Vampirski rječnik

rosula

24. svibnja 2005.

Vampirski rječnik

Vampirski rječnik ili rječnik vampirskih simbola sigurno je nešto na što do sada niste imali prilike naići. U ovom tekstu govorimo o brojnim pojmovima, od češnjaka, crne smrti i četverookog psa pa do drakule, glogovog kolca, krvi i odraza koji simbolizira ljudsku dušu koju vampir nema iz čega potječe vjerovanje da nemaju odraz u ogledalu. Stoga se prisnije upoznajte s vampirima u 'pojmovniku' napisanom samo za Lupigu

Što se tiče same koncepcije ovog teksta, moram upozoriti čitatelje da nisam koristila samo pojedine riječi već i svojevrsne sintagme koje aludiraju na vampire. Nastojala sam se bazirati samo na slavensku kulturu, ali zbog opširnosti teme bilo je nemoguće ne izaći iz tih okvira. Da malo pojasnim ovu upotrebu sintagmi - općenitost i širina teme utjecala je na to da se neke stvari ponavljaju, pa da ne bi do toga došlo to sam izbjegla na taj način da kad čitatelj naiđe na takve stvari one će mu biti jasno naznačene gdje se to točno u tekstu spomenulo. Iznosim abecedni popis podataka, a na mjestima gdje je zanemaren abecedni red to je prvenstveno zbog estetskih razloga. No, da više ne duljim preostaje nam samo prionuti na posao, tj. čitanje.

 

         A
         Astralni vampir - spiritisti i okultisti smatraju da u astralnom svijetu postoje astralna bića koja su sposobna opsjedati nečije tijelo i navoditi ga na vampirizam, tj. smatraju kako je prvobitan oblik vampira nastao od astralnog vampira (demona) koji je ušao u tijelo osobe i transformirao ga u vampira.


         B
         Bijeli luk = češnjak
- jedno od najpoznatijih sredstava za zaštitu od vampira. Stavlja se u sobi na prozore i vrata, ili se nosi na tijelu, oko vrata, čak i ispod pazuha. Može se miješati sa svetom vodom te se prska po području gdje se želi zabraniti pristup vampiru. Kod Srba, drži se u kući iznad vrata, upliće se u ivandanjski vijenac, nosi se za vrijeme nekrštenih dana (i u pokladama) kao zaštita od svake nečastive sile, a djeci se stavlja ispod jastuka.
         Borovina - također se koristi za zaštitu od vampira (rašireno podosta u muslimanskoj religiji) te i ako vampir dođe u kuću neće moći učiniti nikakvoga zla, a da bi se zaštitio prostor izvan kuće božikovina se zabada po dvorištu ili vješa na prozore i vrata. 


         C
         Cahors
- mjesto u Francuskoj gdje se u izvještaju biskupa oko 1030. godine prvi put spominje - izopćeni vitez koji se nakon smrti pojavljuje u okolici, no ne spominje izravno "vampira".
         Crna smrt - kuga - koja je žrtvama ostavljala plavo-crna obojena lica. Mnogi seljaci su proglašeni mrtvima i živi zakopani, njihove ruke i lica su bila krvava pri pokušajima da se iskopaju van svojih grobova i pošto nisu znali objasniti kugu, a još manje izliječiti ju, seljaci su krivili "mrtve" i započeli mit o vampiru.
         Crveno i crno - kombinacija boja baršunastog plašta kojeg obično nose vampiri iz višeg društvenog položaja poput grofova i ostalih, npr. Drakula. 


         Č
         Češnjak - v. bijeli luk.

         Četverooki pas - u literaturi se navodi kao najljući neprijatelj vampira. To je, dakle, pas koji iznad svakog oka ima po jedan uvojak.
         Čuvarkuća - vazda živ (pazikuća) - samo mu ime kaže, čuva kuću od zlih vampira, gnoma, vještica i bolesti.
         Čvor - vampiri su po vjerovanju opsjednuti odvezivanjem, pa se npr. ribarske mreže, konopci, čarape stavljaju na vrata, prozore ili grobove te se po buđenju neumrli, kako, naravno, ne može odoljeti odvezivanju odmah prihvati tog posla, ali kako samo jedan čvor može odvezati u godini, dobiva se poprilično vremena da se vampira otkrije i uništi.   
  
