Slobu za predsjednika?

14.03.2002.
Slobu za predsjednika?
Možda su se mnogi Srbijanci ponadali kako će njihov izabranik postati kandidatom na mjesto predsjednika Srbije. Ipak, to se neće dogoditi rekla je tamošnja republička izborna komisija. Milošević prema Ustavu nema pravo kandidiranja, jer on je svoje mandate potrošio, pa i više od toga
Republička izborna komisija Srbije odlučila je danas kako se haški zatvorenik, dugogodišnji predsjednik i vođa Srbije i Jugoslavije, Slobodan Milošević ne može kandidirati na predstojećim izborima za mjesto predsjednika Srbije. Ovu odluku komisija je dostavila Socijalističkoj partiji Srbije, koja je od komisije zatražila mišljenje o eventualnom kandidiranju Slobe za predsjednika. Nakon što su neki odbori stranke predložili Slobu za predsjedničkog kandidata, iz SPS-a su se zapitali postoje li možda kakve pravne prepreke kandidaturi. Komisija im je odgovorila kako postoje, jer prema srbijanskom Ustavu nitko ne može biti biran za predsjednika više od dva puta.
Slobo je na predsjedničku funkciju bio izabran dva puta, 1990. i 1992. godine, te si 1997. godine priskrbio još jedan mandat, valjda na "veresiju". Može se reći kako je ovaj čovjek vladao Balkanom više od deset godina.
Zanimljivo je kako SPS nije obrazložio kako bi Milošević, i da pobijedi, vodio državu iz svoje zatvoreničke ćelije. Da u Haagu i bude kakvim čudom proglašen nevinim, predviđeno je kako će suđenje trajati još najmanje dvije godine.
 Za sada je jedini službeni kandidat za predsjednika Srbije poznati desničar, Vojislav Šešelj. Osim njega kandidirat će se i Vojislav Labus, koji bi na osnovu nekih istraživanja mogao i postati predsjednikom. Sadašnji predsjednik Jugoslavije, Vojislav Koštunica još uvijek nije objavio hoće li se kandidirati na izborima koji će se održati 29. rujna ove godine.

Anketa

Afera Barbika je

Kolumne

 1. Zapis o ranama, ratu i nogometu

  05.07.2014.

  Faruk Šehić

  Zapis o ranama, ratu i nogometu

 2. Vječiti buntovnik Davor Butković

  01.07.2014.

  Dragan Markovina

  Vječiti buntovnik Davor Butković

 3. Kad je politička doktrina srela veliko djelo

  21.05.2014.

  Oliver Frljić

  Kad je politička doktrina srela veliko djelo

Referendum

E-ciklopedija

 1. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 2. Japanske čestitke i razglednice
 3. Russellov čajnik
 4. Tolerantia - film
 5. Povijesni put Hitlerove 'klonje'

Recepti

 1. Piletina u košuljici od sezama
 2. Kobasice na studentski
 3. Voćna salata od jagoda i avokada
 4. Slani muffini
 5. Pijani čaj
Projekt se provodi uz pomoć: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Sretnu se Mujo i Haso i komentiraju nadolazeću utakmicu. Pita Haso Muju dal' ide na utakmicu između Srbije i Crne gore te Bosne i Hercegovine; a ovaj odgovara: ma nije to utakmica budalo. To je čitav turnir!
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije