REAKCIJA HND-a: "Josipović zamagljuje problem Ježićeve donacije preko leđa novinara Novog lista"

H.Š.

25. svibnja 2015.

REAKCIJA HND-a: "Josipović zamagljuje problem Ježićeve donacije preko leđa novinara Novog lista"

Hrvatsko novinarsko društvo oštro je osudilo izjavu bivšeg predsjednika Ive Josipovića, koji je pitanje povrata donacije što ju je 2010. godine za svoju kampanju dobio od Roberta Ježića doveo u vezu s plaćama novinara iz Novog lista.

"Onog trenutka kada pitate svoje kolege iz Novog lista da vrate plaće, pitajte i mene“, odgovorio je Josipović voditelju emisije Nedjeljom u dva Aleksandru Stankoviću na pitanje kada će vratiti Ježićevu donaciju. Bivši predsjednik upitao je voditelja je li postavio pitanje "svojim kolegama iz Novog lista zašto su radili za Ježića“.

"Je li doista moguće da g. Josipović, koji je bio na najvišoj političkoj dužnosti u zemlji, ne zna da nije vlasnik onaj koji daje plaće svojim radnicima? Misli li doista bivši predsjednik da vlasnik svoje radnike plaća donacijom iz vlastitog džepa i da ne shvaća da oni svoje plaće zarađuju na tržištu, i za sebe i za svoje poslodavce?", stoji u priopćenju HND-a, u kojem se konstatira kako plaće radnika Novog lista nemaju nikakve veze s odlukom vlasnika neke tvrtke – kojeg ne biraju radnici –  kojem će političaru donirati novac za političku kampanju. Uostalom, navode iz novinarskog udruženja, donaciju Josipoviću nije ni dao Novi list.

"Kada bi to bilo tako – i kada bivši predsjednik doista ne bi shvaćao da se ovdje radi o dvjema posve različitim stvarima – to bi ukazivalo na njegov mizeran odnos prema radu i vrijednostima rada, što bi za političara njegova ranga bilo doista porazno", stoji u priopćenju.

Iz HND-a smatraju kako je malo vjerojatno da bivši predsjednik, ali i inicijator nove političke stranke koja se želi natjecati na sljedećim parlamentarnim izborima, ne razumije osnovne ekonomske kategorije poput rada i stvaranja nove vrijednosti, pa drže da on svojom izjavom o plaćama u Novom listu svjesno insinuira i manipulira, pokušavajući na taj način – preko leđa novinara Novog lista – zamagliti svoj problem s Ježićevom donacijom. "A to je, dakako, za svaku osudu", zaključuje potpredsjednik HND-a Denis Romac.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Ured predsjednika