ŠTO JE PREMIJER MILANOVIĆ PISAO UEFA-I: „Apeliram na Vas da ne dopustite da se Euro 2016 održi bez Hrvatske“

I. F.

8. srpnja 2015.

ŠTO JE PREMIJER MILANOVIĆ PISAO UEFA-I: „Apeliram na Vas da ne dopustite da se Euro 2016 održi bez Hrvatske“

Fotografije goleme poljudske svastike prošli su mjesec obišle svijet, a Hrvatski nogometni savez je na iglama iščekujući kakvu će mu kaznu odrediti disciplinska komisija UEFA-e. Iako je svima jasno da će za dva tjedna HNS-u biti izrečena kazna, čelnici Saveza se nadaju da se ipak neće raditi o drastičnim mjerama. U pokušaje ublaživanja kazne uključio se i hrvatski premijer Zoran Milanović, koji je danas je odaslao pismo predsjedniku UEFA-e, Michelu Platiniju.

„Upućujem Vam ovo pismo zabrinut za sudbinu hrvatske nacionalne vrste tijekom disciplinskog postupka koji je posljedica tužnog incidenta na marginama kvalifikacijskog susreta za Euro 2016 Hrvatska-Italija u Splitu 12. lipnja. Još uvijek nepoznati počinitelji jasno su i odlučno osuđeni sa svih strana političkog spektra i od strane svih državnih institucija. Njihov čin naišao je na prezir velike većine hrvatskih građana. Pokrenuto je opsežno kriminalističko istraživanje, za koje se nadamo da će donijeti rezultat i da će počinitelji biti pronađeni u najskorije vrijeme“, stoji u uvodu Milanovićevog pisma, da bi potom premijer iznio zanimljivu tezu.  

Zoran Milanović
"Hrvati žive i dišu sa svojom reprezentacijom" (FOTO: FAH)

„U ovom kontekstu, želio bih istaknuti kako je Hrvatska tijekom Drugog svjetskog rata imala najveći udio antifašističkih snaga među stanovništvom u okupiranoj Europi. Građana Hrvatske bilo je najviše u partizanskim postrojbama tijekom rata. Ističem ovo kako bih pojasnio da za počinitelje gnjusnog čina u Splitu nema podrške niti razumijevanja u hrvatskom društvu. Njihov čin usmjeren je ponajprije protiv Hrvatskog nogometnog saveza, i to zbog unutarnjeg sukoba Saveza s dijelom navijača, a nikako nije podrška nacističkoj ili fašističkoj ideologiji, niti je usmjeren protiv hrvatske reprezentacije“, obrazlaže premijer Michelu Platiniju, naravno logično, ne spominjući koliko u Hrvatskoj danas ima podrške i razumijevanja za iscrtavanje klempavog „U“ i kukastih križeva na gradskim fasadama niti objašnjavajući protiv koga su usmjereni svi ti fašistički simboli.

„Razumijem da će najvjerojatnije biti sankcija protiv Hrvatskog nogometnog saveza. Međutim, želio bih apelirati na razumijevanje UEFA-e i upozoriti na činjenicu da Hrvati žive i dišu sa svojom reprezentacijom. Navijači su bili duboko šokirani nakon incidenta, u strahu od pravične kazne. Drakonska sankcija koja bi ozbiljno naštetila ili čak spriječila uspjeh reprezentacije u dosadašnjim, za našu nacionalnu vrstu, izvrsnim kvalifikacijama za Euro 2016, išla bi na ruku upravo onima koji žele srušiti Savez, ali to bi uništilo i reprezentaciju. To bi bio neizbrisiv ožiljak na duši hrvatskih navijača te bi dugoročno naštetio nogometnoj igri u Hrvatskoj. Apeliram na Vas, gospodine predsjedniče, ne dopustite da se Euro 2016 održi bez sudjelovanja svih najboljih nacionalnih vrsta. Igra se mora odigrati na nogometnom terenu“, poentira Milanović u strahu kako bi se hrvatska nogometna reprezentacija mogla suočiti s kaznom zbog koje ne bi mogla nastupiti na Europskom prvenstvu. Hoće li njegov apel imati utjecaja na konačnu odluku teško je prognozirati, a kazna bi trebala biti poznata u četvrtak 23. srpnja.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: FAH