        
         D
         Dan
- za vampire znači noć, odnosno vrijeme kad on spava (u svome lijesu).
         Drakula - jedan od najpoznatijih povijesnih vampira, u književnost ušao preko istoimenog romana Brama Stokera. Pravo ime mu je bilo Vlad Tepeš (nabija na kolac).
         Drakuline nevjeste - služile kao komercijalni oblik prikazivanja žene u životu Drakule da povećaju njegovu psihologizaciju i karakterizaciju. Postoje tri, obično svaka predstavlja po jednu manu kao što su oholost, ljubomora, požuda ili čak osveta. 

         
         G
         Glogov kolac
- koristi se za zaštitu od vampira probadanjem, ali se mora izbjeći prolijevanje krvi, preporučena dužina je između 60 - 76 cm, tup i gladak s jedne strane, a s druge vrlo oštar. Kod probadanja se sve mora učiniti u jednom zamahu, jer postoji mogućnost da vampir ponovno oživi. Također, njime se kiti kuća radi zaštite od zla i bolesti. Poznato je i korištenje glogovog trnja koji se zabije pod nokte pri sumnji na vampira.
         Groblje - počivalište vampira.

 
         H
         Hermatomanija
, hermatodipsija - bolest, psihički poremećaj, neutaživa žeđ za krvlju (npr. Elisabeth Bathory, krvava grofica - kupala se u krvi).
         Hipnoza - jedna od moći vampira, opčinjavanje, posebice očima, izaziva zaljubljenost i oduzima svaku volju za životom.
         Hostija - treba biti posvećena, može se koristiti kod sahranjivanja ili razlomiti u četiri dijela i u obliku križa postaviti na četiri strane lijesa punog zemlje tako da se vampir više ne može vratiti u njega.
         Hrana - za vampira to su krv i tjelesni sokovi.


         I
         Izgled -
vampiri se obično prikazuju sa gustim i spojenim obrvama, dlakavi, oštrih zubi, izoštrenih osjeta i mrtvački bijele kože.   
     

         K
         Kontrola
- vampiri posjeduju moć kontroliranja prirodnih sila, životinja (koje su obično njegovi glasnici kao što su npr. vukovi ).
         Križ - raspelo - može zatočiti vampira ili ih uništiti i to vrijedi samo za one katoličke vjere. Učinkovitost se pojačava premazivanjem križa katranom ili premazivanju vrata i prozora (što je katolicima križ, to je Židovima zvijezda). Križ označava Krst, Isusa i veže se uz kalež.
         Krsnik (Kresnik) - istarski naziv za lovca na vampire koje lokalno nazivaju kudlaci.
         Kruh - u Poljskoj konzumiranje krvavog kruha koji se pravi od male količine krvi skupljene iz lijesa ubijenog vampira koja se zatim pomiješa s brašnom i peče, služi kao imunitet (tuđi vampir neće u drugog krasti žrtve).
         Krv - tekućina života, kako nama tako i vampirima kojima je ona svojevrsna infuzija koju trebaju dobiti, bolje rečeno, ubiti nekoga za nju, isisati ju iz žrtve.

  
         L
         Letenje
- odlika vampira.
         Leš - vampirsko tijelo "spava" u grobu otvorenih očiju i usta, njihova put je zdrave rumene boje obojena ukradenom krvlju, usne crvene, ispod njih očnjaci, kosa a i nokti dugi, a ako ih skrate, oni narastu za jedan dan proveden u grobu..
         Lijes - prebivalište vampira tijekom dana, krevet za počinak.
         Limun - oružje za zaštitu od vampira.
         Lilith* - hebrejsko - babilonski mit o Lilith - demonici koja pije krv djeci.
         Ljubav - vampir može voljeti te stoga svojoj odabranici daje da pije njegovu krv, ali u maloj količini od koje neće postati vampirica, ali će steći imunitet na ostale vampire, bit će zaštićena.
         Leptir - duša prokletnika (umrlih) kojima je dana posljednja prilika da se u kratkom trajanju svojih krhkih života vrate među ljude, duše umrlih koje opsjedaju.


