TRADICIJA SE NASTAVLJA: 'Pimpeku' ponovno ofarbana 'jajca'

Vjeran Grković

1. travnja 2013.

TRADICIJA SE NASTAVLJA: 'Pimpeku' ponovno ofarbana 'jajca'

Već pedesetak godina brončana skulptura Vanje Radauša, službenog imena Bacač diska, a u narodu znana kao Pimpek, žrtva je generacija šaljivdžija koji za Uskrs zagrebačkom brončanom atleti ofarbaju „jajca“. Nekada je ova tradicija zagrebačkim fakinima bila izazov, s obzirom da su uoči Uskrsa skulpturu znali čuvali i milicajci, da bi nakon hrvatske nezavisnosti izazova jednostavno nestalo i tradicija počela odumirati. No, netko se ipak ove godine sjetio običaja i za Uskrs ofarbao Pimpekova „jajca“

Skulptura znamenitog kipara, Vanje Radauša, tri je mjeseca, zbog starosti, provela na restauraciji, a na križanje Maksimirske i Svetica vraćena je prije mjesec dana, točno na vrijeme da nepoznate šaljivdžije održe tradiciju i ponovo mu pofarbaju „jajca“ za Uskrs. Bacač diska na tu je lokaciju, samo stotinjak metara od ulaza na maksimirski stadion, postavljen davne 1957. godine, a nedugo potom, baš kao što je ranije bio slučaj i s konjem Kralja Tomislava, uvedu običaj bojenja njegovog međunožja.

IZUMRLI OBIČAJ ZAGREBAČKIH FAKINA: Uskršnje farbanje 'jajca' konju kralja Tomislava

Legenda kaže kako je nakon prvotnih farbanja svako novo bojanje bio izazov lokalnim mangupima, s obzirom da vlasti nisu nimalo blagonaklono gledale prema ovom običaju, pa su uoči Uskrsa čak postavljane milicijske straže. Obitelji su nakon nedjeljnih uskršnjih misa odlazile na „Pimpek plac“ pogledati je li i ove godine „delala farba“. Zbog velike frekvencije Dinamovih navijača, često je spomenik bio ofarban u plavu boju, čak i nezavisno o Uskrsu.


"Pimpek" ovoga Uksrsa (FOTO: Facebook/Zakaj volim Zagreb)

Gubitkom izazova s dolaskom devedesetih i običaj je počeo izumirati pa su Pimpekova „jajca“, sve rjeđe bila prekrivana bojom. Međutim uoči ovog Uskrsa netko se ponovno dosjetio tradicije i genitalije bacača diska pofarbao u žuto i zeleno. U svojoj akciji, nadamo se, šaljivdžije su ovaj put upotrijebile vodoperivu boju, koja na skulpturi neće ostaviti nikakve trajnije tragove.

Lupiga.Com