Spriječimo krađe mobitela

Ivor Car

13. rujna 2003.

Spriječimo krađe mobitela

Ponovno dobih jedan e-mail zanimljivog sadržaja, koji ću morati podijeliti s vama, kao što to i inače radim. Ne znam koliko ima istine u njemu, ali ono što sam mogao sam isprobati bez pretjeranog truda , jesam i sve štima, imam serijski broj. Između ostalog cijela stvar zvuči potpuno logično, pa zašto ne bismo povjerovali?

Mail koji sam dobio sadrži slijedeći kratak sadržaj:

Ovo je fakat istina zato: Na posao! Pitate se zašto tvrtke koje proizvode mobitele ne žele da se proširi ova informacija? Zar to za njih ne bi značilo gubitak profita? Kako biste provjerili serijski broj svog mobitela utipkajte sljedeći kod: *#06# - na zaslonu mobitela će se pojaviti 15-znamenkasti broj (serijski broj). Ovaj broj jedinstven je za vaš mobitel. Zapišite ga i pohranite na sigurno mjesto. Ako vam ikada ukradu mobitel možete se javiti svom davatelju usluga i dati im taj kod. S tim kodom davatelj usluga moći će blokirati mobitel što znači da će mobitel čak i nakon zamjene sim kartice biti potpuno neupotrebljiv. To vam neće vratiti mobitel, ali ćete barem znati da ga lopov neće moći koristiti ili prodati. Kada bi svi to učinili, ne bi više imalo smisla krasti mobitele!!! Pošaljite ovaj mail svima koje poznajete!

 

Eto to je sve. Provjerio sam dio priče koji sam mogao provjeriti bez ikakvog velikog truda i traženja po bespućima weba. Dakle, utipkao sam navedeni kod i zbilja sam dobio (bez stiskanja gumba za poziv broja) neki broj od 15 znamenki, koji nema biti što drugo nego serijski broj moje ultramoderne Motorole. Jedino što možda ne štima u cijeloj ovoj priči je to da li davatelj usluga (zapravo nisam na jasno s tim je li to uopće tvrtka proizvođač mobitela, ili možda mobilni operater) želi i hoće blokirati vaš mobitel nakon što im dojavite šifru.
To me podsjeti na jednu priču koju sam danas čuo i koju isto moram podijeliti s vama. Opisujući, iz ne znam kojeg razloga, švedski mentalitet ispričao mi je susret između dvojice braće
"našijenaca", prilikom koje je brat sa Balkana došao u posjetu bratu u Švedsku i donio mu dvije litre domaće rakije. Nakon što se zahvalio na poklonu "švedski" brat nazvao je tamo neku ustanovu i potužio se na neučinkovitost carinske kontrole koja je taj i taj dan, u toliko i toliko sati propustila automobil u kojemu su bile dvije boce žestokog alkoholnog pića, a zna se kako je u Švedsku dozvoljeno unijeti samo jednu. Na bratov veliki upitnik iznad glave "Šveđanin" je odgovorio nešto u stilu da se ne pridržavaju zakona ne bi bili ono što jesu. Zvuči nevjerojatno (čak štoviše ja ni ne vjerujem), nevjerojatnije nego da će vam netko na zamolbu blokirati vaš mobitel.
A sad za kraj evo jedne misli miljama udaljene od Švedske u kojoj se, naravno, radi o zlouporabi. Što bi bilo recimo da ja uzmem mobitel od Riječnog raka, utipkam onaj kod, potom prepišem dobiveni serijski broj pod izgovorom da sam zapisao broj od zajedničkog nam prijatelja i onda sutra odem u Nokiu ili Cronet ili što već, kažem kako mi neko đubre jutros ukrade mobitel, te da toj lopovskoj mrcini ne želim uljepšati dan i kako uz smiješak molim lijepo da mi blokiraju mobitel. Čisto iz zabave. Ili šta ako jednostavno samo bubnete neki broj i oni samo tako zablokiraju mobitel nekom nevinom Malezijcu.