         M
         Magla
- ako se vampir ne preobrazi u jednu od životinja, postoji u obliku magle.
         Madež - sakriveni dokaz na ženi; ugovor s đavlom o prodaji duše.
         Mit o vampiru - svijest o važnosti krvi, kao i strah od njezina gubitka zaogrnuto u mitove o zlokobnim stvorenjima koja se njome hrane, predstavljaju jezgru mitova o vampirima.
         Mlado ždrijebe - pusti ga se na polje, a ako se zaustavi ispred nekog groba u njemu je vampir.  

         
         N
         Noć
- za vampire znači dan, vrijeme kada se vampiri bude i započinju svoje djelovanje, lete i posjećuju žrtve.
         Nod* - tzv. Knjiga Noda - izgubljeni dio Biblije (dio za koji Crkva zna, ali ga ne želi priznati); Nod - zemlja istočno od Edena, knjiga o vampirizmu i osnivaču Kamu.


         O
         Odraz - sjena
- simboliziraju ljudsku dušu koju vampir nema, pa iz toga potječe vjerovanje da vampiri nemaju odraz u ogledalu (zrcalu) što potječe iz germanske kulture. 


         P
         Porfirija
- metabolički poremećaj nedostatka enzima za sintezu hemoglobina, jetra pobijeli. To je rijetka bolest, poremećaj i osjetljivost na svjetlost, nedostatak pigmenta, kemijska neuravnoteženost, dlakavost, averzija prema češnjaku i sl., grč. purpuro - urin crven + očnjaci.
         Preobrazba - vampir se može preobraziti u različite životinje ili je nevidljiv.
         Prosipanje sjemena - povezano je s vjerovanjem da vampiri moraju brojati stvari po zemlji i kupiti ih, pa se posipa sitno sjemenje poput gorčice, lana, mrkve, riže, zobi, žita.
         Psihovampirizam - vampir se igra s umovima svojih žrtava, hrani se njihovom psihičkom energijom te ih iscrpljujući najčešće uzrokuje smrt zbog srčane, moždane kapi ili samoubojstvo.

        
         R
         Raskrižja
- grob na raskrižju - vampir zbog neodlučne prirode kad se probudi ne može odlučiti kuda poći pa tako dočeka zoru, pa sve ispočetka.
         Razmnožavanje - u pravilu nemaju tu sposobnost osim spolnih vampira zvanih succubus i incubus koji žrtvu crpe preko seksualne energije. Novorođenče se naziva dhampir te pomaže lovcima u lovu na vampire.


         S
         Satanizam
- kontakt s đavlom koji se očituje spolnim odnosom.
         Snaga - smatra se da vampir posjeduje snagu nekoliko muškaraca, suprotno čovjeku, njegova se snaga starenjem povećava. 
         Subota - postoji vjerovanje da ljudi rođeni subotom imaju posebne moći protiv vampira i ostalih zlih čudovišta koji nemaju moći nad njima, a kletve i uroci neće pasti na njihove živote i dušu. Obično i sami postaju lovcima na vampire, ali moći su im djelotvorne jedino ako odjeću nose naopako obrnuto od privlačnog procesa kojeg vampiri imaju prema smrtnicima. 
         Spretnost - odlika vampira koja se očituje npr. kroz puzanje zidovima bez utjecaja gravitacije (Drakula).
         Sol - ako majka u trudnoći nije jela dovoljno soli dolazi do gušavosti, a smatralo se svojedobno da vampiri prenose i uzrokuju tu bolest.


         U
         Ugriz
- način na koji vampiri usmrćuju svoje žrtve zarivajući svoje oštre zube u njihovo tijelo (pretežno vrat) te im sišu krv. Obično se u tom ugrizu krije i seksualno značenje - užitak i strast.


