REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Liposukcija debelih zapadnjaka spašava siromašnu Afriku

Mladen Barbarić

19. siječnja 2011.

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Liposukcija debelih zapadnjaka spašava siromašnu Afriku

Revolucionarna tehnika plastičnog kirurga, Herod Richardsa, s Klaxon Instituta u Londonu posljednjih je mjeseci uzdrmala znanstvenu javnost dok je istovremeno razveselila tisuće siromašnih diljem trećeg svijeta. Naime, doktor Richards godinama se bavio liposukcijom te je shvatio kako bi masnoće isisane iz bogatih Engleza, umjesto da se bacaju, mogle poslužiti pothranjenim Afrikancima. U međuvremenu je gotovo 450.000 siromašnih diljem crnog kontinenta postalo vrlo zadovoljno revolucionarnom tehnikom s Klaxon Instituta

Još zarana je doktor Richards upoznao siromaštvo crnog kontinenta na kojem je i rođen. No, stjecajem okolnosti, prije svega engleskog porijekla, Richards se iz rodne Južnoafričke republike zaputio u Englesku na studij medicine. Put koji si u Africi tek rijetki mogu zamisliti. U proteklih je 25 godina Richards izgradio karijeru kao vrsni plastični kirurg, no nije zaboravio svoju domovinu.

Kao uvjereni humanist godinama je razmišljao te se napokon, na zaprepaštenje kolega dosjetio kako bi masti isisane iz svojih pacijenata mogao korisno upotrijebiti. Otpad razvijenih zemalja tako je postao pokretač trećeg svijeta.

Dakako, Klaxon Institut je izmišljena organizacija, a masti dobivene liposukcijom još uvijek su jednako beskorisne. No, video u produkciji dobrotvorne organizacije „Practical Action“ zasigurno vam je zapeo za oko.

- Doniranje masti zanimljiva je ideja, ali neće nikada zaživjeti. Iako je pomoć vitalna, u Practical Action ljudima kojima je pomoć potrebna pomažemo na drugačiji način. Želimo podići svijest o tome koliko su bitna dugotrajna, praktična rješenja kako bi siromašne zemlje izašle iz nevolje, napominju iz organizacije koja je osmislila neobični video. Ukoliko imate volje više o cijelom projektu možete pronaći na ovom linku.


Lupiga.Com