SOVJETSKA MARKETINŠKA MAŠINERIJA: Reklame kao proizvod koji se konzumira sam za sebe

Mladen Barbarić

4. srpnja 2013.

SOVJETSKA MARKETINŠKA MAŠINERIJA: Reklame kao proizvod koji se konzumira sam za sebe

Vrlo je tanka crta između genijalnog i ludog. Cijeli Sovjetski Savez reklamama je od samog početka 1967. godine do raspada ove mega države opskrbljivao studio Eesti Reklaamfilm iz estonskog Tallinna. Tijekom 24 godine postojanja studio je snimio oko pet tisuća reklama za naranče kojih nije bilo, automobile koje se zapravo nije moglo kupiti, katamarane koje je proizvodila tvornica helikoptera, a koji se nisu mogli sastaviti i još tisuće drugih proizvoda. Njihove su se reklame u SSSR-u iščekivale kao što danas čekamo kakvu dobru televizijsku seriju

Tanka je crta između genijalnog i ludog. Sovjetska marketinška mašinerija, ako je tako možemo zvati, suvereno je gazila po njoj kada je studio iz estonskog Tallinna 60-ih godina prošlog stoljeća uvjerio političku elitu kako SSSR-u nedostaje tek reklama da radničku klasu povede u raj. Teško je danas zamisliti reklamu za mljeveno pileće meso, rezultat od kojeg će se vegetarijancima dići kosa na glavi. A bome i ljubiteljima audiovizualnog sadržaja.


Zavodljivi kadrovi mljevenog mesa (SCREENSHOT: YouTube)

Cijeli Sovjetski Savez reklamama je od samog početka 1967. godine do raspada ove mega države opskrbljivao talinski studio Eesti Reklaamfilm. Tijekom 24 godine postojanja studio je snimio oko pet tisuća reklama za naranče kojih nije bilo, automobile koje se nije moglo kupiti, katamaranekoje je proizvodila tvornica helikoptera, a koji se nisu mogli sastaviti i još tisuće drugih proizvoda.

PRANJE MOZGA ILI PODVALA: 'Amerikanci piju snijeg umjesto kave i jedu ptice s grana'

REFLEKSIJE VREMENA: Zavirite u neka davno prošla vremena – prva decenija komunističke Jugoslavije na dlanu

TAJNI ZANATI PROPAGANDNE MAŠINERIJE: Evo tko je pisao vijesti

Na žalost, od bogatog arhiva do danas je navodno ostalo sačuvano manje od sat vremena ovog raritetnog materijala. Za razliku od danas kada su reklame posvuduše koje se mogu vidjeti baš svuda, u SSSR-u one su bile dio televizijskog programakoji se čekao kao što danas čekamo kakvu dobru seriju. Emitirale su se u blokovima od pet minuta tri puta dnevno.


Radnička klasa odlazi u raj (SCREENSHOT: YouTube)

No, u sovjetskoj ekonomiji reklame nisu imale namjeru prodati kakav proizvod ili se truditi određenu skupinu potrošača zainteresirati za kakvu uslugu. Reklame su bile proizvod koji se konzumira sam za sebe. Snimale su se godinama, a proizvod bi često nestao s polica prije no što je reklama za njega napravljena. Ništa strašno, svejedno bi je emitirali nadajući se da će proizvod jednom ipak biti dostupan.

Kako kaže legenda talinskog studija Harry Egipt u intervjuu za dangerousminds.net, nikada nije radio političku propagandu, reklame su uglavnom korištene za glorifikaciju sovjetskog načina života.

Spominjana reklama za mljeveno pileće mesonastala je tako što je predstavnik tvornice jednog dana ušetao u ured Eesti Reklaamfilma pohvalivši se kako je tvrtka nabavila novu i vrlo modernu opremu za izradu mljevenog mesa.


Majstor sovjetske marketinške mašinerije - Harry Egipt (SCREENSHOT: tv.delfi.ee)

„Tražili su da napravim reklamu u kojoj bi se vidio čitav proces. Kako se pile stavlja u kotao za mljevenje zajedno s perjem i kostima i kako mašina uspješno odvaja meso od nusproizvoda. Da ne bih nepotrebno uznemirio djecu i aktiviste za zaštitu životinja, uspio sam doći do kompromisa tako da je prikazan tek posljednji dio procesa kada meso izlazi mljeveno iz mašine. Poznati estonski kompozitor Alo Mattiisen napravio je muziku nakon što je vidio gotov materijal“, kaže Egipt u tom intervjuu, a rezultat možete pogledati ispod.

Shodno novonastalim odnosima i ulasku u kapitalizam i Egipt je promijenio taktiku te reklame prodaje skupljene na DVD za 20 eura. Dostava džaba na retrosovietads.com.

 

 

 

A evo i nešto od Egiptove konkurencije iz Moldavije...

 

Lupiga.Com