         V
         Vampir
- nadljudsko biće za koje se općenito vjeruje da je oživjeli mrtvac koji noću siše krv žrtvama. Pokojnik kojeg pokreće duh demon (npr. ako je umro bez sakramenta) noću ustaje iz groba sve dok ga se ne spali ili probode glogovim kolcem.
         Vukodlak - U Srba isto značenje kao i vampir, smatra se da prva stepenica treba biti vukodlak pa onda vampir, a vampir se može postati ako se jede meso ovce koju je zaklao vuk.
         Vampirovići - ljudi iz Srbije, lovci na vampire, prema vjerovanju, rođeni su  iz veze vampira i smrtne žene.  
 

         Z
         Zaštita - v. bijeli luk
                    - v. glogov kolac 
                    - v. čvor i mreže
                    - v. posipanje sjemena
                    - Sveta voda
- već spomenuta u kombinaciji s češnjakom. Inače se baca na vampira, djeluje kao kiselina, spali ga te ostavlja ožiljak. Još se može uliti u grob, poškropiti po vratima, prozoru, pragu, a ako se ulije u prazan vampirski lijes, vampir se više nikada neće vratiti u njega
                    - tamjan
                    - svijeća
- simbolizira Svjetlo Kristovo.
                   - rezanje tetive ispod koljena; sahranjivanje licem prema zemlji
                    - trn - u meso ispod jezika se zabada trn da bi se vampiru onemogućilo sisanje krvi. 
         Zora - vampirima predstavlja suton, vrijeme kad trebaju poći na počinak. Zora znači rađanje sunca, a prema legendama upravo ono znači vampirima smrt.
         Zubi - izraženi očnjaci - bijeli, dugi, šiljasti, pomoću njih sišu krv.


         Ž
         Životinje
- pripada im posebno mjesto u legendama o vampirima, one su ili njihove sluge, saveznici ili pak sredstvo preko kojeg oživljuju. Naime, postoji vjerovanje da se vampiri preobražavaju u različite životinje (šišmiš, mačka, pas, vuk, leptir, muha, štakor, skakavci i miševi). Ako preko leša prijeđe neka od nečistih životinja (mačka, pas, miš i kokoš) oni postaju vampiri. Približavanje vampira najprije osjete psi, konji i volovi.
         Život - vampiri ne umiru, besmrtni su. Ako ih se ne ubije, a oni više ne žele živjeti, počine samoubojstvo, npr. izlaskom na svjetlo dana.


*Mit o Lilith- Knjiga Noda* -

Lilith - prva Adamova žena izbačena iz raja, dok drugi mit kaže da je dobrovoljno otišla u nepoznate zemlje. Kad Kajin ubije Abela biva protjeran iz raja te dolazi kod Lilith tražeći od nje da ga probudi, da bude neovisan o Bogu. Zbog toga četiri arhanđela (Mihael, Rafael, Urijel i Gabrijel) proklinju ga da se boji vatre, sunca, da ne može umrijeti prirodnom smrću i da zauvijek pije krv svoje braće. On odlazi u grad Enoch gdje živi s potomcima, uspostavlja hijerarhiju, a njegova djeca su načinila riječ rat. Noin potop je preživio zakopavši se duboko pod zemlju.

Djeca su počela ubijati sve starije od 300 godina, dolazi do stvaranja 13 klanova na ruševinama bivšeg carstva, jedan od klanova bijaše Nosferatu - klan skrivenih. Međutim, zabranjeno im je imati djecu, a klan Nosferatu zloupotrebljava pijenje krvi pa ih je Kajin prokleo - njihovi će potomci nositi zloću i biti izopačeni. Tako je sjeme zla posađeno i cvjetalo kao krvavo - crvena ruža. Kršenjem Kainovih zakona nastale su svađe, potomci su se raspršili i tako oslabljeni nisu se ujedinili do danas. Ipak, ostala je kletva: Kad se Kajin probudi iz sna pozvat će GRAD PRAVDE, njihov potpuni Armagedon (konačna bitka između snaga dobra i zla) i to će biti sudnji dan za sve među nama prisutne.