"Zbirka" probranih bisera hrvatskih novinara i urednika

Ivor Car

4. travnja 2007.

"Zbirka" probranih bisera hrvatskih novinara i urednika

Strasnim prikupljanjem najvećih novinarskih bisera koji su tijekom proteklih nekoliko godina objavljeni ili emitirani u domaćim medijima, novinar Slobodne Dalmacije, Igor Došen, potvrdio je ono što će vam reći i svatko tko ga ima čast poznavati - čovjek ne zaboravlja. Što je sve Došen prikupio (uključujući i vlastite bisere) i nesebično podijelio s Lupigom pročitajte u nastavku. "Klanjanje džihada", "Česi umiru plivajući", "Četiri čovjeka pretukla Bosanca" samo su šlag na torti

Medijske "misice i misteri - lapsusa" nastavili su se natjecati u napisanim ili izgovorenim "biserima". Moja draga crnokronikaška kolegica Hajdi Karakaš Jakubin je, tako, napisala kako se opljačkana starica udala za pokojnog Šibenčanina, a za jednog je uhićenog, okorjelog razbojnika navela kako ima 7 (umjesto 37) godina. Hina je emitirala vijest pod naslovom: "Rijeka: Suprug gradonačelnika vraća otpisan dug gradu!" Da navedenoj izvještajnoj agenciji baš i "ne ide od ruke", potvrdila je i emitirana vijest kako ugovor, po kome je grad Mostar vlasnik lokalne televizije, istječe 31. veljače 2007. HINA je objavila i ovo: "Utakmica je na koncu završila bez pogodaka jer je Palermo u 71. minuti izjednačio pogotkom Cavania", "Sproveden i peti iz narkookružja ubijenih u neboderu", "Neimenovani policijski službenik M.S.(39)...", "Poznate žene iz svijeta sporta pokrenule su u Parizu Koaliciju protiv grlića maternice", "Hrvatska vaterpolska reprezentacija će u četvrtfinalu igrati protiv pobjednika dvoboja Rusija - Kanada, a u slučaju prolaska u polufinale igrat će protiv boljega iz četvrtfinalnog susreta između Rusije i Grčke ili Rumunjske"... 
 
Voditeljica (po)noćnih vijesti na RTL-u Amela Čilić je, pak, naglasila kako Iraku prijeti građevinski (umjesto građanski) rat.  Moji su "biseri": "Da mi je dva dana imati mozak Ljube Ćesića - Horsa, pardon Rojsa, pa da se odmorim"; "Radio Debilacija" ("Radio Dalmacija"); "Edo Pizza (Edo Pezzi)... Laje Edo Pezzinezer... Ima veću dioptriju od koeficijenta inteligencije"; "Damir Šupac... pardon, Štimac, sestra, a zli jezici kažu i prva cura bivšeg poznatog nogometaša..."; "Odrastao je igrajući se bratovim pimpekom koji mu je služio i kao duda"; "Igor Štimac i njegov kućni ljubimac Damir"; "Šeta Igor svoga psića Damira sred Metkovića".

Nekoliko je puta, inače, zabilježeno da pojedini novinari na tiskovnoj konferenciji PU zagrebačke upitaju zašto policija daje samo inicijale osobe NN (a radi se, zapravo, o nepoznatom počinitelju, op.a.). Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je prilikom gostovanja na Z1 televiziji, rekao: "Pravi Zagrepčanin je svaki onaj koji voli svoj grad u kome živi". Njega je, inače, "Novi list" jednom zgodom "prekrstio" u "Miloš Bandić". U "Večernjem listu", kako mi je ispričalo više kolega iz te novinske kuće, u vrijeme Bajrama 2006. je u posljednji tren povučen naslov: "Obredno klanje Muslimana". No, zato je "Večernjak" "ispalio" naslov: "Ubio se pripadnik Grmova" (umjesto Gromova).

