerovati da je Liverpool nakon toga čekao jedanaesterce, ali tako je izgledalo. Nakon vodećeg pogotka, Nijemci su malo smanjili intenzitet napada, ali je još uvijek pljuštalo oko Liverpoolovih vrata. U jeku tih napada gosti su izborili korner, iz kojega je kao najspretniji izašao Abel Xavier. Rezultat je 1:1, pa zbog ovoga gola propada mogućnost produžetaka. Bayer je morao postići dva gola kako bi se plasirao u polufinale Lige prvaka.
U drugom poluvremenu Nijemci kreću s tri napadača. I tada započinje totalna ofenziva ili možda bolje rečeno totalni nogomet. Prilika za prilikiom. Ballack dobro reagira na jedno ubacivanje i rezultat je 2:1. Nedostaje im još jedan pogodak. No i on je tu. Stavlja ga Berbatov. Tu je Bayer dostigao svoj cilj, ali i pravi pogrešku. Izlazi Brdarić, a ulazi obrambeni Živković. Tako se Nijemci povlače, prestaju igrati onu igru u kojoj svake dvije minuta opasno prijete Englezima i prepuštaju im sredinu terena. To koristi Litmanen koji se šeta po suparničkom šesnaestercu i pored četvorice igrača šalje loptu u mrežu. 3:2. Da može i da zna vratiti staru igru, Bayer odmah pokazuje. Napadaju i prijete i u 84. minuti obrambeni igrač Lucio šalje loptu Dudeku kroz noge. Taj se broji dva i dva razlike je za Bayer. 4:2. Do kraja se gosti nisu uspjeli vratiti, jer se Bayer ovaj put nije povukao nego nastavio prijetiti. Ostala je neka mala nada kako netko neće platiti ćevape i pivu. No ubrzo je nestala i ona. Moramo spomenuti kako su dva najveća promašivača bili Owen i Brdarić. Obojica su uspjeli poslati u prazno po dvije dobre lopte.
Tako se pokazalo da čvrsta obrana Liverpoola može primiti i 4 komada, a možda nakon ove utakmice neki i povjeruju kako Bayer igra jedan od najatraktivnijih nogometa, koje sam vidio. Sigurno je da je ovo jedna od najatraktivnijh tekmi koje sam ikada gledao. Englezima ostaje da se nastave boriti za mjesto prvaka u engleskom prvenstvu, dok Nijemci čekaju pobjednika iz sutrašnjeg dvoboja Manchester-Deportivo. Prošao je bolji!

Barcelona 3-1 Panathinaikos

Španjolci su očekivali lagan posao u Barceloni. Došao im je Panathinaikos za kojega je bilo sigurno da kao glavni cilj ima ne primiti pogodak. No, ispostavilo se da će tu biti mnogo više posla nego što je predviđeno. Grci su se stvarno orijentirali na obranu, ali iz jednog kontranapada već u 8. minuti s dvadesetak metara Konstantinou je iznenadio sve, a poglavito vratara Barcelone, Bonana. Grci imaju dva gola prednosti, što znači da Barci treba tri kako bi otišla u polufinale. Za to je trebao junak, a tu ulogu odlučio je preuzeti Luis Enrique. On je u prvom poluvremenu u 33. minuti uspio zabiti jedan. No, bilo je teško, jer španjolski gigant je izgledao poprilično bezidejno te nije uspijevao stvoriti neke izglednije prilike. Kluivert koji nije našao svoje mjesto u startnih jedanaest, ušao je već u prvom dijelu. Sve je izgledalo još lošije jer se u par navrata Pao otvarao u kontru gdje je moglo biti opasno. Početkom drugog poluvremena dogodila se najlijepša moguća stvar za Španjolce. Već u četvrtoj minuti igre iz jednog ubacivanja pao je gol. Junak je opet bio Luis Enrique. No još bolje od ovog pogotka bila je činjenica da je Barca započela svoju prepoznatljivu igru iz koje su se redale prilika za prilikom. Falila im je još samo jedna lopta u Panathinaikosovoj mreži. S druge strane i Grci, koji se nisu baš naigrali počeli su izgledati bolje i imali par svojih poluprilika. Da nema nikakvoga govora o krizi u njegovoj igri, pokazao je Saviola u 61. minuti, postigavši pogodak koji vodi Barcu u polufinale. Teško je bilo vjerovati da se Panathinaikos mogao vratiti u preostalih 30 minuta igre. No mogao je, jer Barca se povukla, a Pao se otvorio ulaskom Olisadebea i Vlaovića. Mogao je i da je nama mrski Švicarac Urs Meier (Dinamo-Newcastle) donio pravilnu odluku-11m na Olisadebeu. No, nije i iako se Pao trudio rezultat je ostao isti. Barca u polufinalu čeka jakog protivnika: Real i Bayern; vidjeti ćemo sutra.