U "Jutarnjem listu" je tekst o pucnjavi ispred noćnog kluba "Pasha" naslovljen u stilu filma "Maratonci trče počasni krug": "U pucnjavi pred Pashom ranjena dvojica braće Topalović". Novinarka Nove TV Anita Delaš je za svinjsku kugu koja je izbila na vukovarskom području navela kako je najvjerojatnije "uvezena" iz Srbije, pojasnivši: "Svinje su ilegalno, bez dokumentacije, ušle u Hrvatsku". U Novom listu je, pak, bio objavljen sljedeći (svinjski) naslov: "Ako Hrvati ne znaju uzgajati svinje bolje da nas nema"!

Evo nekih biser-naslova u "Slobodnoj Dalmaciji": "Česi umiru plivajući" ili "Pala kiša ubila miša." Katastrofa Hajduka u dvomeču s mađarskim Debrecenom, u SD-u je, pak, "proslavljena" naslovom: "Prerano svršili: Zadebrecenili", a u tekstu je, između ostalog, pisalo: "0:8, nos ti posran". U splitskom je dnevniku pisalo i kako je u provaliji pronađen kostur 30-godišnjaka, te kako je utvrđeno da je nesretnik poginuo prije 12 godina u dobi od 18 godina! Moja bivša crnokronikaška "suborka" Tina Disopra je svojevremeno u tekstu na stranici "K-92" objašnjavala što je Misno vino (koje je bilo ukradeno iz crkve). Kolega Marijo Kavain je, pak, znao napisati kako je sreća da prilikom požara u stanu nije bila punica jer bi izgorjela.

Zbog članka kolege Frenkija Laušića koji prati gospodarstvo, u kome je naveo kako je "na sindikalnom prosvjedu bilo žrtava" - iz prodaje je svojevremeno bio povučen određen broj primjeraka "Slobodne Dalmacije", a ta je novina, dalje, u povodu pada etiopskog zrakoplova "emitirala" naslov: - Mrtvi - živi 120:52. Za Svetog je oca na zadnjoj stranici splitskog dnevnika, pak, bilo napisano: "Papan Ivan Pavle II", a znatno prije i kako se "engleska kraljica isprcala (umjesto iskrcala) na splitskoj rivi." Krađa jednog starijeg automobila vlasniku, u "slobodnodalmatinskoj" je Crnoj kronici bila naslovljena: "I tako ga je malo platio", a kad je policajac spasio jednu ženu od batina, naslov teksta je bio: "Policajac da sam ja, a ti da si dama u nevolji". Kad je jedan muškarac pucao iz pištolja u jednom noćnom klubu u gluho doba noći, u splitskoj je novini o tome događaju naslov teksta bio: "Pukla zora, on uzvratio!".

U "Slobodnoj" je u naslovu članka objavljeno i kako je Željko Horvatović osuđen za ranjavanje druge osobe. No, Horvatović je, zapravo, zagrebački sudac koji je donio osuđujuću presudu u tom postupku! Prisjetimo se i kako je naslov u Crnoj kronici SD-a "govorio" i kako je Blaž Slišković osumnjičen za pripadništvo tzv. zločinačkoj organizaciji (a radilo se, zapravo, o Blažu Petroviću)! Novinar Jutarnjeg lista Hrvoje Appelt, koji se već istaknuo glupostima poput "klanjanje džihada" (umjesto dženaze) i "proslavljen dan borbe protiv antifašizma", je, pišući o kaskaderu koji je poginuo prilikom skakanja sa balkona škole (snimajući jednu scenu za film), naveo: "Scenarijem nije bilo predviđeno da kaskader skoči u smrt". Nije na odmet podsjetiti i na legendarni biser kolege Duška Miljuša: "Poslao ga je u pizdu m…" (umjesto u p… materinu).

U Crnoj kronici Jutarnjeg lista svojevremeno je bio objavljen naslov: "Četiri čovjeka pretukla Bosanca". Mediji su prenijeli i napis s transparenta kojega su Bad Blue Boysi posvetili Ćiri Blaževiću: "Porijeklo mi je Bosna, u glavi mi fali fosna!".

Igor Došen